perjantai 13. helmikuuta 2015

#kasvisruokaviikko

Kolmevuotiaan (ja valitettavasti myös silloin tällöin perheen vanhemman miehen) ennakkoluuloisuudesta huolimatta ollaan pyritty totuttamaan perheen nuorimmainenkin uusiin makuihin ja pitämään vähintään yksi kasvisruokapäivä viikossa - toki niin, että välipaloilla edelleen syödään esimerkiksi leikkelemakkaraa leivän päällä. Silti olen kasvisruokakokkina aikamoinen keltanokka: en ole koskaan laittanut mitään vaikkapa linsseistä tai tofusta enkä osaa arvioida ruuasta saatavia proteiinimääriä tai muita ravintoarvoja niin, että voisin jättää lihan tai kalan pois pidemmäksi aikaa. 

Toki kasvisruokapäivissä on aina oma haasteensa: perheen kolmevuotias. Vaikka lautasta ei meillä olekaan pakko syödä tyhjäksi, on poika R:nkin maistettava niin ratatouillea, "joka näyttää ihan paistetulta käärmeeltä" kuin couscousiakin, "joka on liian tuollaista". Pakko tosin myöntää, että välillä houkuttelisi lämmittää päivästä toiseen ruuaksi nakkeja ja perunamuusia, joista poika R totesi kerran, että "äiti on tosi hyvä laittamaan ruokaa". Yeah right.

Tässä kuitenkin meidän tämänhetkiset kasvisruokasuosikit arkiviikolle:


MAANANTAI: KASVISCOUSCOUS
Ohje alun perin: Safkaa-kirjasta

keltainen paprika
punainen paprika
punasipuli
2 sitruunaa
2 valkosipulinkynttä
1/2 chiliä
4 1/2 dl vettä
1 1/2 tl suolaa
4 dl couscousia
runsas 1 dl oliiviöljyä
lehtipersiljaa

Pilko paprikat ja punasipuli kulhoon, purista päälle yhden sitruuna mehu ja jätä maustumaan.
Freesaa oliiviöljyssä valkosipuleita ja chiliä. Lisää vesi ja suola ja anna kiehua pari minuuttia.
Siirrä kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon couscous.
Anna turvota kannen alla 5-10 minuuttia.

Sekoita valmiiseen couscousiin paprikat ja punasipuli sitruunamehuineen, maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Sekoita joukkoon 1 dl oliiviöljyä ja ripottele pinnalle tuoreita yrttejä





TIISTAI: KESÄKURPITSA-VUOHENJUUSTOLASAGNE
Ohje alun perin: Yhteishyvä-lehdestä

600 g kesäkurpitsaa
2 rkl öljyä
3/4 tl suolaa
ripaus mustapippuria
800 g tomaattimurskaa
1 rkl sokeria
1 tl kuivattua minttua
2 rkl soijakastiketta
1 dl silputtua basilikaa
3 dl ruokakermaa
9 kpl lasagnelevyjä
360g vuohenjuustoa


Huuhtele ja viipaloi kesäkurpitsat. Kuumenna öljy pannulla ja paista siinä kesäkurpitsaviipaleet. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää tomaattimurska, sokeri, minttu ja soijakastike. Hauduta 10 minuuttia. Lisää tuoreyrtit ja ruokakerma. 

Lado uunivuokaan vuorotellen tomaatti-kesäkurpitsakastiketta, lasagnelevyjä ja viipaloitua vuohenjuustoa.
Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla 35–40 minuuttia tai kunnes pastalevyt kypsyvät. Anna vetäytyä hetki ja tarjoa vihersalaatin kanssa.




KESKIVIIKKO: RATATOUILLE
Ohje alun perin: Safkaa - maanantaista sunnuntaihin -kirjasta

munakoiso
kesäkurpitsa
1 tl hienoa merisuolaa
sipuli
valkosipulinkynsi
paprika
säilyketomaatteja
oliiviöljyä
rosmariinia, timjamia, persiljaa
suolaa
mustapippuria


Leikkaa munakoiso ja kesäkurpitsa reiluiksi viipaleiksi, ripottele päälle suolaa ja anna hikoilla puolisen tuntia.
Kuori ja pilko sipuli, paprika ja tomaatit. Kuullota sipuleita ja paprikoita valurautapadassa kymmenisen minuuttia.
Kuivaa munakoisot ja kesäkurpitsat ja paista ne pannulla oliiviöljyssä niin, että ne saavat hieman väriä pintaansa. Siirrä viipaleet pataan ja lisää yrtit, tomaatit ja mausteet. Kiehauta.
Hauduta ratatouillea kannen alla noin 15 minuuttia.
Ota kansi pois ja jatka hauduttamista noin tunti, kunnes melkein kaikki neste on haihtunut.



TORSTAI: PIPPURINEN PORKKANASOSEKEITTO
Ohje alun perin: Mitä tänään syötäisiin -ohjelmasta

3-4 tomaattia
500 g valmista porkkanasosetta
2 dl vettä
1 tlk Mustapekka-ruokakermaa
raejuustoa
tuoretta basilikaa hienonnettuna


Leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi.
Pane tomaatit, porkkanasose, vesi ja ruokakerma kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi.
Sekoita raejuuston joukkoon basilika. Annostele keitto lautasille ja lusikoi päälle juusto-basilikaseosta. Tarjoa keitto leivän kanssa.




PERJANTAI: KESÄKURPITSA-TOMAATTIPASTA
Ohje alun perin: niin vanha ohje, etten edes muista!

300 g kesäkurpitsaa
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
mustapippuria
1 valkosipulinkynsi
2 dl ruokakermaa
150 g spagettia
125 g kirsikkatomaatteja
juustoraastetta


Viipaloi kesäkurpitsat. Paista kesäkurpitsoja öljyssä, kunnes neste on haihtunut. 
Mausta ja lisää hienonnettu valkosipulinkynsi. 
Lisää kerma. Kiehauta. 
Keitä spagetti ja viipaloi tomaatit. Sekoita spagetti, kesäkurpitsaseos ja tomaatit keskenään ja ripottele päälle juustoraastetta.

6 kommenttia:

  1. Monet pohtii proteiinia kasvisruoan kohdalla, mutten itse ole kyllä koskaan kokenut sitä tai sen saamista ongelmaksi. Jos syö ylipäänsä lähes päivittäin jotain ruokia, jotka sisältää proteiinia, niin se riittää. Harva sekasyöjäkään kai joka päivä laskeskelee, tuleeko tarpeeksi proteiinia tänään. Lisäksi joistain kasvisvalmisteista saa huomattavasti enemmän proteiinia kuin vaikka kanasta tai kalasta.

    Itse jo monta vuotta syönyt kasvisruokaa ja nykyään pääasiassa vegaanista, ja proteiinin kanssa mulla ei ainakaan vielä ole ollut mitään ongelmia. Sen sijaan b12 on vaikeampi, mutta viimeksi verikokeiden tuloksissa sekin oli huipussaan.

    Jotain hyviä ruokaohjeita voi pongata vaikka täältä: http://chocochili.net/. Sieltä löytyy mm. hyvän linssikeiton ohje!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kyllä ihan totta - sitä vaan jotenkin naiivisti kuvittelee, että kunhan syö vähän kaikkea, niin myös saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet. Ja monesti kasvisruokapäivänä tulee kuitenkin syötyä "peruspäiviä" selvästi monipuolisemmin.

      Kiitos linkkivinkistä, ainakin linssikeitto menee ehdottomasti kokeiluun :)!

      Poista
  2. Sielläkin syödään hyvin ;)

    VastaaPoista
  3. Oi ihania ruokia! Pitäisi reipastua ja kokeilla enemmän kasvisruokia. Aina tulee tehtyä ihan samoja ruokia vaan. Tässä oli hyviä vinkkejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Usein tosiaan tuntuu, että sama ruokalista pyörii viikosta toiseen! Siksi olenkin yrittänyt ainakin viikonlopuiksi etsiä vähän jotain uudempia reseptejä ja vaihtelua muutenkin menuun.

      Poista