sunnuntai 6. toukokuuta 2018

Jyväskylän Helmet: Lehtisaaren kesäkoti.


Oikei, tiedän, ettei tänne ihan vielä pääse, mutta kevätaurinko, koko ajan vähenevät työaamut, kaapeista esiin kaivetut lippikset ja ennen kaikkea ne tälle päivälle luvatut melkein kaksikymmentä plusastetta pakottivat selailemaan myös viime kesien mökkikuvia Tuomiojärveltä: Jyväskylän helmet -postaussarjan kuudennessa osassa kurkistetaan Lehtisaaren kesäkotiin.MIKÄ?
Lehtisaaren kesäkoti on Jyväskylän seurakunnan omistama ja seurakunnan nuorisotyön pyörittämä kaupunkilaisten oma kesämökki Tuomiojärvellä, muutaman minuutin soutumatkan päässä Viitaniemestä. Lehtisaaresta löytyy saunarakennus, pihakeinu, kaksi grillipaikkaa, beachvolleykenttä sekä pieni hartauspaikka, ja kaikki toiminta kuljetuksineen on kävijöille ilmaista.


MITÄ?
Lehtisaaressa pääsee viettämään täydellistä kesäpäivää ja nauttimaan mökkielämästä keskellä kaupunkia ilman mökkeilyyn liittyvää työtä. Sauna on lämmin koko päivän, ja grillipaikalla voi makkaran lisäksi paistaa vaikka muurikkalettuja ja keittää nuotiokahvia. Grillailun ja saunomisen välissä Lehtisaaressa on mahdollista päästä kokeilemaan myös useampaa eri liikunta-aktiviteettia: saaren soutuvene ja kanootit ovat kävijöiden lainattavissa ja näiden lisäksi saarella voi pelata esimerkiksi beachvolleytä, mölkkyä, salkopalloa, krokettia ja petankkia. Saaren toisesta päästä löytyy hiljaisuuden polku niille, jotka kaipaavat rauhoittumista ja tilaa omille ajatuksille, ja iltaisin saarella järjestetään iltahartaus. Lapsille saarelta löytyy hiekkalaatikko sekä useampi laatikollinen hiekkaleluja.

Tämän kesän osalta Lehtisaaren kesäkoti avaa ovensa lauantaina 9.6. klo 12, ja saaren päättäjäisiä juhlitaan sunnuntaina 12.8. Siinä välissä saaressa pääsee juhlimaan muun muassa perinteistä juhannusta. Kesän avajaismessu pidetään sunnuntaina 10.6. klo 14, jonka jälkeen saarella konsertoivat Eve ja Ossi.


MISSÄ?
Lehtisaaren kesäkotiin pääsee Viitaniemen laiturista, joka löytyy seuraamalla Viitaniementien päässä olevalta parkkipaikalta alkavaa polkua kohti rantaa. Laiturin tunnistaa helposti Lehtisaaren kyltistä.


MILLOIN?
Lehtisaaren kesäkoti avautuu jälleen kesäkuun alussa. Tämän jälkeen saari on auki tiistaista perjantaihin kello 15-21 ja lauantaista sunnuntaihin klo 12-20. Maanantaisin saari on suljettu yleisöltä. Lehtisaareen pääsee saaren omilla veneillä, jotka noutavat ihmisiä Viitaniemen laiturista tasatunnein. Myös pelastusliivit tulevat talon puolesta. Saaresta pääsee takaisin Viitaniemeen aina varttia vaille. Sauna ja grillit suljetaan klo 20, mitä ennen saaressa on vielä iltahartaus joka päivä kello 19.30. Viimeinen soutu pois saaresta on aina varttia vaille yhdeksän.


ERITYISTÄ? 
Stereotypia suomalaisista tuppisuina, jotka eivät juuri ota katsekontaktia vieraisiin tai harrasta small talkia, karisee viimeistään Lehtisaaren saunassa, jossa on aina jatkuva puheensorina - siitäkin huolimatta, että tavattiin ensimmäistä kertaa vasta veneessä matkalla saareen.


MIKSI?
Koska viime vuodet on tuntunut ihan siltä, kuin meilläkin olisi ihan oma kesämökki - eikä siellä tarvitse ikinä pilkkoa puita, haravoida tai kunnostaa mitään.


Aiempiin Jyväskylän helmiin pääset kurkistamaan tästä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti