maanantai 26. lokakuuta 2015

#kasvisruokaviikko vol 3.

Lihattoman lokakuun viimeisen viikon kunniaksi blogissa vietetään tällä viikolla jälleen kasvisruokaviikkoa. Vaikka meidän lokakuumme ei mikään lihaton ollutkaan, on meilläkin pyritty viime viikkoina vähentämään erityisesti punaisen lihan käyttöä syömällä ainakin pari kertaa viikossa kasvisruokaa, vaihtamalla punainen liha kanaan ja kalaan ja vähentämällä esimerkiksi jauhelihan määrää niissä lapsiperheiden perussuosikeissa kuten makaronilaatikossa tai lasagnessa. Kasvisruokapäivinä ollaan viime viikkoina tykätty ainakin näistä, joista erityisesti perjantain halloumi-burgerit kannattaa laittaa kokeiluun mitä pikimmin.



MAANANTAI: KESÄKURPITSAVUOKA
 Ohje alun perin: Vähän muokaten Lähiömutsi-blogista


kaksi keskikokoista kesäkurpitsaa
yksi keskikokoinen munakoiso
oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa
oreganoa
viisi tomaattia
yksi chili
kolme valkosipulinkynttä
kaksi kesäsipulia varsineen
kaksi möhkälettä mozzarellaa
200 g fetaa
hunajaa
tuoretta basilikaa

Viipaloi kesäkurpitsa ja munakoiso, sirottele päälle suolaa ja anna palojen itkettyä leivinpaperin päällä. Pyyhi ylimääräinen vesi pois. Roiskota viipaleille oliiviöljyä ja mausta ne vielä mustapippurilla ja oreganolla. Esikypsennä uunissa 225 asteessa kymmenisen minuuttia.

Pilko tomaatit ja hienonna sipulit ja chili sekä paloittele mozzarella ja murenna feta.

Levitä voidellun, tarpeeksi ison uunivuoan pohjalle kesäkurpitsa- ja munakoisoviipaleita ja päälle reilusti hunajaa. Jatka kerroksella tomaatteja, muita kasviksia sekä juustoja. Toista, kunnes kaikki on käytetty.

Kypsennä kesäkurpitsavuokaa uunissa 225 asteessa puolisen tuntia.




TIISTAI: VIHREÄ KIIVI-AVOKADOSALAATTI
Ohje alun perin: Mitä tänään syötäisiin -ohjelmasta


1 ps jääsalaattia
oliiviöljyä
mustapippuria
Provencen Mix -yrttisekoitusta
3 kiiviä
1 avokado
1/2 limen mehu
2 rkl pinjansiemeniä

Revi pesty salaatti tarjoiluvadille, roiski päälle oliiviöljyä ja mausta mustapippurilla ja yrttisekoituksella. Kuori ja lohko kiivit ja avokado. Lado viipaleet salaattipedille ja purista päälle limen mehu. Paahda pinjansiemenet ja ripottele ne salaatin päälle. Tarjoile heti




KESKIVIIKKO: KESÄKURPITSA-ARTISOKKAPASTA
Ohje alun perin: Anopin keittiöstä


1 keskikokoinen kesäkurpitsa 
1 prk artisokansydämiä 
2 valkosipulinkynttä 
1 sipuli
pestoa
 aurinkokuivattuja tomaatteja palasina
parmesaania 
oliiviöljyä 
suolaa 
mustapippuria 
tagliatellea 

Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet pannulle oliiviöljyyn kuullottumaan. Lisää joukkoon pilkottu kesäkurpitsa sekä puolitetut artisokansydämet. Sekoita välillä. 

Lisää vielä reilu kourallinen silputtuja aurinkokuivattuja tomaatteja 
sekä maun mukaan vihreää pestoa. 

Keitä pasta ohjeen mukaan hyvin suolatussa vedessä ja sekoita kastikkeen joukkoon. 
Raasta päälle reilusti parmesaania.




TORSTAI: PORKKANASOSEKEITTO
Ohje alun perin: Kodin Kuvalehdestä


1,2 l kasvislientä
700 g porkkanoita (n. 12 kpl)
2 perunaa
1 dl kookoskermaa
ripaus suolaa
1 lime
korianteria
puoli tölkkiä kikherneitä

Keitä kasvisliemi, kuori ja paloittele porkkanat ja perunat. Keitä porkkanoita kasvisliemessä n. 15 minuuttia ja lisää sitten perunat. Keitä juurekset täysin pehmeiksi.

Kaada 2/3 liemestä talteen ja soseuta porkkanat ja perunat kattilassa jäljelle jääneessä liemessä. Kaada joukkoon kookoskerma, limen mehu sekä suola, sekoita. Tarvittaessa voi lisätä myös keitinlientä, jos keitto tuntuu liian paksulta. Koristele annokset kikherneillä ja korianterilla.




PERJANTAI: HALLOUMI-BURGERIT
Ohje alun perin: Vähän muokaten Mitä tänään syötäisiin -ohjelmasta




kiviuunisiemensämpylöitä
halloumijuustoa
oliiviöljyä paistamiseen
tomaatti
punasipulia
jääsalaattia
tuoretta ananasta

tzatziki:
pala kurkkua
1 valkosipulinkynsi
luonnonjogurttia
suolaa
mustapippuria

Valmista ensin tzatziki. Raasta kurkku ja valuta siivilässä. Sekoita kaikki kastikkeen aineet keskenään ja anna maustua hetki jääkaapissa.

Viipaloi halloumi ja paista paloja pannulla öljytilkassa niin, että ne saavat vähän väriä pintaansa. Viipaloi ananaksesta paloja ja grillaa niitä uunissa hetken aikaa. Paista myös sämpylät uunissa pakkauksen ohjeen mukaan. Leikkaa tomaatti ja suikaloi punasipuli.

Halkaise sämpylät ja koko hampurilaiset niin, että jokaiseen tulee kaksi viipaletta halloumia, jääsalaattia, tomaattia, punasipulia, grillattua ananasta sekä tzatzikia.



Aiemmat kasvisruokaviikot löydät täältä ja täältä.

4 kommenttia:

  1. Kiva kun jaat näitä ohjeita, minäkin tykkäisin, jos meillä syötäisiin enemmän kasvisruokaa. Linssikeittoa teen aika usein, on jopa kaksivuotiaan mielestä "aika heekullista" ja saattaa syödä kolmekin kulhollista kerralla.

    -hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, linssikeitto on meilläkin kokeiltavien listalla! Meillä sosekeitot ovat vaan jostain syystä niitä kaikista epäsuosituimpia ja oikeastaan ainoita ruokia, joita nelivuotias kieltäytyy syömässä edes päiväkodissa. Kumma juttu, sillä monelle lapselle nuo taas ovat suurinta herkkua! Tätä kookoskermaista versiota meni nelivuotiaalle alas ehkä se kolme lusikallista - mutta jäipähän minulle sitten vielä seuraavaksi päiväksi töihinkin....

      Poista
    2. Mä en ole sitä linssikeittoa edes viitsinyt soseuttaa, kun ne linssit menevät keitettäessä aika muhjuksi. Nesteen määrästä riippuen siitä tulee usein jopa aika patamaista... Ja Anna tykkää kun esim. porkkanat ja maissit erottuvat, niin tietää mitä syö.

      Poista
    3. Apua, kuulostaa niin hyvältä! Meillä taas toimii ehkä paremmin kasvisten naamiointi ruuan sekaan - ainakin vältytään aika monelta epäluuloiselta "Mitä tämä on?" -kysymykseltä ;).

      Poista