lauantai 24. tammikuuta 2015

Meidän safkaa.Kaksi vuotta sitten anopin joululahjapaketista paljastui Alexander ja Hanna Gullichsenin Safkaa - parempaa arkiruokaa -keittokirja, ihan kuten olin toivonutkin. Avokadopastaa olin tosin ehtinyt testata jo ennen sitä, ihan koska nokunkaikkimuutkin. Hittireseptin lisäksi kirjasta löytyi monta muuta ohjetta, joita kokeiltiin, kuten hirvikeitto, lohi-riisilaatikko, pintapastettu lohi chili-limettiliemessä, peruna-kesäkurpitsagratiini ja merimiespihvi sekä muutama resepti kuten pasta verduro, sitruuna-anjovispasta, chili-pekonipasta sekä pastakastike jääkaapin jämistä (joko mainitsin, että meillä asuu kolme aikamoista pastanystävää?), joista on tullut meidän ruokalistan vakiokalustoa.

Ensimmäisessä Safkaa-kirjassa ihastuin ennen kaikkea kirjan filosofiaan ja ajatukseen siitä, ettei arkiruuan aina tarvitse - lapsiperheessäkään - tarkoittaa pelkkää lähikaupan nakkeja ja muusia tai makaronilaatikkoa. Että arkiruokailukin voi olla hauskaa ja kokeilevaa, jopa lähellä gurmeeta, eikä ruuanlaitossa laadukas todellakaan aina tarkoita samaa kuin työläs ja aikaa vievä. Lisäksi kirjassa kiehtoi sen ihanat kuvat perheestä, ystävistä, tyhjiksi kaavituista kattilanpohjista sekä kesätuulessa heiluvista pöytäliinankulmista sillä sitähän ruuanlaitto parhaimmillaan onkin, makujen fiilistelyjä, estetiikkaa ja aikaa itselle ja läheisille pöydässä, jossa on aina tilaa vielä yhdelle.

Siltikin jahkailin toisen Safkaa maanantaista sunnuntaihin -kirjan ostamista koko syksyn. Uusia reseptejä kokeilen kyllä edelleen mielelläni, mutta keittokirjan sijaan kokkailuideat tulee napattua nykyään (ruoka)blogeista, reseptihausta, eri kokkausohjelmia seuraavalta anopilta tai netistä ylipäätään. Lopulta kuitenkin tilasin kirjan, ihan vaan itselleni joululahjaksi.

No, kannattiko? Kyllä. Kielen (ja sydämen) vei ihan ensimmäiseksi mennessäänTUORETOMAATTIPASTA 
(hieman muunneltuna)

2 valkosipulinkynttä
rasiallinen kirsikkatomaatteja
tuoretta basilikaa silputtuna
1/2 dl oliiviöljyä
150 g fetaa
suolaa 
mustapippuria
täysjyväspagettia


Hienonna valkosipuli ja basilika sekä pilko tomaatit ja laita ainekset tarjoiluvatiin. Sekoita joukkoon oliiviöljy ja mausteet ja anna seoksen tekeytyä huoneenlämmössä.
Keitä pasta suolavedessä al denteksi ja ota talteen hieman keitinvettä.
Sekoita kastikeainesten joukkoon valutettu spagetti sekä keitinvettä maun mukaan. Lisää vielä feta sekä rouhittua mustapippuria. Tarjoile heti.


(Nyt kun vielä keksisi, miten tämän(kin) superhyvän kasvisruuan saisi maistumaan kolmevuotiaalle...)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti