keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Raskauskuvaus.


Vaikka edellisestä raskaudestani ei lopulta olekaan kuin vain viisi vuotta, tuntuu maailma muuttuneen siinä ajassa valtavasti - ainakin mitä tulee lapsiin, vauvoihin tai raskausaikaan. Varmasti suurin syy tähän on edellisen raskauteni jälkeen kehittynyt blogimaailma sekä some yleensäkin. Kun aloin odottaa esikoistani syksyllä 2010, oli Suomessa vasta muutama hassu blogi ja nekin vielä varsin pieniä ja kotikutoisia; varsinainen äitiys- ja perheblogigenre syntyi vasta myöhemmin, kehittyi ja kaupallistui. Siinä missä esikoisen aikaan hypetettiin lähinnä kotikutsuilta ostettuja Miikkareita ja kuvattiin kasvava maha ja perhe pelkästään omaan albumiin, tunnistaa  nyt jokainen somea seuraava odottaja pandakuosin Mini Rodiniksi ja osaa nimetä sen lisäksi vähintään puolenkymmentä suosituinta lastenvaatemerkkiä, tietää, miten järjestetään täydelliset Baby Showerit ja on luultavasti selaillut jo Pinterestistä ja Instagramista ideoita New born -kuvauksiaan varten.

Myöskään raskauskuvauksesta ei juuri viisi vuotta sitten Suomessa puhuttu - tai ainakaan se ei ollut yhtään niin suuri juttu kuin mitä se on nyt. Poika R:n odotusajalta minusta onkin lopulta vain muutama hassu kuva, jotka nekin on otettu vähän puolihuolimattomasti perheen vanhalla pokkarilla. Vatsan kasvaessa ei tullut mieleenkään varata aikaa valokuvaajalle, sillä eihän sitä tehnyt kukaan muukaan. Siksipä jo pikkuveljen odotuksen alussa päätin, että vaikken menekään mukaan jokaiseen somen ja blogimaailman lapsiperhevillitykseen tai hanki niitä kalleimpia lastenvaateuutuuksia, niin tällä kertaa ikuistan odotusajan kunnolla, muutenkin kuin näin omalla järkkärilläni.

Jos on lisääntynyt kysyntä, niin on toki tarjontakin. Nykyään tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus, että jokaiselta löytyy järjestelmäkamera, jos ei omasta kodista niin vähintään lähipiiristä. Ammattilaislaitteiden yleistyttyä ovat yleistyneet myös puoliammattimaisesti toimivat amatöörikuvaajat, lähinnä bloggaajat tai valokuvaharrastajat - laadukkaita, käsiteltyjä studio- tai miljöökuvia on yhtäkkiä mahdollista saada jo muutamalla kympillä. Silti itse tiesin heti, kenet haluan ikuistamaan tämän raskausmahan. Tuntuukin erityisen kivalta, että saimme sovittua kuvausajan samalle valokuvaajalle, joka aikoinaan dokumentoi meidän hääpäivämme, otti kahden vuoden kuluttua siitä nelivuotiaan yksivuotiskuvat ja kuvasi vielä koko perheen Kankaan hylätyllä tehdasalueella poika R:n kaksivuotispäivänä.

Ajoituksen valintaan tarvitsisin kuitenkin teidän apuanne. Eli milloin on paras aika raskauskuvaukselle? Toiveina olisi kuitenkin jo iso vauvamaha, mutta ilman sitä viimeisten raskausviikkojen turvotusta tai muuten tuskaista oloa. Alustavaksi ajankohdaksi sovimmekin valokuvaajan kanssa lopulta 34. raskausviikon, toki niin, että olojen mukaan sitä voidaan edelleen siirtää suuntaan tai toiseen. Sillä kuten peiliin katsoessa näkee: alan olla tässä vaiheessa jo aika iso.


Hei te paremmin tietävät, mikä on paras aika raskauskuvaukselle?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti