lauantai 10. helmikuuta 2018

Jyväskylän helmet: Teeleidi


Maanantaina pyörähdin myöhäisellä aamiaisella Kramsunkadulla ja lähdin melkein kaksi tuntia myöhemmin kotiin ihan uskomattoman inspiroituneena ja mukanani pussillinen Pistaasi Pu'eria. Jyväskylän helmet -postaussarjassa kurkistetaankin tällä kertaa Teeleidiin.


MIKÄ?
Täysin ainutlaatuinen teehuone Kramsunkadulla vuonna 1904 valmistuneessa Karpion talossa, joka toimi aiemmin kaupunginjohtajan edustusasuntona. Neljä vuotta sitten keväällä perustetusta Teeleidistä ei saa ollenkaan kahvia - sen sijaan valikoimasta löytyy suolaisten ja makeiden leivonnaisten sekä makeisten lisäksi yli 120 erilaista teelajia. Näistä noin kahdeksankymmentä teemakua ovat perusvalikoimaa, joka pysyy samana vuodesta ja vuodenajasta toiseen, mutta kauden ja sesongin mukaan hyllyihin ilmestyy myös uutuuksia; talvella chaita ja mausteita, keväällä enemmän raikkautta. Asiakkaiden suosikit ovat tosin pysyneet melko samoina koko Teeleidin olemassaolon ajan: kolme eniten tilatuinta teetä ovat Satumainen Samppanja, Inkiväärin Ihastus ja Pistaasi Puerh.  


MITÄ?
Teeleidistä löytyy taidolla ja intohimolla valmistettua teetä, erikoisherkkuja, rauhallista tunnelmaa ja kiireettömyyttä; Teeleidiin ei poiketa pikaiselle ohikulkuteekupilliselle vaan istahdetaan alas ajan kanssa, kaivetaan esille neule tai kirja ja ostetaan teetä kannullinen kerralla. Teeleidin filosofia on tarjota asiakkailleen laadukasta palvelua, elämyksiä arkeen ja pientä hemmottelua.

Teeleidin konseptiin kuuluvat myös erilaiset tapahtumat ja tilaisuudet. Tiistaisin ja torstaisin Teeleidissä juodaan perinteistä brittiläistä iltapäiväteetä kello kahdesta iltakuuteen, jolloin pöytään katetaan  teekannun lisäksi voileipiä, skonsseja sekä pikkumakeita, maanantaisin vietetään skonssimaanantaita ja keskiviikkoisin ja perjantaisin Teeleidissä on raakakakkupäivä. Lisäksi talossa järjestää teekursseja ja tastingeja erilaisilla teemoilla.


KUKA? 
Teeleidin takaa löytyy Anne Savela, jonka rakkaus teehen syntyi toden teolla Kiinassa vietetyn vuoden aikana. Teehen tutustumisen lisäksi Anne oppi Shanghaissa luottamaan siihen, että asiat selviävät, että omat siivet kantavat ja että aina kannattaa uskaltaa yrittää. Palattuaan Suomeen sitä ennen myyntitöissä toiminut Anne ryhtyi yrittäjäksi ja perusti Teeleidin.

Kahvia Anne ei ole juonut viiteentoista vuoteen. Sen sijana teehen hän suhtautuu intohimoisesti, elämäntapana. Uusia teemakuja kehitellessään Anne kiertelee Eurooppaa ja Aasiaa hakien inspiraatiota, uusia ideoita ja niitä pieniä teehuoneita, jonne tavalliset turistit eivät edes osaa eksyä, selailee ikivanhoja perinteisiä reseptejä, kuuntelee asiakkaiden toiveita ja kokeilee kymmentä eri makuyhdistelmää ennen kuin löytää sen oikean. Teeleidin valikoimasta Annen suosikki on Cream & Cranberries


MISSÄ?
Teeleidin teehuoneen löydät osoitteesta Kramsunkatu 1. Huikeassa rakennuksessa on myymälä ja viitisenkymmentä asiakaspaikkaa, joiden määrä tuplaantuu kesällä puutarhan, terassin ja aitan ansioista. Teeleidin tehtaanmyymälän löydät Vaajakoskelta osoitteesta Tikkutehtaantie 2. Lisäksi teetä pääsee tilaamaan Teeleidin verkkokaupasta.


MILLOIN? 
Kramsunkadun teehuone on auki maanantaista perjantaihin klo 10-19 sekä lauantaisin klo 11-17. Vaajakosken tehtaanmyymälä on auki keskiviikosta perjantaihin klo 11-18.


ERITYISTÄ?
Hyvän teen takaa löytyy myös hyvä tarina. Tourula-teen inspiraationa toimi vihreä Tourula, Annen lapsuuden keidas, ja teestä tuli inkiväärillä ja sitruunalla maustettu vihreä tee. Mäki-Matti-teessä maistuu Annen perhepuistovuosien ja pikkulapsiajan rooibos, Halssila-teessä taas sitruuna, jolla maustettua teetä isosisko lapsuudenkodissa joi. Iltasoitto-tee on kofeiiniton, hyvän yön ja rauhoittumisen juoma, jossa maistuu koti ja kotiinpaluu, jyväskyläläiset omenat sekä rinnalla ripaus kanelia.


MIKSI?
Aina on aikaa hyvälle teelle, Teeleidi lupaa, ja sitä on helppo uskoa jo pelkästään siksi, että Anne on valehtelematta yksi parhaista, sydämellisimmistä ja huomaavaisimmista asiakaspalvelijoista, joihin ikinä olen törmännyt sekä ihminen, jonka intohimo tarttuu: Annen kanssa juteltuaan haluaisi itsekin maistaa heti kaikki maailman teet.


Aiempiin Jyväskylän helmiin pääset kurkistamaan tästä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti