torstai 10. lokakuuta 2013

Älskling det är livet som leker.


Jos lapsiperheissä kaikki, siis ihan kaikki, tuntuu menevän vaiheittain, koskee sama myös suosikkikirjoja.

Alkukesästä meillä oli muutaman viikon kestänyt Muumikausi, jota pitkän ja intensiivisen traktori - ja työkonekirjakauden aikana oli jo ehditty odottaa. Muumiviikkoina selailtiin kuvakirjoja, availtiin luukkukirjoja ja hypättiin jopa iki-ihanien alkuperäisten ja Kirsi Kunnaksen suomentamien Tove Jansson -klassikoiden vietäviksi. Ylitse muiden oli Muumien värikäs päivä, jonka Muumikauden jälkeen laskettelin leikiten ulkoa, kun mummolareissulla yllättäen huomattiinkin, että suosikkikirja oli jäänyt kotiin.


Muumikautta seurasi lyhyt Pekka Töpöhäntä -vaihe, jonka jälkeen vuorossa oli melkein kuukauden mittainen Myyrä-buumi. Viimeisin villitys meidän perheessä on Pupu Tupuna, jonka maailmaan ollaan hypätty alkuviikosta; erityisen suuri suosikki on Pupu Tupuna vauhdissa -kirjasta löytyvä Pupu Tupunan ja Hippi Hiiren vieraassa keittiössä järjestämä sikailukohtaus, joka on luettava useampaan kertaan päivästä ja jota lisäksi käydään yhdessä läpi lukukertojen ulkopuolella.


Pupu Tupunaa lukiessa oli kiva tunnistaa useampikin kirjan kuvista omasta lapsuudesta. Samalla aloin kuitenkin pohtia, pitäisikö meidän kirjasuosikkeja kuitenkin päivittää kahdeksankymmentäluvulta kohti nykyaikaa: siinä missä poika R osaa kohta ulkoa suurimman osan Pupu Tupunan retroseikkailuista, ovat esimerkiksi Disneyn Autot ja Lentokoneet sekä Puuha Pete meille ihan tuntemattomia nimiä. Olenkohan ainoa, joka tuntuu lobbaavan nimenomaan niitä omia lapsuuden suosikkikirjoja?Jos pojan suosikkikirja vaihtuu kulloisenkin kauden ja päivän mukaan, on oma suosikkikirjalistani pysynyt muuttumattomana jo useamman vuoden ajan. Omalta osaltani parhaat lukuhetket olen kokenut seuraavien viiden kirjan parissa:


Juha Itkosen Anna minun rakastaa enemmän
Riikka Pulkkisen Totta
Anna Gavaldan Viiniä keittiössä
Miika Nousiaisen Vadelmavenepakolainen
sekä
Camilla Läckbergin Merenneito

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti