torstai 29. joulukuuta 2011

John Irving: Garpin maailma

John Irving: Garpin maailma (The world according to Garp, 1976)
Tammi, 559 sivua.


Jos haluaa vaihteeksi luke jotain TODELLA erilaista, on Garpin maailma juuri oikea kirja siihen tarkoitukseen. Kirja kertoo kuuluisasta kirjailijasta T.S. Garpista sekä hänen äidistään Jenny Fieldsistä, feministisymbolista, jotka molemmat ovat lievästi sanottuna persoonallisia. Määrätietoinen Jenny haluaa lapsen muttei miestä ja hankkiutuu raskaaksi vähintääkin kyseenalaisin keinoin. Siinä missä Jennyn elämää kuvaa kurinalaisuus, on Jennyn poika Garp nautiskelija isolla n:llä. Kirjan juoni onkin lähinnä poukkoileva sarja uskomattomia sattumuksia ja omintakeisia ihmisiä, jotka jollain tavalla liittyvät Garpin elämään ja samalla muovaavat hänen maailmaansa.

Garpin maailma kertoo päähenkilönsä elämäntarinan, jossa sekoittuvat somasti tragedia, komedia ja ennen kaikkea farssi. Tapahtumarikas elämä tarjoaa Garpille kirjoitettavaa ja nostaa tämän lopulta maailmanmaineeseen - mutta hinta tästä on kova. Garpin maailma kertookin ennen kaikkea miehestä, "joka pelkää niin hirveästi rakkaillensa sattuvan jotain kauheaa, että luo ympärilleen ilmapiirin, jossa kauheuksia on melkein pakko sattua. Ja niitä sattuu." Välillä onkin vaikea sanoa, kumman tapahtumat ovat hurjempia, toden vai tarun.

"'Ei minun tarvitse nähdä', sanoi Walt. Waltin ääni oli jännityksestä kimeä, mistä Garp aavisti, että Walt kaipasi rauhoittavaa sanaa.
   'Minä tunnen tämän tien ulkoa', Garp vakuutti heille.
   'Ihan kuin olisi sukelluksissa!' huusi Duncan ja pidätti henkeään.
   'Ihan kuin unta!' sanoi Walt ja tavoitti veljensä kättä."

Garpin maailma imaisi mukaan heti ensisivuilta, mutta jostain syystä kirjan herättämä innostus laimeni sivujen edetessä. Ehkä se suurin sanoma sanojen takaa jäikin aukeamatta, sillä Keskisuomalasen listauksesatt huolimatta ainakaan itse en laskisi Irvingin teosta niiden sadan kirjan joukkoon, jotka haluaisin elämäni aikana lukea. Vaikka Garpin maailma on samalla ällöttävä, hauska, jännittävä ja absurdi, mutta minut se jätti silti jollain tavalla kylmäksi. Sen verran teksti jäi kuitenkin mietityttämään, että elokuva on ehdottomasti nähtävä jossain vaiheessa, vähintäänkin vertailun vuoksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti