tiistai 13. maaliskuuta 2018

Jyväskylän helmet: The Local Culture Hostel & Café.


Jyväskylän helmien neljännessä osassa kurkistetaankin ihan upouuteen paikkaan The Local Culture Hostel & Café, josta tuli heti yksi suosikkikahviloistani: Localin ensimmäisten kahden olemassaoloviikon aikana ehdin sinne lopulta kolmesti.


MIKÄ? 
The Local Culture Hostel & Café on kulttuuriteemainen boutique-hostelli ja kahvila Jyväskylän yläkaupungilla, yliopiston kirjastoa vastapäätä. Localin tiloissa toimi ennen yliopiston rehtoraatti ja sitä ennen kaupunginkirjasto, ja jo pelkkä rakennus itsessään on vierailemisen arvoinen: 1850-luvulla rakennettu jugend-rakennus on ihan uskomattoman valoisa ja samalla sekä tyylikäs että jotenkin kumman kotoisa.


MITÄ? 
Kulttuuri näkyy Localissa niin seinillä, kirjahyllyssä kuin myyntitiskilläkin, ja yrittäjäkaksikko Rinnan ja Minnan tavoitteena on ollut tuoda esille niin suomalaista kulttuuria kuin paikalliskulttuuriakin. Kahvilan valikoima koostuu ainoastaan kasvis- ja vegaanivaihtoehdoista, ja tarjonnassa korostuu selkeästi paikallisuus: Localista voi valita esimerkiksi Teeleidin teetä, Paahtimo Papun kahvia tai vaikka jyväskyläläisen Hiisi-panimon käsityöläisoluen, pullat ja leivät kahvilaan toimittaa Jyväs Pakari ja cup caket ja raakakakut ovat Soman ja Hannan kakkujen käsialaa.

Localin tavoitteena on tuoda kulttuuria lähemmäs niin matkailijoita kuin paikallisia kahvilakävijöitäkin: kahvilasalissa on vielä reilun kuukauden ajan esillä Kaisa Koljosen Scapes- sekä Marko Ikävalkon Currents-näyttely, ja sen jälkeen seinillä voi ihailla taas jotain muuta. Lisäksi kahvilan puolella pääsee kuuntelemaan livemusiikkia, osallistumaan eri tapahtumiin ja tulevaisuudessa katsomaan vaikka teatteriesitystä tai elokuvaa. Localin tilat on suunniteltu niin, että kahvilaan on helppo tulla viettämään aikaa vähän niin kuin omaan olohuoneeseen: 50-paikkaisesta kahvilasta löytyy nojatuoleja, keinutuoli ja keinuhevonen, sohvia, hyllyllinen lautapelejä, ikkunalaudat täynnä kirjoja sekä isoja pöytiä, joilla voi pelailun lomassa myös tehdä vaikka töitä.

Localissa tarjoillaan suomalainen aamiainen maanantaista perjantaihin klo 7.30-10 ja viikonloppuisin klo 8-10.30, ja tällöin pöytään nostetaan muun muassa mysliä, jogurttia, puuroa ja hilloja, vegaanijuustoa ja soijaleikettä, leipää, kasviksia, teetä, kahvia ja mehua.

Hostellista löytyy kahdeksan erilaista teemahuonetta ja yhteensä 28 petipaikkaa: majoittua voi niin kahden hengen yksityishuoneissa kuin 4-6 hengen makuusaleissa. Lisäksi hostellivieraiden käytössä ovat jaetut suihku- ja wc-tilat, vieraskeittiö varusteineen sekä yhteinen olohuone. Mutta jos luulit tietäväsi, miltä hostellihuone näyttää, niin Localin jälkeen joudut kyllä takuulla tarkastamaan näkemystäsi: esimerkiksi Jyväskylä-huoneesta avautuu näkymä suoraan Lounaispuistoon ja talvisin aina Jyväsjärvelle asti ja toista huoneen seinistä koristaa Kuokkalan siltaa esittävä graffiti.


KUKA?
Localin (tiskin) takaa löytyy yrittäjäkaksikko Rinna ja Minna, jotka tapasivat ja tutustuivat aikoinaan ammattikorkeakoulussa. Kun yhdelle kursseista piti tehdä liiketoimintasuunnitelma kuvitteelliselle yritykselle, Barcelonassa ekohostellissa ja kulttuurihostellissa työharjoittelussa ollut Minna tiesi heti haluavansa ideoida oman hostellin ja Rinna, jolla myös oli hostellialan työkokemusta Rotterdamista, innostui ideasta välittömästi. Kuvitteellisesta hostellista tuli lopulta ihan oikea, ja jo suunnitteluvaiheessa idea kasvoi myös kahvilalla.

Rinnan ja Minnan toiveena oli löytää liiketila nimenomaan boheemilta yläkaupungilla, jonne kaupungin kulttuuritarjonta tuntuu keskittyvän jo valmiiksi. Pari vuotta tyhjillään ollut rehtoraatti ei tarvinnut kovin massiivista remonttia, sillä hostellihuoneet tehtiin entisistä toimistotiloista ja kahvila puolestaan tilasta, jossa kaupunginkirjasto ennen toimi: alakertaan remontointiin kuitenkin suihkutilat hostelliasiakkaille ja kahvilan keskelle rakennettiin portaat, joita pitkin toiseen kerrokseen pääsee kätevästi ilman, että tarvitsee kiertää aulan kautta.


MISSÄ?
The Local Culture Hostel & Cafén löydät Jyväskylän yläkaupungilta osoitteesta Seminaarinkatu 32, yliopiston kirjastoa vastapäätä. 


MILLOIN?
Localin kahvila sekä hostellin vastaanotto on avoinna maanantaista torstaihin klo 7.30-21, perjantaisin klo 7.30-22, lauantaisin klo 8-22 ja sunnuntaisin klo 8-18. 


MIKSI?
Koska on aika mahtavaa, että meidän lähikahvilamme on nyt tämä.


Aiempiin Jyväskylän helmiin pääset kurkistamaan tästä:

2 kommenttia:

  1. Oli kyllä kiva paikka, joskin aivan täynnä kun käväisin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei huippua, että moni muukin on löytänyt uuteen paikkaan :)! Me tosin ollaan aina mahduttu - vaikkei ikinä olla toisaalta jouduttu olemaan yksinkään - mutta se ehkä johtuu siitä, että kahvitellaan noiden aikaisten herääjien kanssa monesti paljon aikaisemmassa rytmissä kuin muut ihmiset ;)...

      Poista