perjantai 2. lokakuuta 2015

Kun olohuone muuttui joogastudioksi eli kaksi viikkoa Yoogaian kanssa.


Tänä syksynä olin päättänyt aloittaa uuden harrastuksen. En etsinyt niinkään senttejä karistavaa kiinteytystä tai armotonta hikitreeniä enkä myöskään halunnut harrastusta, joka veisi kovin montaa iltaa kodin ulkopuolella ja toisi jälleen lisää aikataulutusta jo valmiiksi liian aikataulutettuun arkeen. Sen sijaan toivoin hyvää oloa, arjesta irrottautumista ja hetkeä ihan vaan minulle itselleni ilman piippaavaa kännykkää, viikattavaa pyykkiä tai korjattavia kokeita. Ja kansalaisopiston esitteestä löysinkin Jooga ja mindfullness -kurssin.

No kuinka ollakaan, ilmoittautumispäivänä päädyin himoitsemani kurssin varasijalle 24. Mukaan mahtui 14 osallistujaa.

Kieltämättä harmitti. Mutta sitten ystävä suositteli minulle lenkillä Yoogaiaa ja laittoi vielä samana iltana linkin kahden viikon ilmaiseen kokeilujaksoon. Jo seuraavana iltana meilläkin oli Yoogaia.

Pakko myöntää: alussa olin hieman ennakkoluuloinen. Videon tahtiin omassa olohuoneessa treenaamisesta tuli heti mieleen ne yhdeksänkymmentäluvun tunkkaiset aamujumpat, joita Yle lähetti aikoinaan sunnuntaisin ja joita en ikimaailmassa näkisi itseäni tekemässä. Yoogaian nettisivu näyttää kuitenkin raikkaalta ja nykyaikaiselta ja tuntivalikoima on valtava. Ehkä tästä selvitään.

Päätän aloittaa kokeilun rentouttavalla joogalla ja myös mies liittyy yllättäen lenkkinsä jälkeen mukaan joogailemaan. Videon ääni katoaa kymmenen minuutin kohdalla, palaa taas takaisin muutaman minuutin kuluttua ja lopulta taas katoaa. Silti harjoitus on yllättävän rentouttava ja parikymmentä minuuttia hurahtaa olohuoneen matolla hetkessä.

Joogainnostus leimahtaa heti ensimmäisenä iltana. Harmittaa, että seuraava ilta menee kokeita korjatessa ja Wilmaa naputellessa - tuntuu, että tosiaan kaipaisin sitä omaa, rauhallista hetkeä työpäivän ja täyden illan jälkeen. Onneksi heti seuraavana iltana on taas aikaa naputella koneelle Yoogaia.

Koska tarkoitus on kokeilla eri lajeja, päädyn kahden viikon aikana testaamaan flow'ta, dynaamista hathaa, rentouttavaa joogaa ja mindfullnessia. Seuraavien neljäntoista päivän kuluessa huomaan, että dynaaminen hatha on ainakin minulle todellinen hikitreeni, jonka jälkeen lihakset kivistävät useamman päivän ja että minulla oli yläselässä käsittämätön määrä jumeja, joista en ennen edes tiennyt. Opin, mikä on aurinkotervehdys ja mitä tarkoittaa alaspäin katsova koira. Lisäksi huomaan, että kahdenkymmenen minuutin rentouttava jooga ennen nukkumaan menoa on juuri se, mitä minä tässä arjessa eniten tarvitsen. Sen sijaan se kauan odottamani mindfullness ei ehkä sittenkään olen se minun juttuni.

Neljäntoista päivän aikana teen yhteensä kahdeksan erillistä harjoitusta. Minun liikkumattomuuteni taustalla ei siis olekaan ollut pelkkä laiskuus vaan nimenomaan laiskuus lähteä ulos harrastamaan sellaisena tiistai-iltana, kun on ensin kiirehtinyt töistä päiväkodin kautta kotiin, laittanut ruuan ja siivonnut keittiön ja lenkkiä pohtiessaan huomaa, että ulkona sataa. Liikunta tekee hyvää: olo on selkeästi parempi, innostunut.

Yoogaian selkein miinus on ehdottomasti tekniikan epäluotettavuus. Liian usein videot katkeavat ja sivun saa päivittää useita kertoja, jotta äänen tai kuvan saa jälleen toimimaan. Erityisen häiritsevää tämä on rentouttavissa harjoituksissa, josta läppärin äärelle joutuu nousemaan aina sen syvimmän venytyksen aikana.

Kahden viikon kuluttua olen kuitenkin koukussa. Viidentoista euron kuukausipanostus tuntuu pieneltä siihen verrattuna, että pitkästä aikaa minullakin on liikuntaharrastus, josta olen aidosti innostunut.Kuva: Yoogaia

6 kommenttia:

 1. Minulla ei ole ollut tekniikkaongelmia, mutta olenkin tehnyt vain tallenteita. Vuoden olen jo ollut koukussa : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, jo vuoden! Itse kuulin ko. palvelusta ensimmäistä kertaa vasta joskus kesällä, kun sitä niin monessa blogissa hehkutettiin. Ja pakkohan se tosiaan oli kokeilun jälkeen tilata itsellekin, sen verran mukavaa on ollut päästä treenaamaan omien aikatulujen mukaan.

   Poista
 2. Yoogaia on kyllä kiva!! Kahvakuulatunnit on olleet supertehokkaita, tykkään kovasti. Mäkin olen katsonut vaan tallenteita, eikä mulla ole ollut ikinä mitään ongelmia niiden kanssa. Jos olisi varaa, ottaisin tuon palvelun kyllä ihan pysyvästi käyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kahvakuula on minulta vielä kokeilematta, kun kahvakuulaa ei kotoa löydy. Mutta lihakset saa kyllä mukavan väsyksiin jo ihan tuolla Aamun flow -tunnillakin, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla! Itse otin palvelun nyt aluksi seuraavaksi kolmeksi kuukaudeksi, ja jos treeni-into pysyy tällaisena, niin rahoille saa varmasti vastinetta :).

   Poista
 3. Kiva kun kirjoitit tästä! Löydän itsestäni ehkä samantasoisen liikkujan ja voisin kuvitella että tämä iskisi minuunkin. Olen superhyvä keksimään selityksiä sille miksi en voi lähteä salille ja toisaalta ajanpuute lapsen kanssa eläessä on ihan todellistakin. Ajatus kuukausittaisesta salimaksusta ei ehkä ole sitä mihin tällä hetkellä kannattaisi panostaa, voisi jäädä kertajumpan hinnaksi tuo viisitoista euroa, tai enemmänkin. Mutta tällainen kotijumppa olisi mukavaa, lupaan kokeilla :) Onnea myös iloisista uutisista! terv,
  Satunnaisen säännöllinen lukija, entinen jyväskyläläinen ja saman alan ammattilainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tuttua: kun viimeksi kävin ryhmäliikuntatunnilla, tuli kertamaksu lopulta poissaolojen takia niin suureksi, ettei sitä edes kehdannut kenellekään kertoa :O. Paljon on tekosyitä, mutta oikeasti ne illat, joina on aikaa kävellä liikuntapaikalle + tehdä tunnin treeni + kävellä kotiin, ovat myös todella harvinaisia. Sen sijaan kotona on hyvinkin aikaa tehdä puolen tunnin - tunnin treeni neljästi viikossa, kun matkoihin ei kulu aikaa eikä miehen aikatauluista tarvitse välittää.

   Kiitos - ja kiva kuulla, että muita opeja on näin paljon ruudun toisella puolella :).

   Poista