perjantai 26. elokuuta 2016

Sairaan lapsen paikka on kot... päiväkodissa/ HopLopissa/ junassa.


Myönnän: tällä viikolla minä, kotiäiti, oikeasti odotin viisivuotiaan kahta päiväkotipäivää aikamoisella hartaudella. Lattemammailun sijaan oli ihan oikeita huolia, hampaitaan öisin kiukkuileva puolivuotias sekä rajun keuhkokuumeen kourissa ollut mies, joka jo viikon oli ollut poissa pelistä joko lähinnä sohvalla maaten tai sairaalassa tipassa. Olisin toki kaivannut viisivuotiaalleni laadukasta varhaiskasvatusta, ohjattua musiikkihetkeä ja hyvää tilaisuutta harjoitella ryhmässä toimimista, mutta ennen kaikkea viikon arkea yksin pyörittäneenä olisin halunnut pestä vessan ensimmäistä kertaa muutamaan hetkeen, viikata pyykit olohuoneen vallanneista IKEA-kasseista kaappeihin ja ehkä jopa nukkua Pikkuveljen kanssa pienet päiväunet.

Ja sitten maanantai-iltana törmäsin viisivuotiaan päiväkotikaverin äitiin, joka kertoi hakeneensa juuri antibiootit nelivuotiaansa märkärupeen. Erityisen ärhäkkään, kuulemma, ja oletettavasti joltain päiväkotikaverilta tarttuneeseen. Tiistaina ei sitten pakattukaan päiväkotireppua vaan suunnattiin taas koko porukka puistoon miehen jäädessä kotiin sairastamaan. Toki edelleen kaipasin paria apukättä, aikaa viikata pyykit ja erityisesti niitä unia, mutta että keuhkokuumeen lisäksi vielä märkärupi? Ei kiitos.

Enterorokon nappasimme aikoinaan HopLopista, samoin yhden oksennustaudin. Päiväkodista kotiin on kannettu niin perusflunssia korvatulehduksineen sekä jokakeväisiä mahatauteja kuin se yksi rs-viruskin, joka vei silloin kuusiviikkoisen Pikkuveljen viikoksi sairaalaan nenämahaletkuun. Kaksi vuotta sitten sairastimme vesirokon, kun samaan Jyväskylästä Helsinkiin matkanneeseen junaan sattui myös se vesirokkoinen lapsi, joka tartutti meidän lisäksi oletettavasti koko lastenvaunun. Onneksi oli kesä, loma ja aikaa sairastaa ja ennen vesikellojen ilmestymistä ehdimme myös takaisin Suomeen Roomasta, jonne olimme matkustamassa. Ja onneksi selvisimme ilman jälkitauteja, jotka esimerkiksi allergikoille, pikkuvauvoille tai vaikka jotain perussairautta sairastavalle lapselle olisivat voineet olla vaarallisia.

Kesäkuun Ruotsin-risteilyllä sentään selvisimme pelkällä säikähdyksellä, kun laivan Ville Viking -alueelle ilmestyi yllättäen arviolta nelivuotias poika täysin vesirokkonäppylöiden peitossa. Kun kysyin asiaa pojan huoltajalta, arvatenkin isoäidiltä, kuului vastaus: "On se vesirokkoa, mutta alkaa olla jo mennyt ohi". Loppuristeily menikin sitten hytissä. Minulla ja Pikkuveljellä siis, ei sillä näppyläisellä pojalla, joka luultavasti jatkoi tyytyväisenä leikkejään. Silloin leikkipaikkapolitiikkaa asiakaspalautteessa ihmeteltyäni Vikingiltä todettiin, ettei heillä ole resursseja valvoa, ketkä ja missä kunnossa laivan leikkipaikalle tullaan, vaan se on vanhempien vastuulla.

Kun viime keväänä eräänkin kerran ihmettelin, miten tämäkin kuume taas kerran meille rantautui, totesi viisivuotias, että varmaan siltä yhdeltä päiväkotikaverilta, joka oli ollut kuumeessa hoidossa, mutta jolle äiti kuulemma oli sanonut, että "kovassa kuumeessa ei päiväkotiin voi mennä, mutta pienessä kuumeessa voi".

Selvisi sekin mysteeri sitten kerralla.

Meidän sairastelukertomuksia kuunnellut kaveri ehdotti kerran varovasti, ollaanko koskaan mietitty kotimme sisäilmaa. Kodin sijaan meidän ongelma on kuitenkin siinä, että poistumme sieltä niin usein puistoon, perhekahvilaan, lastentapahtumiin, muskariin tai ravintolaan - juuri niihin paikkoihin, joihin ihmiset tuovat puolikuntoisia lapsiaan.

Toki ymmärrän, että pikkulapsiaikaan kuuluu erottamattomasti vuotava nenä ja aina silloin tällöin koko perheen kiertävä vatsatautiepidemia. Lisäksi on tauteja, jotka tulevat joka tapauksessa kuten jokasyksyinen päiväkodinaloitusflunssa tai kesken päivää hoidossa sairastuneelta kaverilta saatu vatsatauti. Mutta sitten ovat ne taudit - ja väitän, että niitä on suuri(n) osa - jotka voi estää sillä, että sairasta lasta ei viedä hoitoon, puistoon, kerhoon, Ruotsin-risteilylle tai edes huvittelemaan HopLopiin. 


PS. Johan seuraatte blogin menoa Facebookissa? Mukaan tykkäämään pääset tästä.

4 kommenttia:

 1. Päiväkodissa työskennelleenä täytyy sanoa, että harvinaisen usein tuotiin oikeasti sairaana olevia lapsia hoitoon. Pienet flunssat ymmärsi, mutta kyllä vaan jouduttiin soittelemaan vanhempien perään kun ihmeteltiin miksi joku oli niin vaisu ja sitten huomasi, että no kuumeen takia. Myös aamulla terveiksi lääkityt lapset olivat oma lukunsa...

  Varmasti on vaikea olla pois omalta työpaikalta, jos lapsi sairastaa ja jos lapsi sairastaa usein, mutta sitten kun sitä tartuttaa puolet päiväkotiryhmästä, niin sitten joutuvat muut vanhemmat tähän tilanteeseen.

  Ikävää kaikin puolin :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä kyllä korpesi työaikaan sumplia omia ja miehen työkuviota niin, että lapsi sai toipua kotona rauhassa ja sitten kun lopulta pääsimme takaisin päiväkotiin ja työrytmiin, tuli naulakolla vastaan kuumeinen kaveri, joka oli tuotu hoitoon, koska "kuumetta oli tänään vaan ihan vähän". Ihmiset ne vaan eivät tunnu tajuavan, että kun jokainen olisi sen kerran pari päivää extraa poissa töistä ja veisi lapsensa vasta terveenä hoitoon, jäisivät ne muutamat flunssat ja mahataudit kaikilta - itseltäkin - saamatta. Mutta tuon tajuaminen on kai mahdollista ihan vaan ideaalimaailmassa...!

   Poista
 2. Meidän perheeseen aina, lähes poikkeuksetta, sairaudet tulevat päiväkodista tai koulusta, mutta kannattaisi muistaa että lääkäristä ei saa sairaslomaa tai lapsen hoitolupaa kuumeettomaan flunssaan, joka voi olla samalla esim. enterorokko tmv. Jossain työpaikoilla vaaditaan lääkärintodistus poissaololle, eli tarhasta poissaolo ei ole aina ihan helppoa töissäkäyville.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo lääkärintodistuksen vaatiminen on kyllä yksi sellainen epäkohta, joka myös pitäisi saada kuntoon (tai ainakin kaikki työntekijät tasavertaiseksi siinä suhteessa). Kunnalla on onneksi riittänyt ihan pelkkä ilmoitsu esimiehelle, mikä on kyllä tosi reilua ja arkea helpottavaa. Puhumattakaan siitä, että vaikka oksennustaudissa oleva lapsi pitäisi vielä raahata lääkäriin yhden todistuksen takia...

   Poista