torstai 8. maaliskuuta 2018

10 inspiroivaa naista.
10 INSPIROIVAA NAISTA


Peppi Pitkätossu
Anarkisti Peppi nukkuu jalat tyynyllä ja pää piilossa peiton alla, käyttää liian isoja kenkiä, koska haluaa heilutella varpaitaan, jakaa omistamastaan kultarahakirstusta reilusti ystävilleen ja pistää pinoon niin rosvot kuin kiusaajatkin. Älkää olko huolissanne minusta. Kyllä minä aina selviän, Peppi sanoo. No niinpä.


Malala Yousafzai
"When the whole world is silent, even one voice becomes powerful."


Astrid Lindgren
Astrid Lindgren oli paitsi sukupolvien rakastaman satutäti myös terävä-älyinen bisnesnainen, poliittinen vaikuttaja sekä tyttö, joka tuli raskaaksi 18-vuotiaana mutta joutui antamaan poikansa pois. Lindgren puhui ympäristönsuojelusta ajoi tuotantoeläinten oikeuksia ja otti kirjoituksillaan kantaa muun muassa lasten pahoinpitelyyn. Maailma muuttuu paremmaksi paikaksi lastenhuoneista käsin, sillä niissä kasvatetaan tulevaisuuden suurimiehet ja -naiset, ajatteli Lindgren, ja kirjoitti vuosikymmenten aikana uskomattoman laajan lastenkirjatuotannon. Vaikka hänen kirjoissaan käsiteltiin monia aiemmin lastenkirjoissa tabuina pidettyjä aiheita kuten kuolemaa, oli saduissa silti aina toivo paremmasta. Lindgrenistä itsestään voi löytää myös palan Peppiä Pitkätossua: vielä eläkeiässäkin hän  saattoi ottaa ja kiivetä parhaan ystävänsä kanssa yhteen Vasaparkenin korkeista puista - ihan vaan huvin vuoksi.


Muumimamma
"Huomenna on uusi pitkä päivä, sanoi äiti. - Aivan jokaisen oma alusta loppuun. Se on hauska ajatus."


Prinsessa Victoria
Jos joutuisin valitsemaan parhaaksi ystäväkseni yhden julkisuuden henkilön, valitsisin ehdottomasti Vickanin. Victoriasta säteilee ihan uskomaton karisma mutta myös maanläheisyys ja lämpö, ja Vickan on varmasti paras tietämäni esimerkki siitä, että bossladyksi voi päästä myös empatialla ja ystävällisyydellä, ei painamalla muita alas.


Tove Jansson
Kirjailija, taidemaalari, kuvittaja, sarjakuvataiteilija ja pilapiirtäjä Tove Jansson loi muumimaailman, jonka kautta käsitteli vaikeitakin aiheita kuten kuolemaa tai yksinäisyyttä.  Jansson ei saarnannut tai noussut barrikadeille lippua heiluttaen, mutta näytti omana itsenään esimerkkiä suvaitsevaisuuden puolesta.


Skamin Noora
Puolustaa ystäviään, naisten oikeuksia, rehellisyyttä, mielipiteitään sekä oikeudenmukaisuutta ja noudattaa seinälleen teippaamaansa elämänohjetta Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always. Niin, ja näyttää ihan tyrmäävältä valkoisessa kauluspaidassa ja punaisessa Cliniquen huulipunassa. 


Tarja Halonen
Suomen ensimmäinen naispresidentti sekä henkilö, jolla on aivan uskomaton karisma.


Ronja Ryövärintytär
Ronja Ryövärintytär tekee ystävyyden ja oikeudenmukaisuuden eteen mitä tahansa - muuttaa vaikka vuodeksi luolaan keskelle metsää.


Ystäväni Outi
Ystäväni Outi on vahvin nainen, jonka tunnen.


Ihanaa naistenpäivää.


Jos tänä vuonna haluat lahjoittaa naistenpäivätulppaanien sijaan jollekin mahdollisuuden elämään ilman väkivaltaa, voi sen tehdä esimerkiksi UN Womenin kautta. Lähettämällä tekstiviestin UNW numeroon 16499 lahjoitat 10 euroa, jolla voidaan tarjota terapiaa ja neuvontaa jopa kuudelle väkivallan uhriksi joutuneelle naiselle Afrikassa ja Aasiassa.

6 kommenttia:

 1. Mahtava lista! Ihanaa Naistenpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3. Ja ihanaa naistenpäivää myös sinne!

   Poista
 2. Ihan samaa mieltä, hieno lista! Yksi asia hiukan hiertää, nimittäin prinsessa Victoria on perinyt asemansa, ei ansaitsemalla sitä omilla ansioillaan. Toki olen samaa mieltä hänen karismastaan.
  Ihanaa naistenpäivää myös sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta: Victoria on päässyt asemaansa ilman omia ansioitaan. Silti ne syyt, miksi koen hänet inspiroivana, eivät millään tavalla liity siihen, mitä hän on saanut ns. valmiina, päinvastoin: on jotenkin älyttömän hienoa nähdä, miten tuossa asemassa oleva ihminen voi vaikuttaa niin maanläheiseltä, samaistuttavalta ja nöyrältä. (Puhumattakaan siitä, että hän on jaksanut opiskella lukivaikeuksista huolimatta ja pitänyt päänsä rakkauden suhteen.)

   Ihanaa naistenpäivää sinnekin <3!

   Poista
 3. Olipa kiva lista! :) Ronja Ryövärintytär oli kyllä varsinkin lapsuudessa niin suosikkini, tulee ihan pala kurkkuu kun ajattelenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3. Ronja on kyllä ihan mahtava näin aikuisenkin silmissä, ja kirjaa on ollut ihana päästä lukemaan vielä omille lapsillekin.

   Poista