maanantai 11. heinäkuuta 2016

Kalaruokaviikko vol 1.

Pikkuveljen mahavaivojen ja oman ajoittain nuutuneen olon takia tein kesäkuun alussa pienimuotoisen ruokavalioremontin: jätin kokonaan pois maidon, lisätyn sokerin ja herkut ja lihan ja makkaran sijaan meillä alettiin kokata entistä enemmän kasviksia ja kalaa. Sokerin ja herkkujen osalta ruokavaliomuutos kesti kaksi viikkoa, minkä jälkeen repsahdin ja palasin kertarytinällä takaisin vanhoihin tapoihini, osittain ihan selkärangattomuuttani, osittain siksi, että elämä on vain ihan liian lyhyt kurjistelulle. Lihansyönnin vähentäminen on sentään pitänyt, ja yhä useammin meillä syödään jotain muuta kuin sitä perinteistä jauhelihaa variaatioineen. Uusia kasvisruokareseptejä kootessani päätin jakaa teidän kanssanne tämän hetken toimivimmat kalaruokareseptimme viikon jokaiselle päivälle. (Chorizohan on muuten myös kala vai mitä?)




MAANANTAI: ANJOVISPASTA
Ohje alun perin: Safkaa-kirjasta

2 sitruunaa (yhden mehu, kahden kuori raastettuna)
1-2 valkosipulinkynttä
8-10 anjovisfileetä tai vaihtoehtoisesti purkki sardiineja
3 dl parmesaania raastettuna
3 keitettyä kananmunaa
1/2 dl oliiviöljyä
kourallinen lehtipersiljaa
kourallinen basilikaa
mustapippuria, suolaa
fusillia

Pese sitruunat huolellisesti ja raasta kuoren keltainen osa tarjoilukulhoon. Lisää joukkoon sitruunamehu sekä paloitellut valkosipulinkynnet ja anjovisfileet. Raasta joukkoon pari desiä parmesaania.

Painele keitetyt kananmunat haarukalla hienoiksi ja lisää kulhoon. Mausta yrteillä, suolalla ja mustapippurilla.

Keitä pasta hyvin suolatussa vedessä ja ota talteen desin verran keitinvettä. Valuta pasta ja kaada kastikkeen joukkoon. Sekoita ja lisää keitinvettä tarvittaessa. Heitä reilu kourallinen parmesaania pastan päälle ja koristele mustapippurilla. Tarjoile.





TIISTAI: ÄYRIÄIS-CHORIZORISOTTO
Ohje alun perin: niin vanha ohje, etten edes muista

1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
85 g chorizomakkaraa
öljyä
reilut 2 dl riisiä
1/2 pkt (2,5g) sahramia
noin 8 dl kuumaa kasvislientä
175 g pakastettua äyriäissekoitusta sulatettuna
1 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
1 nippu tuoretta persiljaa
kourallinen rucolaa


Kuori ja silppua sipulit. Viipaloi makkara.

Kuumenna öljy kattilassa ja pehmitä sipulisilppua siinä muutaman minuutin ajan. Lisää valkosipuli ja makkarat ja jatka kypsentämistä noin viisi minuuttia. Lisää riisi ja sahrami. Sekoita hyvin. Kaada riisin sekaan pari desiä kuumaa lientä, sekoita ja anna kiehua hiljalleen, kunnes neste on melkein imeytynyt riisiin. Lisää lientä vähitellen ja keitä risottoa, kunnes kaikki liemi on käytetty.

Kääntele lopuksi sekaan sulatetut ja valutetut äyriäiset ja mausta suolalla ja pippurilla. Kuumenna äyriäiset läpikuumiksi. Sekoita joukkoon silputtu persilja ja koristele lopuksi rucolalla.




KESKIVIIKKO: SAVULOHISALAATTI
Ohje alun perin: Mitä tänään syötäisiin -ohjelmasta


lehtisalaattia
jääsalaattia
oliiviöljyä
3 klementiiniä
lime
2 avokadoa
mustapippuria
n. 300g lämminsavukirjolohta
suolattuja ja paahdettuja cashew-pähkinöitä
tummaa balsamietikkakastiketta
sekä maun mukaan rucolaa


Revi salaatti vadille. Paloittele klementiinit ja avokadot ja marinoi niitä hetki oliiviöljyssä, limen mehussa sekä mustapippurissa. Aseta klementiini- ja avokadoviipaleet salaattipedille ja lisää savulohi sekä pähkinät. Valuta kastiketta salaatin päälle juuri ennen tarjoilemista.





TORSTAI: KATKARAPU-KIRSIKKATOMAATTISPAGETTI
Ohje alun perin: vähän muokaten Kotiliedestä

spagettia
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
öljyä
punainen chili
rasiallinen kirsikkatomaatteja
purkki ranskankermaa
200 g katkarapuja
2 rkl sitruunamehua
suolaa
mustapippuria
rucolaa
parmesaania


Kuori ja viipaloi sipuli ja valkosipuli. Poista chilistä siemenet ja paloittele. Kuullota pannulla öljyssä sipuleita ja chiliä. Lisää ranskankerma, sitruunamehu, mausteet ja katkaravut. Anna kiehua hetki.

Keitä spagetti al denteksi hyvin suolatussa vedessä. Nostele pasta kastikkeen joukkoon ja lisää puolitetut kirsikkatomaatit. Mausta rucolalla ja parmesaanilla.




PERJANTAI: NIZZANSALAATTI
Ohje alun perin: vähän muokaten Safkaa maanantaista sunnuntaihin -kirjasta


2 fenkolia
suolaa
2 kananmunaa
säilyketonnikalaa öljyssä
kirsikkatomaatteja
 retiisejä
avokado
salaattia
tuoreita yrttejä kuten basilikaa, rucolaa tai persiljaa
anjovisfileitä
mustia oliiveja
mustapippuria


kastike:
2 valkosipulinkynttä
1/2 sitruunan mehu
1 dl oliiviöljyä
2 rkl punaviinietikkaa
1 tl dijonsinappia
suolaa
mustapippuria


Leikkaa fenkolit pituussuunnassa neljään osaan ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä nelisen minuuttia. Keitä kananmunat.

Paloittele tonnikala, tomaatit, retiisit ja avokado, revi salaatit ja pilko yrtit sekä puolita kananmunat.

Kuori ja raasta valkosipulit. Sekoita kaikki kastikeaineet kulhossa ja tarkasta maku.

Asettele salaattiainekset vadille ja mausta suolalla, mustapippurilla ja kastikkeella.



Kasvisruokaviikkojen reseptit löydät täältä, täältä, täältä ja täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti