torstai 27. maaliskuuta 2014

Tove Jansson: Resa med lätt bagage

"Jag var ganska säker på att han inte skulle gå och lägga sig på flera timmar.
      To you, sa han. Allt uprepar sig.
      To you, sa jag.
      Resor, resor, fram och tillbaka. Och man vet precis vart man kommer, likadant varje gång. Hem och tillbaka, tillbaka och hem igen."

Tove Jansson: Resa med lätt bagage (1987, ilmestynyt suomeksi nimellä Kevyt kantamus)
Schildts, 173 sivua.


Myös meillä on vietetty Tove Janssonin juhlavuotta, ja luettavien kirjojan kasassa on viime viikkoina ja kuukausina pyörinyt yksi jos toinenkin Tove Janssonin teos. Odotellessani kirjaston varausjonossa (enää muuten 15 ennen minua, huraa!) kirjailijan uusinta elämäkertaa päädyin nappaamaan kirjaston hyllystä iltalukemiseksi Muumien lisäksi myös novellikokoelman Resa med lätt bagage.

Resa med lätt bagage koostuu kahdestatoista erillisestä novellista. Temaattisesti muuten varsin erityylisiä tekstejä yhdistää matkustaminen - maasta ja paikasta toiseen, elämäntilanteesta toiseen - sekä tietynlainen uuden edessä oleminen.

Vaikka Resa med lätt bagage olikin lukemisen arvoinen teos, antoi vilkaisu kannessa komeilevaan nimeen odottaa jotain vielä enemmän. Kokoelman aloittava Korrespondens sitä jo olikin: omaperäinen, omalla tavallaan äärimmäisen surumielinen tarina, joka kerrotaan pelkästään yhden ihmisen kirjeiden kautta. Potentiaalia, oivaltavia juonenkäänteitä ja onnistuneita kuvauksia löytyi toki lopuista yhdestätoista novellistakin, mutta siitäkin huolimatta mikään niistä ei ravisuttanut ja puhutellut niin kuin kirjan avausnovelli.

Yhdentoista melko hyvän ja yhden erinomaisen novellin jälkeen oli pakko myöntää, että Resa med lätt bagage oli loppujen lopuksi vain ihan kiva kirja. Siis ihan kiva kirja. Kuvaavaa olikin, että puolessa välissä kirjaa sain jostain juonenkäänteestä päähäni ajatuksen, että olin ehkä sittenkin jo lukenut nämä novellit joskus aiemmin - ja sittemmin unohtanut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti