tiistai 6. helmikuuta 2018

Kuukauden vege: hummus eli mitä laitan nykyään leivän päälle.


Kolmisen viikkoa sitten listasin blogiin ajatuksia kasvisruokapäivien lisäämisestä sekä lihan syönnin ja ostamisen vähentämisestä. Yksi tämän vuoden tavoitteeni oli vähentää vielä (täysin turhaa) kinkun ja leikkelemakkaran syömistä - ihan sekä eettisistä että säästösyistä. Sitten yhtenä iltana katsoimme miehen kanssa Netflixistä What the health -dokkarin (noihin Netflixin dokkareihin olen muuten jäänyt ihan koukkuun) ja mieskin innostui projektista. Sen jälkeen emme ole syöneet leikkelemakkaraa enää kumpikaan.

Koska kuitenkin edelleen rakastan monipuolisia iltapalaleipiä, piti leivän päälle keksiä jotain uutta; viimeiset pari viikkoa olenkin voidellut leivälle hummusta. Ja pakko sanoa, että kun ruispalan päälle laittaa ensin hummusta ja latoo sen päälle vielä jääsalaattia, Oltermannia (josta en vielä ole valmis luopumaan), kurkkua ja paprikaa, niin koko leikkeleiden syöminen on alkanut tuntua ihan täysin turhalta.

Tällaisilla ohjeilla meidän hummus on valmistunut:


PERINTEINEN HUMMUS

1 1/2 dl kuivattuja kikherneitä
vettä liotukseen

1/2 tl ruokasoodaa
8 dl vettä

1 1/2 dl tahinia
2 valkosipulinkynttä
3 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
1/2 tl paprikajauhetta
1/2 dl kylmää vettä


Huuhtele kikherneet ja laita ne likoamaan runsaaseen kylmään veteen 12 tunniksi.

Kaada kikherneet siivilään ja huuhtele ne kylmällä vedellä. Mittaa ruokasooda kikherneiden joukkoon, laita liesi lämpenemään ja sekoittele kikherneitä ja soodaa huolellisesti kattilan lämmetessä, kunnes kattilan pohja alkaa kuivahtaa. Lisää vesi ja keitä noin tunnin ajan, kunnes kikherneet ovat pehmenneet. Kaada herneet jälleen siivilään ja huuhtele.

Kumoa valutetut kikherneet blenderiin ja lisää tahini, puristetut valkosipulinkynnet, sitruunamehu, suola, paprikajauhe ja vesi. Sekoita, kunnes koostumus on täysin pehmeää. 
HUMMUS AURINKOKUIVATUISTA TOMAATEISTA

1 1/2 dl kuivattuja kikherneitä
vettä liotukseen

1/2 tl ruokasoodaa
8 dl vettä

1 1/2 dl tahinia
1 valkosipulinkynsi
3 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
1/2 tl paprikajauhetta
3 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja
1 tl chiliä
1/2 dl kylmää vettä


Valmista kuten perinteinen hummus, mutta lisää blenderiin myös paloiteltuja aurinkokuivattuja tomaatteja sekä chilijauhetta.

 Tarjoile esimerkiksi levitteenä leivän päällä. Hummus säilyy jääkaapissa neljä vuorokautta.


2 kommenttia:

  1. Hummus on tosi hyvää! Syön sitä yleensä paahdetun perunarieskan kanssa. Vielä kun saisi lapsetkin syömään sitä. Jos haluaa vielä helpottaa ja nopeuttaa valmistusta, niin kannattaa blebderiin laittaa säilyke kik-herneitä huuhdeltuina, välttyy liottamisen ja keittämisen vaivalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en ole edes yrittänyt tarjota tätä lapsille ja valkosipuliakin laitoin sen verran reilusti, että kyllä tää taitaa meillä olla ihan äidin oma herkku ;). Ja voi olla, että ensi kerralla tehdään hummus säilykeherneistä, vaikkei tämäkään työläs tapa ole; nyt itse asiassa koko idea hummuksen tekemisestä vaan lähti nimenomaan siitä, että kaapista löytyi puolikas paketti kuivattuja kikherneitä ja niille piti keksiä joku käyttötarkoitus.

      Poista