torstai 4. joulukuuta 2014

Mitä antaa joululahjaksi hänelle, jolla jo on kaikkea?


Mitä antaa joululahjaksi hänelle, jolla jo on kaikkea?

No esimerkiksi syntymäpäivän. 

World Vision kampanjoi tällä hetkellä lapsikuolleisuuden vähentämiseksi, sillä vuosittain yli kuusi miljoonaa lasta ei näe 5-vuotissyntymäpäiväänsä. Helpoin tapa auttaa on ryhtyä kummiksi.


Vaajat seitsemän vuotta sitten minusta tuli pienen perulaisen Yanira-tytön kummi. Oikeastaan silloin syyt olivat pitkälti itsekkäät; olin saanut päähäni haluavani kummilapsen, ja koska lähiystävistä kukaan ei vielä ollut perustamassa perhettä, päädyin kummiksi kehitysmaan lapselle. Mantereeksi valikoitui Etelä-Amerikka, sillä espanjantaitoisena pystyisin näin lukemaan kummilapseni kirjeet myös alkuperäiskielellä, ja Peru vaikutti maana sopivan kiehtovalta. World Visionin nettisuvulla minua odotti tuolloin kuusivuotias Yanira.

Kummilapsekseni halusin ehdottomasti tytön. Tämä siksi, että sukupuolensa takia tytöillä on kehitysmaissa jo lähtökohtaisesti poikia huonommat edellytykset sellaisiin meille itsestäänselviin asioihin kuten koulutus, terveydenhuolto ja hyvä elämä. Koulun sijaan moni päätyykin töihin, ja siinä vaiheessa, kun suomalainen tyttö vasta pohtii, mitä yläkoulun jälkeen tekisikään, on hänen kehitysmaassa asuva ikätoverinsa usein jo useamman lapsen äiti. Kun koulutat tytön, koulutat myös koko kylää.

Myöhemmin minusta tuli toki myös kummitäti lapsuudenystävän ihanalle pojalle.  

Kummina mahtavinta on ollut nähdä, kuinka apu menee perille, ihan oikeasti. Vuosiraporteista saan nähdä, että kummityttöni on käynyt terveystarkastuksessa ja hän voi hyvin. Saan myös lukea, että kylässä on käynnistetty terveyskampanja. Yanira on aloittanut kuudennen kouluvuotensa ja on oppinut viime vuonna muun muassa jakolaskun. Saamassani valokuvassa hän hymyilee kädessään lähettämäni vihko ja värikynät. Ja kun hän ensi vuonna on yläkouluikäinen, ei hän toivon mukaan ole vielä ehtinyt saada ensimmäistä lastaan. Tästä kaikesta maksan alle euron päivässä.

World Visionin toiminnasta ja kummiudesta saat lisätietoa tästä. Samasta osoitteesta löydät myös eettiset lahjat vuohesta ystävyydenpuun kautta siihen syntymäpäivään.


Kuva World Visionilta.

2 kommenttia:

  1. Tämä oli pysäyttävä. Itsekin juuri mietin Jouluapuun lahjoittaessani, että voisin antaa enemmän hyväntekeväisyyteen ja mietittiinkin että budjetoidaan siihen ensi vuonna. Tämä olisi hyvä vaihtoehto! Ja miten hienoa sinulta, olet jo noin pitkään ollut tässä mukana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monesti nimenomaan asiaan tarttuminen on se vaikein osa. Itse olen tykännyt kummiudesta erityisesti siksi, että siinä näkee ihan konkreettisestikin, että apu tosiaan menee perille, ja joku oikeasti hyötyy itselle lopulta aika pienestä rahasta; kuukauden kummimaksu kun tarkoittaa sitä, että jätän yhden paidan ostamatta tai syön yhden kerran ravintolan sijaan kotona.

      Poista