perjantai 29. kesäkuuta 2018

Yhdeksän vinkkiä onnistuneeseen Prahan-lomaan.


YHDEKSÄN VINKKIÄ ONNISTUNEESEEN PRAHAN-LOMAAN:


1) Trdlo 
Paikallinen herkku, jonka tuoksu leijailee joka toisella kadulla: trdlo on tikun ympärille paistettu kanelipulla, jonka saa halutessaan suklaalla kuorrutettuna, nutella-täytteellä, kermavaahtoversiona tai täytettynä jäätelöllä tai marjoilla. Ihan uskomattoman hyvää - ja ihan uskomattoman tuhtia.


2) Prahan puistot
Ehdoton Praha-vinkki niille, jotka ovat kaupungissa kauemmin tai ovat jo aiemmin kiertäneet pakolliset nähtävyyden astronomisesta kellosta Kaarlensiltaan: pakkaa mukaan hyvä kirja tai piknik-ainekset ja vietä päivä jossain kaupungin monista puistoista. Kaarlensillan toiselta puolelta löytyvältä Petrínin kukkulalta avautuu, sieltäkin, huikeat näkymät kaupungin ylle, etenkin jos jaksaa kavuta 300 askelmaa Rozhledna-näköalatorniin. Myös Lethá-puistossa kaupunkia pääsee ihailemaan ylhäältä käsin, ja lisäksi puistosta löytyy useita olutterasseja sekä 1800-luvun lopulta asti toiminut ravintola. Jos haluaa ihailla kaupunkia toiselta puolelta Vltavaa, kannattaa nousta Vysehradin puiston muurille. Myös leikkipuistoja Prahassa tuntui olevan muutaman kadunkulman välein, joten kaupunki sopii lomakohteeksi varmasti myös lapsiperheille.  


3) Kaarlensilta
1300- ja 1400-lukujen taitteessa rakennettu silta, jonne kuuluisat patsaat - kolmekymmentä eri pyhimystä -  nousivat 1700-luvun vaihteessa. Erityisesti sunnuntaina silta on aivan täynnä niin turisteja kuin katusoittajia, korukauppiaita, karikatyristeja ja muotokuvamaalareitakin - ja siitäkin huolimatta sillalla on ihan pakko käydä, edes kerran.


4) John Lennon wall
Kaarlensillan takaa löytyvä muurinpätkä, jonne ensimmäiset John Lennon -aiheiset kirjoitukset ilmestyivät heti laulajan kuoleman jälkeen vuonna 1980. Pitkään muuriin ilmestyneet kirjoitukset ja graffitit pestiin automaattisesti pois, mutta nykyään seinään voi vapaasti kirjoittaa - mielellään jotain Lennonia tietenkin. Aivan täynnä turisteja ja selfieiden ottajia mutta kuitenkin tietynlainen must see -kohde, jossa on ihan oma tunnelmansa. All you need is love


5) Prahan linna
Kukkulalle kiipeäminen kapeita katuja pitkin todella kannattaa: huipulta, jonne linna on rakennettu, aukeaa aivan huikeat näkymät Vltava-joelle ja yli koko kaupungin. Ylhäällä voi juoda frappucinon varmasti Euroopan parhaalla paikalla sijaitsevassa Starbuck'sissa. 


6) Marina ristorante
Italialainen ravintola laivalla Vltava-joen varrella, vain muutama sata metriä Kaarlensillalta. Marina ristorante löytyy listattuna useammasta blogista ja matkaoppaasta, eikä ihme: ravintolan tunnelma on laadukas mutta samalla rento ja hintataso silti selvästi alle sen, mihin Suomessa on tottunut. 


7) Hotelli U Semíka
Pieni ja sympaattinen perheomisteinen hotelli Vysheradin linnan muurien alla. Hotelli sijaitsee 1800-luvun lopulla rakennetussa talossa ja se on remontoitu ajan henkeä kunnioittaen. Hinta-laatusuhteeltaan erinomainen: kolmen hengen huone buffet-aamiaisineen maksoi yöltä reilusti alle satasen.


8) Pienet yksityiskohdat
Punatiilikatot, vanhankaupungin katukyltit ja talonnumerot, Tanssiva talo, mukulakivikatujen viemärinkannet, katusoittajan esittämä Hallelujah, John Lennon wallin kirjoitukset, lukot siltojen kaiteissa, Kaarlensillan pyhimyspatsaiden yksityiskohdat ja Captain Candyn jätti-irtokarkit.9) Paikallinen opas
Local friend -palvelun sijaan saatiin yhdeksi Praha-päiväksi seuraksi meidän kaupungissa viimeiset kaksi vuotta asunut serkkumme Joonas, joka on siitä mahtava tyyppi, että vaikka edellisestä tapaamisesta on jo useampi vuosi, jatkuu juttu ja se sellainen röhönauru, joka saa viinin roiskumaan nenästä, siitä, mihin se viimeksi jäi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti