perjantai 1. kesäkuuta 2018

Jyväskylän helmet: WayOut.


Kun viikko sitten torstaina iltakymmeneltä kävelin kaupungista kotiin päin, oli kieltämättä vähän syntinen olo: poskia lämmitti hyvä punaviini, suussa maistui vielä jälkiruuaksi syöty suklaakakku, olin pelannut läpi kaksi room escapea - ja seuraavana päivänä oli kuitenkin työaamu. Toisaalta kaiken arviointirumban keskellä yksi vapaailta keskellä viikkoa tuntui erityisen suurelta luksukselta. WayOut Jyväskylän Niko, Anttoni ja Sami olivat nimittäin kutsuneet joukon bloggaajia testaamaan viikkoa aiemmin avattuja uusia huoneita, katsomaan yrityksen uudenkarheita tiloja, kuulemaan lisää pakohuonepeleistä ja lopuksi vielä Revolutioniin syömään pidemmän kaavan mukaan, joten torstaina neljän jälkeen suuntasin siis Väinönkadulle. Jyväskylän helmien seitsemännessä osassa tekin pääsette kurkistamaan samaan paikkaan.


MIKÄ?
WayOut on pakohuonepeliyritys, Suomen neljäs sellainen, joka on tarjonnut elämyksiä ja irtiottoja arjesta Jyväskylän keskustassa vuodesta 2015 alkaen. Alun perin tiimiakatemian opiskeluprojektiksi syntynyt WayOut on muutamassa vuodessa laajentanut toimintaansa huimasti, ja Jyväskylän lisäksi siltä löytyy toimipisteet nykyään myös Hyvinkäältä ja  Tampereelta  sekä yksi huone Peurungan kylpylähotellista Laukaasta. Kahden opiskelijan ideasta lähtenyt yritys työllistää nykyisin 20 työntekijää.


MITÄ?
Room escapessa sinut suljetaan ryhminesi 60 minuutiksi huoneeseen, josta on vain yksi ulospääsy - sinun tehtävänäsi on löytää se käyttäen hyväksi tiimityötä, loogista päättelykykyä, luovuutta ja huoneessa olevia vihjeitä. Huoneet sisältävät erilaisia tehtäviä, arvoituksia ja tarinoita, eikä ikinä voi tietää, mitä seuraavan lukon takaa löytyy ja avautuuko huoneen salaovia, kun valokuvat asettelee seinällä oikeaan järjestykseen. Ihan läpihuutojuttu room escape ei missään nimessä ole, sillä vain noin puolet tiimeistä pääsee ulos vaaditussa ajassa ja suurin osa tarvitsee myös vähintään muutaman vihjeen avukseen.

Toisin kuin vaikka Berliinissä tai Lontoossa, joissa samoja room escape -pelejä voi huoletta pyörittää turisteille vuodesta toiseen, vaativat Jyväskylän selvästi pienemmät markkinat pakohuonepeliyrityksiä uudistumaan tasaisin väliajoin. Niko, Anttoni ja Simo ovatkin kehitelleet vielä alkuvuodesta tarjolla olleen Paparazzin tilalle kaksi uutta, astetta vaativampaa, huonetta ja samalla yritys avasi ihan uusissa liiketiloissa Väinönkadulla. WayOut Jyväskylässä on tällä hetkellä valittavana neljä erilaista huonetta ja tarinaa: Prison Break, Hangover sekä upouudet Diamond Heist ja Nuclear Disaster. Näiden lisäksi WayOut järjestää elokuun alussa Kuolemanlintu-nimisen kaupunkipelin, samaan aikaan Jyväskylän lisäksi myös Tampereella ja Hyvinkäällä, jossa arvoitusta ratkaistaan suljetun huoneen sijaan kaupungissa ja jolloin pelin kestokin on reilusti pidempi.KENELLE?
Yllättävää kyllä, mutta suurin osa WayOutilta pakohuonepelejä varaavista on naisia. Muuten room escapea pelaamassa käy paljon kaveriporukoita, polttariporukoita, työporukoita sekä pariskuntia tuplatreffeillä. Huoneisiin voidaan toiveiden mukaan järjestää myös jotain extraa yllätykseksi esimerkiksi päivänsankarille tai tulevalle morsiamelle. Kuluneiden kolmen vuoden aikana WayOutilla on myös järjestetty kaksi kosintaa.


KUKA?
WayOutin takaa löytyvät opiskelukaverit Niko ja Aleksi, joille idea omasta room escape -yrityksestä syntyi illanistujaisissa syksyllä 2014. Tuolloin koko pakohuonepeli-ilmiö oli Suomessa vielä melko tuntematon, sillä siihen mennessä pelejä löytyi Suomesta ainoastaan Helsingistä, Tampereelta ja Turusta. Nikon ja Aleksin idea muuttui konkreettiseksi vauhdilla, syntyi WayOut ja helmikuussa 2015 Puistokadulla avattiin Lobotomy Lab, Jyväskylän ensimmäinen pakohuone.

Room escape -ilmiötä voi hyvin pitää niin Nikon ja Aleksin kuin Jyväskylän toimipisteen markkinointipäällikkönä toimivan Anttonin intohimona. Kolmikko on viime vuosien aikana kierrellyt pelaamassa erilaisia pakohuonepelejä USAssa ja ympäri Eurooppaa niin, ettei laskuissa - näin yli sadan pelatun huoneen jälkeen - enää tahdo pysyä mukana


MISSÄ?
WayOut Jyväskylän upouudet, vasta remontoidut tilat löytyvät osoitteesta Väinönkatu 30, jossa pääset pelaamaan kahta uutta huonetta, Diamond Heistiä ja Nuclear Disasteria, ja jo jonkun aikaa pyörinyttä Hangoveria. Tämän lisäksi vanhoista tiloista osoitteesta Kalevankatu 8 löytyy vielä Prison break -vankilapakohuone.


MILLOIN?
WayOut on auki pitkälti sen mukaan, miten pelejä on milloinkin varattu, yleensä klo 12-22.30 välillä. Suosituimmat peliajat sijoittuvat kuitenkin iltoihin ja viikonloppuihin.


ERITYISTÄ?
WayOutin peleihin haetaan inspiraatiota ja ideoita ulkomaisista pakohuonepeleistä ja Väinönkadun uusiin huoneisiin tavaraa on tilattu muun muassa Kiinasta ja Venäjältä. 


MIKSI?
Koska  pakohuonepeleihin jää koukkuun ihan uskomattoman helposti: viimeisen kahden ja puolen vuoden aikana minäkin olen käynyt pelaamassa yhteensä kahdeksan eri pakohuonepeliä.


ENTÄ MITEN MEILLE KÄVI?
Nuclear Disaterissa hyvin: pääsimme neljän hengen joukkueemme kanssa ulos noin kymmenen minuuttia ennen kuin ydinpommi olisi tuhonnut koko Jyväskylän. Diamond Heist osoittautui sen sijaan kinkkisemmäksi ja summeri pirisi, kun olimme vasta pääsemässä jyvälle viimeisestä lukosta. Mutta siinä kai näiden pelien viehätys juuri piileekin: kun eräänlaisen voittajafiiliksen lisäksi jää ihan pikkuisen hampaankoloon, on pakko tulla taas uudestaan pelaamaan.


Aiempiin Jyväskylän helmiin pääset kurkistamaan tästä:

2 kommenttia:

  1. Kiitos seurasta! Oli hurjan mukavaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin ja niinpä! Ja kyllä sinun nyt pitää käydä pelaamassa myös tuo Prison Break, joka sekin on ihan huippuhauska ;).

      Poista