sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Kaikkien self help -oppaiden äiti.


Tiedättekö sen tunteen, kun päällä on sisätiloihin ihan liian paksu turkiskauluksinen toppatakki, vaunuissa vauva ja jossain perässä vielä se isompi, ja vartissa olisi tarkoitus löytää joululahjat kolmelle eri henkilölle? Yhtenä tuollaisena päivänä poikkesimme paikalliseen kirjakauppaan hakemaan jotain ihan muuta, mutta kun ihan sattumalta nostin pinosta pikkuruisen, mustan kirjan, jonka kanteen oli kuin teipeillä liimattu nimikyltti, tiesin, että käsissäni oli nyt The joululahja.

Lopulta ei edes harmittanut, että kirja, jota alun perin olimme etsimässä, jäi sillä reissulla vielä kauppaan.

Pikainen googlaus myöhemmin kotona kertoi sen pikkuruisen mustan kirjan olevan kanadalaisen kuvataitelijan Keri Smithin teos, joka vihdoin tänä syksynä on saatu täällä meilläkin kauppoihin suomenkielisenä versiona. Ja vihdoin siksi, että vuonna 2012 ilmestynyt alkuperäinen Wreck this journal on käännetty useille kielille ja pelkästään sen englanninkielinen versio on myynyt yli kolme miljoonaa kappaletta. Siis hetkinen, yli kolme miljoonaa kappaletta? Selkeästi tässä on kirja, jota aika moni viime vuosina on kokenut tarvitsevansa.

Smithin idea on varsin yksinkertainen: pieni musta kirja kuuluu tuhota sen antamia ohjeita noudattaen mitä luovimmin ja oudoimmin tavoin. Samalla on tarkoitus käyttää aika paljon mielikuvitusta, taiteilla, päästää (hullu) luovuus valloilleen, rikkoa rajoja ja sääntöjä, muiden ja omia, sekä kapinoidakin, ihan pikkuisen edes.

Kuulostaako, no, hieman kummalliselta?

Joku mystinen voima Smithin kirjassa kuitenkin vetää puoleensa: kirjan ostamisen jälkeen olen useamman kerran löytänyt itseni selailemasta sen sivuja, silittelemästä niitä ja pohtimassa, kuinka tämän sivun kyllä suttaisin kuulakärkikynällä aivan tohjoksi, tämän repisin pikkuriikkisiksi palasiksi ja tälle valuttaisin aamulta pannuun jääneet kahvinjämät ja painelisin vielä kahvikupilla rinkuloita päälle. Useammin kuin kerran on myös vähän harmittanut, että ostin kirjan ystävälle joululahjaksi. Kaupassa kirjaan tarttuessani tiesin kuitenkin heti, kuka tämän todella tarvitsee, kenelle tämä voisi olla muutakin kuin pelkkää hauskaa ajanvietettä.

Ja luultavasti kipitän ensi viikolla uudestaan kirjakauppaan ja haen itsellenikin kopion.

2 kommenttia:

 1. Ah, mä niin haluan ihan alkuperäisen kirjan ja kirjaan oikeastaan tutustuin vahingossa tämän tyypin myötä: https://www.instagram.com/sara.imrie/
  Saralla on niin makeita ja ällöjä kuvia kirjasta, että itse en varmaan ikinä pystyis kirjaa noin kohtelemaan. En edes tiennyt, että tästä on tullut oma versio meille. Jotenkin näyttää hassulta, "tuhoa tämä kirja".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis apua, juuri tuollaisen minäkin haluan oman versioni sitten joskus totaalikäsittelyn jälkeen näyttävän! Ihan mahtavia kuvia!

   (Ja ehdottomasti haluan pystyä kohtelemaan kirjaa noin. Tai ainakin yrittää - ja rikkoa vaikka jotain muitakin rajoja.)

   Poista