maanantai 1. toukokuuta 2017

Perhe, joka hurahti sähkökaappitaiteeseen sekä yksi viisivuotias katutaitelijanalku


Jo useamman vuoden meitä on kirjastoreissuilla seurannut kaltereiden takaa tuijottavan paviaanin katse, neuvolaan mennessä olemme ihastelleet jättimäistä hilleriteosta ja kuviskouluun kävellessämme ohitamme ainakin neljä erilaista taidekaappia riippuen siitä, mitä katua päätämme kullakin kerralla kulkea. Mutta oikeastaan innostuimme Jyväskylän katutaiteesta kunnolla vasta marraskuussa, jolloin kirjoitin Jyväskylän pienistä yllätyksistä, tyylikkäästä katutaiteesta ja siitä, kuinka hurahdimme sähkökaappitaiteeseen koko perhe. Yhtäkkiä uusia, makeita kuvia tuntui osuvan eteen sitä enemmän, mitä tarkemmin osasi katsoa ja lopulta ryhdyimme bongailemaan uusia taidekaappeja ihan tarkoituksella: lempikahvilamme edestä löysimme Sibeliuksen, puistoreissulla roskista tonkivan pesukarhun ja pyöräretkellä jättimäisen kotilon.

Nyt Jyväskylän katukuvaa koristellaan taas: Yläkaupungin yön ja Jyväskylän Energian lanseeraamassa kilpailussa valitaan 15 teosta, jotka pääsevät taiteistamaan kaupungin tylsiä, graffitien ja sotkujen peittämiä sähkönjakokaappeja ja samalla osaksi kaupungin katukuvaa.

"Minä voitan sen kilpailun", ilmoitti poika R heti kuultuaan taidekaappikilpailusta. (Sen itsevarmuutta ei voinut kuin ihailla.) Raivattiin keittiön pöytä, levitettiin siihen jättimäinen paperi ja suunniteltiin yhdessä juliste viisivuotiaan lempiasioista Jyväskylässä: Mäki-Matin perhepuistosta, Harjusta, Wilhelmiinan konditoriasta, Lehtisaaren kesäkodista sekä jäätelöstä, kavereista ja kodista. Poika R piirsi ja minä vahvistin ääriviivat tussilla. Kahden päivän päästä oli valmista. Ja vaikka olenkin vähän jäävi sanomaan työstä yhtään mitään, niin tulihan siitä lopulta ihan älyttömän makea, ihan pirun symppis ja takuulla persoonallinen - ihan niin kuin tämä meidän kotikaupunkikin.

Kilpailuun tuli yhteensä lähes sata työtä, ja Yläkaupungin yön raati valitsi näistä 44 finaaliin. Vaikka kilpailu olikin avoin kaikille, on suuri osa finalistitöistä kuitenkin paikallisten taiteilijoiden, graafikoiden tai ammattilaisvalokuvaajien käsialaa. Mutta niin vain meidän viisivuotias kuviskoululaisemmekin pääsi mukaan finaaliin.

Katukuvaan pääsevät teokset valitaan Facebook-äänestyksellä: eniten peukutuksia keränneet kuvat nähdään siis alkukesästä keskustan kaduilla. Ensimmäisten kolmen päivän äänimäärä on jo sellainen, ettemme oikein ole tienneet, miten päin olisimme (muuta kuin täpinöissämme, tietenkin). Äänestys jatkuu kuitenkin vielä tämän viikon loppuun, joten siksipä pyyntö: klikkaa tästä poika R:n kilpailukuvaan ja paina tykkää.

Ainakin yhden viisivuotiaan katutaiteilijanalun tekisitte sillä ikionnelliseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti