tiistai 16. elokuuta 2016

Kasvisruokaviikko vol 5.

Viikko sitten maanantaina vietettiin maailman ylikulutuspäivää: elokuun 8. päivänä kaikki maapallon tänä vuonna tuottamat uusiutuvat luonnonvarat oli käytetty loppuun. Vähän kieltämättä omakin omatunto kolkutteli eikä ihan syyttäkään. Vaikka meillä shoppaillaankin keskivertoa vähemmän ja käytetään esimerkiksi omaa autoa yleensä vain muutamana päivänä viikossa, lentomatkustelulla ja ihan jo viikoittaisella ruokakaupasta kotiin raahattavalla (muovi)tavaramäärällä mekin elämme varmasti leveämmin kuin mitä pitäisi. Toisaalta keväästä lähtien ja asuinneliöiden käydessä entistä arvokkaammiksi olen yrittänyt järkevöittää kuluttamista entisestään ostamalla ainoastaan tarpeeseen ja lähinnä lapsille, kierrättämällä meille tarpeettomaksi jääneet tavarat entistä tehokkaammin ja ennen kaikkea syömällä vähemmän lihaa ja enemmän kasviksia. Ja sitten niitä on alkanut taas löytyä, superhyviä kasvisruokareseptejä nimittäin. Kaupassa ostoskärryihin on ilmestynyt yhä useammin tofua, soijaa ja erilaisia papuja, ja toisaalta liharuokiin on alettu ostaa astetta parempaa lihaa sen entisen sika-nautajauhelihan sijaan. Ja vaikka edelleen meillä on päiviä, jolloin kiristelen hampaitani viisivuotiaalle kokatessani ja vannon tarjoavani jatkossa ainoastaan spagettia ja jauhelihakastiketta, on poika R kesän aikana alkanut kelpuuttaa lautaselleen entistä monipuolisemmin kasvisruokia ja kasviksia ylipäätään. Voitto sekin, kai.

Viimeviikkoisen Meidän päivä -postauksen jälkeen muutama ehti jo kysellä kasvis-makaronilaatikon ohjetta. Tässä se siis tulee - ja samalla neljä muuta meillä viime aikoina kokeiltua kasvisruokareseptiä.


MAANANTAI: KESÄKURPITSAKEITTO
Ohje alun perin: vähän muokaten Ihanaa arkiruokaa -nimisestä Facebook-ryhmästä


oliiviöljyä
yksi sipuli varsineen
kaksi valkosipulinkynttä
noin kilo kesäkurpitsaa
7 dl kasvislientä
tuoretta minttua
pieni purkillinen maustamatonta jogurttia
loraus kaurakermaa
sitruunamehua


Silppua sipuli ja valkosipulit ja viipaloi kesäkurpista. Kuullota kasviksia hetki oliiviöljyssä kattilassa. Lisää kasviliemi ja keitä, kunnes kesäkurpitsat ovat täysin pehmenneet. Soseuta hienoksi.

Lisää keittoon jogurtti, kerma, sitruunamehu ja revitty minttu. Tarkasta maku. Tarjoile.




TIISTAI: TOFU-KASVISPASTA
Ohje alun perin: ideoitiin ihan itse Seppälän Prisman Go Green -hyllyllä

täysjyväpastaa
suolaa
purkillinen Go Green salsa mediterranean -kastiketta
tölkillinen härkäpapuja
kylmäsavutofua
rucolaa
parmesaania

Keitä pasta ohjeen mukaan hyvin suolatussa vedessä.
Pilko tofu ja paista paloja hetki öljyssä paistinpannulla. Lisää salsakastike ja härkäpavut,
anna kiehua hetki. Lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria.

Kuorruta rucolalla ja parmesaanilla.




KESKIVIIKKO: LINSSI-PAPUKASTIKE
Ohje alun perin: Yhteishyvän ruokaosiosta vähän muokaten

1 sipuli
2 porkkanaa
1 paprika
1 rkl oliiviöljyä
2 dl punaisia linssejä
1 prk esikeitettyjä kidneypapuja
1 prk tomaattimurskaa
noin 3 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2 valkosipulinkynttä
1 rkl sokeria
1 tl paprikajauhetta
1 tl juustokuminaa
1/4 tl cayennepippuria
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria


Kuori sipuli ja porkkanat, paloittele. Kuullota kasviksia hetki pannulla öljyssä. Huuhtele ja valuta linssit ja pavut ja lisää ne pannulle tomaattimurskan kanssa. Lisää vesi, kasvisliemikuutio ja murskatut valkosipulinkynnet. Mausta ja anna porista miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia.

Pilko paprika, lisää kastikkeeseen ja kiehauta. Lisää tarvittaessa vettä ja tarkasta maku.
Tarjoa riisin kanssa.




TORSTAI: KASVIS-MAKARONILAATIKKO 
Ohje alun perin: Soppa 365 -sivustolta

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
1 rkl oliiviöljyä
2 dl soijarouhetta
2,5 dl kauramaitoa
400 g kuorittuja tomaatteja
1 tl sokeria
1/4 tl cayennepippuria
2 tl oreganoa
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria
1/2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja palasina
5 dl makaroneja
2,5 dl kaurakermaa
tomaattiviipaleita
tuoretta basilikaa


Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit sekä raasta porkkanat. Kuullota kasviksia pannulla öljyssä muutama minuutti. Lisää soijarouhe, kaurakerma ja tölkkitomaatit liemineen ja anna seoksen porista keskilämmöllä viitisen minuuttia.

Lisää sokeri, mausteet ja paloitellut aurinkokuivatut tomaatit. Keitä makaronit niin, että ne jäävät vielä hieman raaoiksi. Sekoita valutetut makaronit kastikkeeseen ja kaada seos voideltuun uunivuokaan. Kaada päälle kerma.

Peitä makaronilaatikko tomaattiviipaleilla ja paista 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Koristele tuoreella basilikalla.



PERJANTAI: ARTISOKKA-MOZZARELLAPIZZA
 Ohje alun perin: vähän muokaten Vege-kirjasta

Pizzapohja:
2 dl vettä
25 g hiivaa
1/2 tl suolaa
2 rkl öljyä
noin 7 dl jauhoja

Täyte:
tomaattipyreetä
artisokansydämiä
tuoreita tomaatteja
viipaloituja mustia oliiveja
mozzarellaviipaleita
2 rkl basilikapestoa
juustoraastetta

Valmista pizzataikina ja anna kohota huoneenlämmössä.
Täytä pizza maun mukaan. Paista 225-asteisessa uunissa noin varttitunti.


Lisää kokeilemisen arvoisia kasvisruokareseptejä löydät täältä.


PS. Ja koska viimeisen viikon teema on ollut uudistus, blogi löytyy nykyään myös Facebookista. Tykkäämään pääsee tästä tai blogin sivupalkista. Uusimpien postausten lisäksi blogin Facebook-sivuilla olisi tarkoitus fiilistellä arkea kuvin sekä muistella torstaisin vanhoja tekstejä. Tervetuloa mukaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti