maanantai 24. elokuuta 2015

#kasvisruokaviikko vol 2.

Viime helmikuussa kokosin meidän perheen suosikkikasvisruuat #kasvisruokaviikko-postauksen alle. Yhä edelleen meillä syödään kasvisruokaa keskimäärin kerran viikossa, etsitään niitä parhaimpia kasvisruokaohjeita ja yritetään opettaa perheen nelivuotiaalle, että kesäkurpitsa ei ole kirosana. Jotain uusia ohjeita ollaan toki löydettykin - ja niiden lisäksi herätelty henkiin jokunen vanha, jo aiemmin hyväksi havaittu mutta sittemmin unohdettu resepti. Tässä siis postaussarjan toinen osa, #kasvisruokaviikko vol 2, eli meidän suosikkiohjeitamme arkiviikolle: ei yletöntä ruokahifistelyä tai aineita, joiden takia pitäisi ajaa kaupasta toiseen vaan perusruokia, jotka jaksaa laittaa vielä työpäivän jälkeenkin ja joista suurin osa, ainakin niinä hyvinä päivinä, maistuu perheen pienimmällekin.




MAANANTAI: TUORETOMAATTIPASTA
Ohje alun perin: Safkaa - maanantaista sunnuntaihin -kirjasta


2 valkosipulinkynttä
rasiallinen kirsikkatomaatteja
tuoretta basilikaa silputtuna
1/2 dl oliiviöljyä
150 g fetaa
suolaa 
mustapippuria
täysjyväspagettia


Hienonna valkosipuli ja basilika sekä pilko tomaatit ja laita ainekset tarjoiluvatiin. Sekoita joukkoon oliiviöljy ja mausteet ja anna seoksen tekeytyä huoneenlämmössä.
Keitä pasta suolavedessä al denteksi ja ota talteen hieman keitinvettä.
Sekoita kastikeainesten joukkoon valutettu spagetti sekä keitinvettä maun mukaan. Lisää vielä feta sekä rouhittua mustapippuria. Tarjoile heti.



TIISTAI: MANSIKKA-LEIPÄJUUSTOSALAATTI
Ohje alun perin: ystävän keittiöstä

paketti salaattimixiä
rucolaa
tuoreita mansikoita
kurkkua
avokadoa
leipäjuustoa
kastikkeeksi tummaa balsamicoa



KESKIVIIKKO: KASVIS-TOFUWOKKI 
Ohje alun perin: Ruokapirkka-lehdestä

250 g maustamatonta kiinteää tofua
2 rkl öljyä
1 ps wokkivihanneksia
1/2 dl makeaa chilikastiketta
2 rkl marinadia
mustapippuria

Marinadi: 3/4 dl soijakastiketta
3 valkosipulinkynttä
3 rkl öljyä
2 rkl juoksevaa hunajaa


Huuhdo tofu juoksevalla vedellä, kuivaa talouspaperilla ja paloittele. Lado kuutiot astian pohjalle ja valele päälle marinadi. Anna maustua kylmässä tunnista kahteen.

Siivilöi tofukuutiot, mutta säästä marinadi. Paista kuutiot öljyssä, kunnes ne saavat hiukan väriä ja nosta sitten sivuun. Vokkaa vihanneksia kymmenisen minuuttia ja lisää tofut. Mausta vokki chilikastikkeella, marinadilla, pippurilla ja tarvittaessa vedellä. Tarjoile riisin tai nuudelien kanssa.



TORSTAI: PASTA VERDURO
Ohje alun perin: Safkaa-kirjasta (muunneltu)

1/2 dl oliiviöljyä
punainen paprika
pala munakoisoa
kesäkurpista
3 valkosipulinkynttä
3 kypsää tomaattia
1 1/2 dl valkoviiniä
suolaa, mustapippuria
tuoretta basilikaa
täysjyväfusillia
vuohenjuustoa

Paloittele kesäkurpitsa ja munakoiso, ripottele pinnalle suolaa ja anna palojen itkettyä hetki huoneenlämmössä. Pyyhi pinnalle kertynyt vesi pois.
Kaada kattilaan puolet oliiviöljystä, kuumenna ja freesaa pilkotut kasvikset siinä vuorotellen. Lisää kattilaan pilkotut tomaatit, valkoviini, valkosipuli sekä mausteet ja kiehauta kannen alla kymmenisen minuuttia. Ota kansi pois ja anna muhia kokoon reilut 15 minuuttia.
Tarkista maku ja lisää mukaan tuoreet yrtit.

Kaada valutettu pasta kasvisten joukkoon ja sekoita. Ripottele pinnalle vuohenjuustoa.




PERJANTAI: TOMAATTI-MOZZARELLAPIZZA
Ohje alun perin: muistaakseni netistä

Pohja: 25 g hiivaa
1 tl suolaa 
2 dl kädenlämpöistä vettä
2 rkl oliiviöljyä 
n. 7 dl vehnäjauhoja

Tomaattikastike: puolikas tölkki Mutti-tomaattimurskaa
oliiviöljyä
puristettu valkosipulinkynsi
mustapippuria, pizzamaustetta, valkopippuria, suolaa, basilikaa

Täyte: mozzarellaa
miniluumutomaatteja
vihreää pestoa
edamraastetta
rucolaa


Valmista pizzataikina ja anna kohota rauhassa. Sekoita mausteet, oliiviöljy ja valkosipuli tomaattimurskaa. 
Levitä pizzapohjalle tomaattikastiketta, puolitettuja miniluumutomaatteja, mozzarellaa siivuina sekä vihreää pestoa. Peitä juustoraasteella. Paista pizzaa 225-asteisessa uunissa viitisentoista minuuttia ja laita lopuksi päälle reilusti rucolaa.

2 kommenttia: