keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Lomasuuunnitelmia.


Kuten jo joskus aiemmin kirjoitin, kivastakin arjesta saa astetta parempaa, kun on jotain, mitä odottaa. Meille se jokin on matka, vaikka ihan pienikin. Siispä syyslomalle teimme taas reissusuunnitelmia ja varasimme hotelliloman Tallinnaan. 

Pelkän lomailun ohella tarkoitus on tällä kertaa myös tavata sukulaisia. Miehen sisko nimittäin muutti ulkomaille melko pian poika R:n syntymän jälkeen, ensin Ruotsiin Ediin ja nyt kesällä Viroon Tallinnaan ja kotiutui niin hyvin, ettei tätiä juuri Suomessa ole viime vuosina näkynyt. Viime kuussa havahduimme siihen, ettei meidän nelivuotiaamme oikeasti edes kunnolla muista toista tätiään, joka on hänelle viime vuosina ollut pelkkä satunnainen hahmo Skypessä, ja onkin alkanut puhua isotädistään isänsä siskona. Siispä varasimme matkan. Ediin emme koskaan ehtineet kyläilemään ennen kaikkea vaikeiden kulkuyhteyksien takia, mutta onneksi Tallinnaan matkustaa helposti. 

Itsehän olen käynyt Tallinnassa viime aikoina paljon. Toissakesänä matkasimme kaupunkiin siskon kanssa päiväreissulle ja seuraavan vuoden helmikuussa piipahdimme Virossa jälleen päiväseltään, tällä kertaa katsomassa kaupungissa ollutta Titanic-näyttelyä. Viime kesänä matkustimme jälleen Tallinnaan tyttöjen reissulle juhlimaan minun kolmikymppisiäni kylpylän, shoppailun ja hyvän ruuan parissa. Meidän vakiokohteeksemme Tallinna valikoitui vähän sattumalta ja pitkälti kätevyytensä takia: koska Helsingistä Tallinnaan pääsee laivalla nopeimmillaan kahdessa tunnissa, voi ulkomaanreissun tehdä vaikka yhdessä päivässä ja muutamalla kympillä. Toisaalta Tallinnan-reissuillamme olemme löytäneet myös sen rosoisen persoonallisen kaupungin, josta muutaman kadunkulman etäisyydeltä toisistaan löytää graffitit, rikotut ikkunat ja keskeneräisiksi jääneet neuvostorakennukset sekä toisaalta keskustan huippumodernit kaupat ja liikekeskukset. Se monien mielikuva Tallinnasta feikkilaukkuineen, neonvärisiä Jack Daniels -toppeja myyvine kojuineen sekä olutkärryjä vetävine suomalaisturisteineen häviää heti saavuttaessa Telliskiveen tai Kalamajaan. Ja jo pelkkä keskiaikainen Vanhakaupunki on äärettömän kaunis, vaikka se meille suomalaisille onkin niin tuttu.

Tällä kertaa viivymme kaupungissa päiväreissua pidempään ja olemme varanneet hotellin kahdeksi yöksi. Koska vaikka minä olenkin piipahtanut Tallinnassa viime vuosina useammankin kerran, on mukana kaksi Tallinna-noviisia: perheen nelivuotias, joka matkaa Viroon nyt ensimmäistä kertaa, sekä mies, jonka tähänastiset Tallinna-kokemukset rajoittuvat ainoastaan muutamana tuntiin. Sukuloinnin lisäksi tarkoitus olisikin piipahtaa ainakin Telliskivessä ostoksilla sekä kirpputorilla, tehdä täsmäisku muutamiin Rottermannin vaateliikkeisiin, syödä ehkä monien kehumassa F-hooneessa, löytää joku kiva museo perheen miehille, pyörähtää Vanhassakaupungissa fiilistelemässä paahdettujen kastanjoiden tuoksua sekä ihan vaan rentoutua hotellin kylpylässä ja aamiaispöydässä.


Entäs te? Missä Tallinnassa kannattaa lapsen kanssa syödä? 
Entä shoppailla - ja mitä näistä voi tehdä sunnuntaisin? 
Entä löytyykö kaupungista joku ehdoton helmi, jota ei missään nimessä kannata missata?

6 kommenttia:

 1. Mielestäni Olde Hansa on jotain, mitä ei voi jättää väliin. Vaikka paikka on niin klisee, ruoka on tosi erikoista ja älyttömän hyvää. Myös tunnelma, sisustus, hämärä ja kynttilät on jotain erilaista kuin muualla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kumma kyllä, Olde Hansassa ei olla ikinä käyty vaikka sen edessä ollaankin monesti pyöritty. Itse asiassa miehen toive reissulle oli "syödä ainakin kerran hyvää, tuhtia lihaa paikassa, jossa tarjoilijalla on keskiaikainen asu" (!!), joten voi olla, että päädytäänkin juuri Olde Hansaan :).

   Poista
 2. Jos nälkä pääsee yllättämään vanhassa kaupungissa niin minä suosittelen ehdottomasti omaa lemppariani Von Krahli Aedia. Hinnat eivät ainakaan vielä viimeksi olleet turistihinnoissa, vaan alkupala + pääruoka + jälkkäri + joku juotava maksoi suunnilleen 20 euroa, jos sitäkään. Luomuruokaa, kasvisruokaa, kalaruokaa yms. Ainoa miinus, että paikka on usein täynnä. Päivällä voi saada pöydän rauhallisesta ravintolasta, mutta illoiksi täytyy varata. Mutta tuolla käymme joka reissu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monessa muussakin tallinnalaisravintolassa taitaa onneksi edelleen olla hintataso selvästi Suomen alapuolella, mikä on aika kiva. Pitää ehdottomasti laittaa tämäkin paikka muistiin, sillä ulkona syödään varmasti useamman kerran!

   Poista
 3. Olde Hansassa olen minäkin käynyt joskus edellisen työpaikan kanssa. Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi, tosin hinnasta ei ole tietoa.

  Meillä myös suunnitelmissa lähteä aikuisten kesken Tallinnaan syyslomalla, mutta otimme yö laivalla-toinen maissa-paketin kuljetuksineen. Ennakkosuunnitelmissa on tällä kertaa löytääkin eläintarha (joku kerta sitten pyörimme siellä suunnalla turhaan löytämättä sisäänkäyntiä..) ja käydä tutustumussa siihen sekä Meremuseossa.

  -Pinja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuo Olde Hansa nyt on varmaan pakko käydä testaamassa, kun niin moni sitä on suositellut!

   Tuossa Meremuseossa olen itse käynyt ja tykkäsin kyllä. Sen sijaan eläintarhasta olen kuullut vähän ristiriitaista palautetta: toki siellä on selkeästi eksoottisempia eläimiä kuin esimerkiksi Korkeasaaressa, mutta muuten paikka on kuulemma aika täyteen ahdettu sekä nuhjuinen. Toki mekin mietittiin sitä yhtenä kohteena syyslomareissulle, mutta voi olla, että päädytään kuitenkin ihan vaan johonkin pikkumuseoon!

   Poista