tiistai 6. syyskuuta 2011

Juha Itkonen: Anna minun rakastaa enemmän

Juha Itkonen: Anna minun rakastaa enemmän (2005)
Teos, 398 sivua.


Yksi useampaan kertaan lukemistani kirjoista on Juha Itkosen Anna minun rakastaa enemmän.

Kirjan päähenkilö on Suvi Vaahtera, Södergran-tyttö jääkiekkokaupungista, josta myöhemmin tulee Summer Maple, yksi Suomen kirkkaimmista rocktähdistä. Nyt Summer on kuitenkin kadonnut jäljettömiin Afrikan-matkallaan ja koko Suomi pidättää hengitystään odottaessaan tietoja hänen kohtalostaan. Samalla Suvin entinen poikaystävä Antti ja äiti Leena käyvät läpi omaa matkaansa ja suhdettaan Suviin ja kertovat samalla hänen tarinansa.

On Södergran-tyttö ja unohdettu jääkiekkokaupunki ja toisaalta lyhyttukkainen rokkari; on rosoinen treenikämppä ja toisaalta stadionkeikkojen hehkuvat valot. Ja on omistusasunto Espoossa, nahkahansikastäydellisyys, jossa viiniä siemaillaan yhteen sopivista Iittalan laseista ja taustalla, aivan vaimeasti, soi Bo Kaspers orkester. Juha Itkonen kirjoittaa oivaltavasti ja toisaalta pehmeästi, kirjan tunnelmaan pääsee heti sisälle.

"Olla hän joka jotain merkitsee, laulujen hän. Olla hän jota rakastetaan, kaivataan tai vihataan; hän joka löydetään tai jätetään taakse. Elää ihmisten mielissä, elää ikuisesti." 

Summer Maplen tarina kerrotaan kahdesta eri näkökulmasta, Antin ja Suvin äidin. He molemmat avaavat eri puolet Suvin elämään - ja samalla myös omiin elämiinsä - ja rakentavat tarinaa omista lähtökohdistaan. Silti lopussa ei pysty sanomaan, onko heistä kummankaan antama kuva todellinen. Mitä edemmäs tarina kulkee, sitä selvempää on, että kirja tarjoaa lukijalle vain sirpaleita elämästä - palan sieltä ja toisen täältä - ja todellinen Summer Maple jää lukijan rakennettavaksi.

"Tämä ihminen tässä huoneessa, aivan yksin, ja toinen ihminen hänen sisällään. Aivan yksin, se tässä on kaikkein pahinta, sillä tämä kuva toisin kuin monet muut on kokonaan tosi."

Toisaalta tämä on myös kirjan koukku. Mitä todella tapahtui, kuka oli Summer Maple? Entä mikä osa tarinaa oli totta - ja mikä vain haavekuvaa?

Anna minun rakastaa enemmän on kirja rakkaudesta, luonnollisesti. Se on myös kirja haaveista ja todellisuudesta, niiden välisestä erosta. Se on kirja kasvamisesta ja unohtamisesta, kirja vanhemmuudesta. Anna minun rakastaa enemmän on yksi parhaista lukemistani kirjoista.

Juha Itkosen kirjalla on muitakin ihailijoita. Käykääpä lukemassa esimerkiksi vastaava kirja-arvostelu Alexander Stubbin blogista. http://www.alexstubb.com/fi/blog/146/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti