perjantai 28. kesäkuuta 2013

Kajsa Ingemarsson: Keltaisten sitruunoiden ravintola

"Agnes heräsi keskellä yötä ja makasi hetken pimeässä räpytellen silmiään. Hän yritti vangita kuvat, jotka leijailivat yhä hänen mielessään. Hän oli nähnyt unta ravintolasta. Hyvää unta. Hän oli nähnyt sen edessään niin selvästi. Värit, astiat, jopa heidän vaatteensa. Hän oli nähnyt nimikyltinkin. Se oli niin itsestään selvää. Juuri sellainen nimi ravintolalla piti olla." 
 
Kajsa Ingemarsson: Keltaisten sitruunoiden ravintola (Små citroner gula, 2004)
Otava, 350 sivua.


Mistä? Kirjaston Palautetut-hyllystä, mistä  muuten nykyään teen parhaat löytöni.

Miksi? Haaveilin kevyestä kesähömpästä, draamasta, romansseista, ihmissuhdekiemuroista sekä vähän ruuanlaitosta siinä ohessa. Myös määritelmä Ruotsin myydyin romaani vuonna 2005 houkutteli: kansankodissa ollaan harvoin väärässä.

Mitä? Hulppeassa ranskalaisravintolassa työskentelevä Agnes saa kirvelevät potkut sikamaiselta pomoltaan ja joutuu samana päivänä myös petturipoikaystävänsä jättämäksi. Muutaman itsesäälin, itsesyytösten, verkkaripäivien ja punaviinilasillisten täyttämän viikon päästä tunnelin päässä alkaa kuitenkin näkyä valoa, ja Agnes pääsee mukaan entisen työkaverinsa upouuteen ravintolaprojektiin. Pian käy kuitenkin selväksi, että menestykseen tarvitaan muutakin kuin intoa, ahkeruutta ja ideoita. Kuuluisan ruokakriitikon positiivinen arvio on saatava tai Keltaisten sitruunoiden ravintolan tarina loppuu lyhyeen.

Millainen? Sitä mitä tilasinkin. Kiinnostava, mutta ei missään määrin syvällinen. Nopealukuinen. Viihdyttävä. Ennalta arvattava, tosin hyvällä tavalla (sillä kirja olisi oikeasti lentänyt seinään, jos lopussa tyttö ei olisikaan saanut poikaansa)

Kenelle? Ihmisille, jotka kaipaavat kevyttä rantalukemista ja joiden hyllyistä ei löydy Dostojevskia tai Tolstoita. Lomalaisille. Rentoutujille. Naisille. Yleensäkin kirjojen (ja kokkauksen) ystäville, jotka eivät juuri nyt kaipaa intertekstuaalisia viittauksia tai allegoriota toisesta maailmansodasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti