torstai 14. kesäkuuta 2018

4 + 1 dokkarivinkkiä Netflixiin.


Lapsena meidän perheessä oli sunnuntaitraditio, joka toistui joka viikko, vuosi toisensa perään: viisi yli neljä, joka sunnuntai, äiti ja iskä avasivat TV 1:n ja istahtivat kumpikin olohuoneen sohvalle katselemaan senviikkoista historiadokumenttia. Vaikka toisella kanavalla olisi ollut Hockey Night tai jotain muuta mitä minä tai siskoni olisimme halunneet katsoa, historiadokumentti meni aina kaiken edelle. Ehkä juuri tuosta (lapsuus- ja myöhemmin teiniangstista) kumpuaa se, etten vuosikausiin katsonut itse dokkareita tai innostunut niistä ollenkaan. Pikkusiskoa vaivasi sama tauti.

Vaan niin olen, ihan yllättäen, tänä vuonna löytänyt itsestäni pienen dokkarifanin ja katsellut niitä sekä Areenasta että Netflixistä. Mutta niin kai ne sanovat: mitä vanhemmaksi tulee, sitä enemmän alkaa muistuttaa omia vanhempiaan. Muun muassa tällaisiin Netflix-dokkareihin olen viime aikoina ihastunut:


The True Cost (2015) 
Aivan huikean vaikuttava ja silmiä avaava dokkari vaateteollisuudesta, pikamuodista, halpavaatteiden tuotannosta ja niiden tekijöistä sekä siitä, mitä seitsemän euron topin tuottaminen ihan todellisuudessa tarkoittaa. Tämän dokumentin jälkeen ei juuri tee mieli haalia alennusmyynneistä yhden yhtä halpavaatetta - ja hyvä niin.


Cowspiracy (2014) 
Paikoin melko ylidramaattinen dokumentti, joka on silti hyvä muistutus siitä, ettei ole ihan sama, mitä ja miten tuotettua ruokaa ostoskärryihinsä lappaa. 


AVICII: True stories (2017)
Koukuttava, mutta samalla jotenkin ihan äärimmäisen surullinen dokkari huippu-dj:stä, työnarkomaanista ja perfektionistista, joka kuoli vain vuosi dokumentin julkaisemisen jälkeen. Filmin ohjannut Levan Tsikurishvili seurasi Aviciita vuodesta 2013 lähtien tarkoituksena kuvata vain Berglingin nousu ruotsalaisesta teinipojasta supertähdeksi mutta kameran kautta hän pääsi näkemään myös kuuluisuuden todellisen hinnan ja sen, millainen vaikutus sillä voikaan ihmisen fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen olla.


Before the flood (2016)
Aiemmin Areenasta löytynyt Leonardo DiCaprion pysäyttävä dokumentti ilmastonmuutoksesta ja siitä, mitä me olemme tehneet maapallollemme - ja mitä siitä vielä seuraa. 


27 gone too soon (2017)
Musiikkidokumentti Brian Jonesista, Jimi Hendrixistä, Janis Joplinista, Jim Morrisonista, Kurt Cobainista ja Amy Winehousesta, jotka kaikki kuolivat 27-vuotiaina. Mistä oikein tulee 27:kerho ja miksi niin monelle huippumuusikolle juuri tuo ikä on ollut kohtalokas?


Oletteko te katselleet hyviä dokkareita viime aikoina? Mitä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti