keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Vuosi kuukauden vegejä ja linssisosekeitto


Vajaa vuosi sitten kirjoitin blogissa imagosyömisestä, trendiruuista sekä tavoitteesta lisätä kasvisruokia ja vähentää lihan ostamista. Samalla jaoin myös ensimmäisen kuukauden vege -reseptini ja sitouduin kokkaamaan ja kokeilemaan jotain uutta kasvisruokaa vähintään kerran kuussa. Vuoden aikana blogiin onkin ilmestynyt yhteensä neljätoista erilaista kasvisruokareseptiä. Niiden lisäksi...


VUODEN AIKANA OLEN:
  • Kokeillut useampaa uutta kasvisruokareseptiä; niiden blogissa näkyneiden lisäksi meillä on nimittäin kokattu aika montaa muutakin uutta kasvisruokaa: blogissa jäivät jakamatta muun muassa myskikurpitsakeitto, nyhtökaurapitat, thaimaalainen nuudelikeitto ja vegaaninen juustokakku.
  • Valinnut usein kaurakerman perinteisen ruokakerman sijaan.
  • Opetellut leipomaan ilman maitotuotteita tai gluteenia.
  • Rakastanut erityisesti huhtikuussa kunnallisvaalimainoksesta bongaamaani kasvis-linssikeittoon, jota meillä kokataan nykyään vähintään pari kertaa kuussa. (Kokeilkaa, superhyvää!)
  • Ostanut entistä vähemmän lihaa ja pienentänyt samalla edes vähän perheen muuten ihan liian suurta hiilijalanjälkeä.
  • Innostunut erityisesti punaisista linsseistä, lehtikaalista ja kylmäsavutofusta.
  • Lisännyt kasvisruokien syöntiä selvästi: nykyään meidän perheen ruuista reilu kolmannes on kasvisruokia. 


JATKOSSA PITÄISI VIELÄ:
  • Löytää uusia, edukkaita kasvisruokareseptejä niin, ettei kuun lopussa tarvitsisi siirtyä jauheliharisottoon ja perinteiseen makaronilaatikkoon pelkästään siksi, että ne ovat halvempia.
  • Innostua taas härkiksestä, johon olen kuluneena vuotena jo ehtinyt kyllästyä.
  • Saada myös isompi poika syömään tofua.
  • Vähentää ruokahävikkiä ja oppia hyödyntämään esimerkiksi yrttien jämät jotenkin (jos jollain on tähän vinkkejä, niin jakakaa ihmeessä!) 
  • Siirtyä töissä syömään pelkkää kasvisruokaa,
  • Vähentää vielä täysin turhaa kinkun ja (leikkele)makkaran syömistä.
  • Oppia hyödyntämään satokausikalenteria ja sen tuotteita; yhä edelleen meidän ruokalaskuamme nostaa esimerkiksi jatkuva kotimaisten tomaattien ostaminen näin talvella.


Siksi vegejä ilmestyy blogiin jatkossa, ei ehkä säännöllisesti joka kuukausi mutta tasaisin väliajoin kuitenkin. Tässä kuussa kokataan jälleen punaisista linsseistä, ja keiton ohje löytyi Kodin kuvalehdestä.


LINSSISOSEKEITTO

2 isoa sipulia
3 valkosipulinkynttä
5 porkkanaa
oliiviöljyä
2 tl paprikajauhetta
2 tl currya
1 tl juustokuminaa
1 tl jauhettua korianteria
1/2 dl tomaattipyreetä
1,3 l vettä
400 g punaisia linssejä
1 kasvisliemikuutio
1 prk kookosmaitoa


Kuori ja hienonna sipulit ja paloittele porkkanat. Kiehauta öljy ja mausteet kattilan pohjalla. Lisää kasvikset ja kuullota hetki. Pyöräytä joukkoon tomaattipyree.

Lisää vesi ja kiehauta. Kaada sekaan huuhdotut linssit sekä kasvisliemikuutio. Kuumenna sekoittaen kiehuvaksi. 

Keitä miedolla lämmöllä kannen alla välillä sekoittaen parisenkymmentä minuuttia, kunnes porkkanat ja linssit ovat pehmenneet. Lisää kookosmaito ja kuumenna. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja tarjoile siementen kanssa.


Edelliset kuukauden veget, extrat sekä aiemmin blogissa ilmestyneet
 kasvisreseptit löydät tästä

4 kommenttia:

  1. Useimpia yrttejä voi pakastaa niiden laadun siitä juurikaan kärsimättä, itse olen pakastanut ainakin salviaa, rosmariinia, timjamia, lipstikkaa ja tilliä. Miedoimmilla yrteillä voi höystää ja koristella lähes mitä tahansa ruokia, eineksiä, edellisen päivän jämiä, voileipiä jne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rucola ja basilika meillä kuluvatkin lähes aina loppuun, jos ei ruokaan niin sitten salaattiin tai leivän päälle, mutta nimenomaan noille erikoisemmille yrteille - kuten korianterille tai timjamille - kaipaisin käyttötarkoitusta silloin, kun niitä on jotain tiettyä ruokaa varten joutunut ostamaan. Pitää kyllä kokeilla pakastamista! Meillä pakastetaan muuten melkein mitä vaan leivistä ruuanjämiin, mutta yrttejä en ole jotenkin tajunnut pakkaseen heittää.

      Poista
  2. Aioin vinkata samaa kuin yllä. Korianteristakin voi pakastaa varret, jotka eivät ole niin hentoiset.
    Oletko kokeillut salviapastaa? Tai intialaista tikka masalaa kikherneillä? Jälkimmäinen vaatii tietysti useita mausteita mutta kun ne on kerran hankkinut niin saman makumaailman reseptit on jatkossa helppo toteuttaa.
    Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tikka masalaa pitää ehdottomasti kokeilla! Meillä löytyykin jo maustekaapista vaikka mitä mausteita intialaisiin ruokiin, kun niitä on hariraa ja palak paneeria varten ostettu, joten niillekin olisi hyvä löytää uusia käyttökohteita.

      Poista