perjantai 24. heinäkuuta 2015

Berlin street art.


Tiedän: lupasin jo, ettei blogin puolella enää juuri liikuta Berliinin kaduilla, mutta sitten kesän matkakuvia läpi käydessäni löysin nämä - ja pakkohan minun oli kirjoittaa vielä yksi postaus siitä, miksi Berliini oli niin erityisen persoonallinen kaupunki. Nimittäin postauksen katutaiteesta.

Yksi mahdollisuus tutustua katutaiteeseen on tietenkin osallistua jollekin monista kaupungin Street art -kävelyistä. Toisaalta makeita kuvia pääsee bongailemaan helposti myös ilman varsinaista kierrosta: etenkin Itä-Berliinin - kuten meidän kaupunginosamme Mitten - kadut ovat täynnä erilaista taidetta. Isoja graffiteja löytyy varmimmin siltojen alta ja metrotunneleista, mutta näiden lisäksi katutaide koristaa suurta osaa ihan tavallisten rakennusten ja asuintalojen julkisivuista. Varsinaisten maalausten ohella Berliinin katutaide on pieniä sabluunalla tehtyjä kuvia, kantaaottavia sloganeita tai vaikka tapetin kaltaisia siirtokuvia, joita voi löytää käytännössä mistä vain. Vierekkäin voi bongata niin laillisia tilaustöitä kuin laittomia sotkujakin ja tuntemattomien katutaiteilijoiden kuvien lisäksi Berliinin julkisivuilta voi löytää esimerkiksi Banksyn kädenjälkiä.

Ihan oma lukunsa on tietenkin East Side Gallery, maailman pisin taidegalleria Spree-joen varrella. Tänne säilytettyyn pisimpään Berliinin muurin pätkään taitelijat ympäri maailmaa piirsivät näkemyksensä vapaudesta. 

Jotenkin parhaiten katutaiteen hienouden voi kiteyttää yhteen hetkeen. Sinä hetkenä istuin bussissa matkalla Tegelin lentokentältä Berliinin keskustaan. Lähellä Brandenburgin porttia, Marschall Brücken kohdalla alitimme sillan, jonka seinään joku oli kirjoittanut ajatuksen, josta tuli hyvä fiilis koko päiväksi. It's better to be a lion for a day than a sheep all your life.

2 kommenttia:

  1. Minusta näitä Berliini-postauksia on ollut tosi kiva katsella ja lukea. Ja voi vitsit miten upeita nämä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, olipa kiva kuulla :). Itsekin olin muuten sen veran fiiliksissä tästä katutaiteesta, että koneelta löytyy kuukaden ajalta varmasti yli sata kuvaa pelkistä seinistä ;)...

      Poista