perjantai 21. huhtikuuta 2017

Viisi syytä koukuttua Skamiin.


Olen joskus kertonutkin, kuinka lämpenen uusille, etenkin niille kaikkein suosituimmille, jutuille suhteellisen hitaasti. Aikoinaan pyörittelin ainakin vuoden silmiäni pillifarkuille, kunnes ostin ensimmäiseni - enkä sen jälkeen ole enää muunlaisia farkkuja pitänytkään. Ihan samalla tavalla minun ei myöskään koskaan pitänyt hankkia itselleni bomberia, ostaa nahkatakkia - tai katsoa kaikkien hehkuttamaa Skamia. Sitten kuitenkin päädyin palmusunnuntain virpomisreissulla istumaan naapureiden olohuoneeseen, jossa ystäväni kertoi täydellisestä omasta perjantaistaan, johon oli lasten nukkumaanmenon jälkeen kuulunut noutosushia, lasi valkoviiniä ja useampi jakso Skamia. 

Minäkin halusin sellaisen illan. Noutosushia ja viiniä en siihen hätään ehtinyt saada, mutta onneksi oli Yle Areena. Reilun viikon kuluttua tästä olin jo kahlannut läpi sarjan kaksi ensimmäistä tuotantokautta.  


Mutta miksi tuo yksi ja ainoa sarja on koukuttanut niin monet? No ainakin näistä syistä:


1. Koska norjan kieli
Aikoinaan yliopistolla saimme valita, luemmeko perustiedot norjasta vai tanskasta. Jos nyt saisin valita uudestaan, tekisin ehdottomasti toisin. Norja, mikä ihana kieli! 


2. Koska meissä kaikissa asuu pieni teini
...eikä välttämättä ihan pienikään: yhä edelleen kuuntelen samaa musiikkia kuin mitä ollessani lukiossa ja jos haluan pullon viiniä, saan joka kerta kaivaa esille henkkarit (tämä myös silloin, kun olemme Prisman Alkossa ja minulla on ostoskärryissä sekä sadan euron edestä ruokaa että kaksi lasta). Lisäksi kaksi viikkoa sitten otin tatuoinnin, josta kerroin vanhemmilleni vasta myöhemmin.

Toisaalta olisi jotenkin outoa sanoa, että sarjan henkilöihin on helppo samaistua ja että ne sellaisinaan tuovat omat teiniajat mieleen. Minä olin nimittäin se sarjasta puuttuvat nörttityttö, jolla oli pyöreät leopardisilmälasit (koska yhdeksänkymmentäluku), pitkät punaiset hiukset sekä älypuhelimen sijaan arctic.netin sähköpostiosoite. Olin se, joka osasi ulkoa Margaret Mahlerin teorian lapsen varhaiskehityksestä muttei takuulla olisi saanut kutsua yksiinkään Penetrators-bileisiin. Puolustukseksi pitää tosin sanoa, että Oslon juhlatarjonta näyttää myös pesevän Äänekosken vastaavan mennen tullen. 


3. Koska Nooran huulipuna
Olen käyttänyt huulipunaa valehtelematta vain muutaman kerran elämässäni: vanhojentansseissa, Halloweenina ja niinä muutamina päivinä yläasteella, kun kokeilimme ystävän kanssa tyyliä, johon kuului sininen huulipuna (jäi onneksi kokeiluksi). Mutta jo pari ensimmäistä Skam-jaksoa synnytti ihan älyttömän huulipunakuumeen. Siis huulipunakuumeen, minussa!


4. Koska koukuttava juoni ja kiinnostavat henkilöt
Vihdoinkin sarja, jonka seuraava jakso pitäisi aina saada katsoa heti edellisen perään.


5. Koska työ
Se, että koulumaailmaan sijoittuva sarja tekisi mieli katsoa kokonaan yhdeltä istumalta, kertoo myös siitä, että reilun vuoden kotonaolon jälkeen minulla alkaa jo olla aika kova ikävä töihin. Ainakaan en luultavasti katsoisi samalla intensiteetillä kotiäideistä kertovaa draamaa. Mites te muut? Joko Skam on kahlattu läpi ja mitä tykkäsitte?

4 kommenttia:

 1. Nyt oli postaus kuin omasta kynästä kirjoitettu. Minunkin on pitkään pitänyt katsoa kyseistä sarjaa, mutta vasta pääsiäisenä sängyn pohjalle kaatanut flunssa sai avaamaan Yle Areenan ja katsomaan kaksi ensimmäistä tuotantokautta muutamassa päivässä. Kanssasi samalla alalla olevana, erityisesti listasi ensimmäinen ja viimeinen kohta kolahtivat. Kahden vuoden kotiäitiyden jälkeen on täälläkin jo kova ikävä koulumaailmaa!

  Soila

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä, huippua! Itse aloittelin juuri kolmatta tuotantokautta ja kovasti kaipaisin kyllä edes yhtä päivää, jonka voisi viettää ihan rauhassa läppärin ääressä... Mutta toisaalta mitä tulee kohtaan viisi, niin ensi viikolla siihen on luvassa helpotusta, sillä vaihdan viideksi päiväksi kotiäitiyden taas kieltenopetukseen. Apua, jännää!

   Poista
 2. Itse muistan miettineeni, että ei oo varmasti yhtään mun sarja ja sit yks päivä kun ei ollu mitään tekemistä aukaisin Yle Areenan ja niinhän siinä kävi, että muutama hassu päivä ja olin kahlannu kaikki tulleet kaudet läpi. Nyt sit tietenkin odottelen tuohon viimeiseen niitä uusia jaksoja :D Nuo sun listaamat syyt on just hyvät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei nimenomaan pitänyt olla minunkaan sarja, mutta niin vain kummasti olikin :O...

   Poista