lauantai 14. huhtikuuta 2018

Jyväskylän helmet: Harjun Paperi.


Jyväskylän helmet -postaussarjan viidennessä osassa kurkistetaan kauppaan, josta nykyään ostan kaikki poikien kaverisynttärilahjat ja jonne piipahdan monesti ohi kulkiessani ihan vain kauniin ikkunan houkuttelemana: varmasti jokainen ystävistäni on saanut minulta vähintään kerran Harjun Paperista ostetun postikortin.


MIKÄ?
Harjun Paperi on vuodesta 1954 alkaen - ja koko ajan samalla paikalla - toiminut hyvän tuulen korttikauppa Yliopistonkadulla. Liike panostaa vahvasti visuaalisuuteen ja kaikkeen kauniiseen: taidokkaan, ajankohtaisen ja tasaisin väliajoin uudistuvan näyteikkunan ohi on käytännössä mahdotonta kulkea pysähtymättä edes niinä päivinä, kun lähtö on venynyt liian pitkäksi ja pitäisi jo olla perillä.


MITÄ?
Harjun Paperin ykköstuote ovat postikortit: onnittelukortit, synttärikortit, maisemakortit, joulukortit, taidekortit, sisustuskortit, eläinkortit, pääsiäiskortit, ystävänpäiväkortit ja kaikki mahdollinen siltä väliltä. Valikoima vaihtelee sesonkien mukaan ja uutuuksia tulee useamman kerran viikossa. Kaupan korttivalikoima rakentuu sekä asiakkaiden toiveiden että omistaja Annen omien suosikkien pohjalta, ja korttitaitelijat osaavat myös tarjota töitään suoraan myytäviksi. Liikkeen myynnissä ei näy se, että korttien lähettäminen on viime vuosina vähentynyt ja postimaksut nousseet, päinvastoin: yhä edelleen ihmiset ostavat kortteja läheisilleen, muistavat syntymäpäivät, valmistujaiset ja muut juhlat. 

Korttien lisäksi kaupasta löytyy muutakin paperitavaraa kuten julisteita, vihkoja, kalentereita ja kiiltokuvia sekä askartelu-, piirustus- ja sisustustarvikkeita yölampuista värikynien kautta muistilappuihin ja tarroihin ja Omm Designin eläinmaatuskoiden ja muistipelien kautta Eff Lillemorin reppuihin. Lisäksi valikoimaan kuuluu muun muassa kattaustarvikkeita ja esimerkiksi viirejä lastenjuhlia varten.


KUKA?
Harjun Paperin  takaa löytyvä Anne Toikkanen on alun perin koulutukseltaan lastentarhanopettaja ja artesaani ja Harjun Paperin neljäs omistaja. Käsitöistä kuten neulomisesta ja virkkaamisesta sekä korttien askartelusta innostunut Anne teki itsekin aikoinaan kortteja myyntiin Harjun Paperiin ennen kuin osti yhtiökumppaninsa kanssa liikkeen vuonna 2006 edellisen yrittäjän jäätyä eläkkeelle. Nykyään Harjun Paperi työllistää Annen lisäksi kaksi kokoaikaista ja yhden osa-aikaisen työntekijän.

Intohimo kortteihin näkyy Annen elämässä työpaikan ulkopuolellakin: kymmenen vuoden aikana Anne on lähettänyt postcrossingin kautta yhteensä 1500 korttia ja saanut niitä itse saman verran. Lisäksi Anne lähettää lapsenlapsilleen postia viikoittain.


MISSÄ?
Harjun Paperin löydät osoitteesta Yliopistonkatu 6 B. Jos et pääse fyysisesti paikalle, voi kaupan tunnelmaa ja uutuuksia fiilistellä myös Instagramissa ja Facebookissa, jonne uutuustuotteet päivitetään ensimmäiseksi.


MILLOIN?
Liike on auki maanantaista perjantaihin klo 10-17.30 ja lauantaisin klo 10-14. Vaikka liikkeellä ei vielä olekaan varsinaista nettikauppaa, voi kaikkia valikoiman tuotteita myös tilata joko sähköpostilla, puhelimitse tai Facebook-viestillä.


ERITYISTÄ?
Harjun Paperilla jos millä on pitkät perinteet: moni kaupan vakioasiakkaista on kertonut käyneensä liikkeessä jo lapsesta alkaen. Vakioasiakkaiden lisäksi Harjun Paperiin astuu päivittäin myös asiakkaita, jotka käyvät liikkeessä ihan ensimmäistä kertaa.


MIKSI?
Koska tällä nettikauppojen, isojen ketjuliikkeiden sekä whatsapp-viestien aikakaudella on ihan mahtavaa, että vähän ydinkeskustan ulkopuolelta löytyy postikortteihin ja kaikkeen pieneen ja kauniiseen erikoistunut, ehkä kaupungin sympaattisin ja persoonallisin liike, jossa on kaiken lisäksi aina asiakkaita.Aiempiin Jyväskylän helmiin pääset kurkistamaan tästä:
Mäki-Matin perhepuisto
The Local Culture Hostel & Café


Osa kuvista otettu meiltä kotoa, sillä meillekin on vuosien saatossa kulkeutunut useampikin Harjun Paperin postikortti.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti