tiistai 7. toukokuuta 2013

Sofi Oksanen: Baby Jane

"Silloin oli noustava ylös. Mentävä polttamaan savuke. Ja kaadettava karpalovodka, jotta unen saaminen olisi mahdollista lakanoissa, joissa tuoksuu väärän ihmisen hiki. Ja jotta pystyisi nukahtamaan tietäen, että vieressä oleva ihminen olisi väärä aamullakin."

Sofi Oksanen: Baby Jane (2005)
Silderfedt, 220 sivua.

Mikä? Sofi Oksasen Baby Jane.

Mistä? Ainoa saalis puolituntiselta kirjastovierailultani. Osui silmiin Palautetut-hyllystä ja päätin täyttää sivistykseni aukon Sofi Oksasen vanhemman tuotannon osalta.
Mitä? Kertomus kahdesta toisiaan rakastavasta naisesta, jotka eivät löydä paikkaansa yhteiskunnassa. Kertomus masennuksesta, epätoivosta, itsensä etsimisestä ja ulkopuolisuudesta. Kertomus vankeudesta, johon voi vajota myös näennäisesti vapaa ihminen. Kertomus pahasta olosta.
Kuka? Kirjan kaksi päähenkilöä ovat nimetön minäkertoja sekä tämän rakastettu, maskuliininen, kaikkien ihailema Piki. Molemmat naiset kärsivät vakavasta masennuksesta, kumpikin omalla tavallaan. Mutta miten voi rakastaa ihmistä, jonka ahdistus on vähitellen lukinnut neljän seinän sisään, joka lääkitsee itseään alkoholilla ja jonka lupaukset ovat aikoja sitten menettäneet merkityksensä?

"Mitä haluaisit tehdä minun kanssani?
Mennä juomaan yhtä pirtelöä kahdella pillillä?
Linnanmäelle?
Korkeasaareen, ainakin Korkeasaareen!
Kävelylle vastasataneeseen lumeen?
Järven rannalle, laiturille, kesään?
Ja Lappiin?
Minä sanoin kaikkeen kyllä."

Millainen? Kirjan katkelmamainen rakenne ja jossain määrin ajasta toiseen pomppiva kerronta imaisivat mukaansa heti alkusivuilta, mutta jostain syystä Baby Janen loppu ei säväyttänytkään ihan yhtä hyvin. Kaunistelematon kuvaus rankoista aiheista, mutta siitä huolimatta nopealukuinen kirja. Näennäisen helppouden takia Baby Jane jää kuitenkin ainakin minun rankinglistallani pahasti aiemmin lukemani Puhdistuksen varjoon. Kuitenkin ajatuksia herättävä, lukemisen arvoinen kirja, jonka avulla aiheeseen vihkiytymätönkin pääsee tutustumaan Sofi Oksasen tuotantoon melko nopeasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti