sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

#jokakolmasonliikaa


Jo aamusta se alkoi: Facebook täyttyi onnitteluista meille ihanille, ihmeellisille naisille. Oli motivaatiopuheita, ruusukuvia ja hienoja ajatuksia. Ja sitten oli vielä Fiidin lista siitä, kuinka elämä naisena on mukavaa: vaatekaupoissa kun on enemmän valinnanvaraa ja täpärässä tilanteessa voi aina heittää paidan pois. Kivoja, hauskoja ja tärkeitä juttuja, tottakai - ja kukapa meistä ei tykkäisi kukista, suklaasta, erityishuomiosta tai siitä, että mies on tänään luvannut kokata.

Silti. Harva nimittäin muistaa tai tietääkään, että naistenpäivän ajatus oli alun perin aivan toinen: päivän tarkoitus oli edistää tasa-arvoa sekä naisten yhteiskunnallista asemaa sekä korostaa sellaisia meille itsestään selviä asioita kuten naisten mahdollisuutta käydä töissä, hankkia itselleen haluamansa koulutus tai ylipäätään oppia lukemaan tai vaikka kävellä kaupasta kotiin yksin pelkäämättä tulevansa raiskatuksi. Meille päivä on ruusupuskia ja toistemme kehumista, koska meillä kaikki on hyvin.

Tokihan kukatkin ovat kivoja: itsekin sain oman kimppuni jo perjantaina, kun perheen miehet kotiutuivat päiväkodista kukkakaupan kautta. Kukkarahat voi kuitenkin käyttää myös toisella tavalla.

YK:n naisjärjestö UN Women ei juhli tänä vuonna kansainvälistä naistenpäivää ollenkaan. Miksi pitäisikään, kun joka kolmas maailman naisista joutuu yhä väkivallan kohteeksi. Ulkomaanuutissivujen pakkoavioliittojen tai joukkoraiskausten ohella naisiin kohdistuva väkivalta on myös sitä, että oma aviomies murentaa vuosien saatossa halveksuvilla kommenteillaan ja mitätöinnillään vaimonsa itsetunnon ja itsekunnioituksen tai että taas kerran tuli perjantaina kaaduttua eteisen portaissa. Sitä ei juuri auta, että tykkää maaliskuun kahdeksantena päivänä Facebookissa leviävästä kuvasta poliisista tulppaanikimppu sylissään.


Ruusurahat, 10 euroa, naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiseen työhön voi lahjoittaa esimerkiksi sivuilla www.unwomen.fi tai lähettämättä tekstiviestin UNW numeroon 16499.
4 kommenttia: