lauantai 6. tammikuuta 2018

Uusivuosi Helsingissä.


Jos jostain tässä vanhenemisessa pidän, niin ehdottomasti siitä, ettei enää vuosiin ole ollut mitään paineita järjestää juhlapäiviksi mitään kovin eeppistä tai erikoista. Jos kymmenen vuotta sitten uudenvuodensuunnitelmista kysyttäessä olisi vastannut aikovansa "olla ihan vaan kotona ja katsoa ehkä jonkun leffan", olisi saanut osakseen lähinnä sääliviä katseita, mutta nykyään kotisohva, sipsipussi ja lasi viiniä käyvät juhlapäivästä ihan hyvin. Vappuna ei tarvitse vetää päälleen haalaria tai uudeksivuodeksi korkkareita, vaan juhlia voi hyvin viettää vaikka villasukissa. Viime vuosina olemmekin nauttineet kolmikymppisyydestä viettämällä uuttavuotta yleensä kotona nakkien, perunasalaatin ja tinanvalannan parissa. Nukkumaankin on saanut mennä ennen puolta yötä, jos on väsyttänyt, eikä siinä ole ollut kenestäkään mitään ihmeellistä. Yleensä on mentykin.

Koska meillä oli heti tammikuun ensimmäiselle päivälle varattuna matka Tallinnaan, päädyimme tänä vuonna kuitenkin viettämään uuttavuotta Helsinkiin, ihan jo sen takia, ettei vuoden ensimmäistä aamuyötä olisi tarvinnut kuluttaa ajamiseen. Lopulta päätimme suunnata pääkaupunkiseudulle jo lauantaina. Vuoden kaksi viimeistä päivää menivät siis keskustan joulunjälkeisiä markkinoita ja alennusruuhkia fiilistellen sekä ulkona syöden ja kahvitellen. Uudenvuodenaattona pyörähdimme vielä Ateneumissa katsomassa sekä kotimaisia klassikoita että Ankallisgallerian aarteita ja puoli kuudelta katselimme lasten ilotulitusta Kansalaistorilla. Mutta kun varsinainen pauke puolenyön jälkeen alkoi, olimme me jo nukkuneet melkein pari tuntia. 

Ja itse asiassa vasta myöhemmin kotona muistimme, että uudenvuodenaattona oli myös meidän kahdeksas kihlajaispäivämme - siinä ilotulitusten, sopivan kahvilan etsinnän ja yhden Ateneumissa joka paikkaan ehtineen kaksivuotiaan perässä juoksemisen sekamelskassa se ei vaan tullut kummallekaan mieleen.

Helsingin-reissun kuvia koneelle siirrettäessä tuli tunne, että olen nähnyt samat kuvat joskus aiemminkin. Ja sieltähän ne löytyivätkin, kun klikkasin kansiosta esiin edellisten Helsingin-lomiemme kuvat. Joku voisi käyttää ilmausta kaavoihin kangistunut, mutta oikeasti taidamme olla vain sisäistäneet sen, että meille onnistunut loma tarkoittaa hyvää sushia, vähintään yhtä museokäyntiä, vähän kiertelyä Aleksanterinkadulla sekä useampaa palaa kakkua. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti