torstai 28. helmikuuta 2019

Pieniä parempia valintoja.


Jyväskylän helmien jälkeen olen vähän kaivannut blogiin kuukauden vegen rinnalle jotain muutakin säännöllistä postaussarjaa, jota kirjoitella. Kuukauden helmien tekeminen oli ihan superhauskaa ja ennen kaikkea inspiroivaa, mutta sen lisäksi, että pääsin juttelemaan oman juttunsa takana syystäkin ylpeinä seisovien ihmisten kanssa, oli minulla aina jotain, mistä kirjoittaa myös niinä viikkoina, joina writer’s block koetteli kaikkein ankarimmin. Viime viikkoina se on vaivannut ihan erityisen paljon ja olen kaivannut jotain kertomaan minulle, mistä kirjoittaa.

Joten siitä se ajatus sitten lähti, jopa vähän vahingossa: Pieniä parempia valintoja -postaussarja.

Tänä keväänä pääsettekin blogissa kurkistamaan, mitä ilmastolle ja samalla koko maapallolle parempia valintoja arjessa voi tehdä suhteellisen helposti ja mitä me olemme havainneet hyviksi. Se voi olla aurinkosähköön siirtyminen, suihkugeelin vaihtaminen palasaippuaan, hävikkiruokaidea, hyväntekeväisyystempaus tai vaikka kotimaanmatkavinkki, mutta kuitenkin jotain sellaista, mihin on helppo tarttua ilman sen isompia uhrauksia.

Yksi mahdollisuus vaikuttaa ilmastonmuutokseen on muuten myös allekirjoittaa Ilmastoveivi 2019. Kaikilla vähääkään mediaa seuraavilta tuskin on jäänyt huomaamatta IPCC:n viime vuoden ilmastoraportti, joka kertoo, että jotain pitää tehdä nyt heti, ei vasta maanantaina. Vaikka yksittäisten ihmisten pienet valinnat ovatkin tärkeitä, on muutoksia tehtävä myös ja ennen kaikkea kansallisen ja kansainvälisen politiikan tasolla. Yksi tärkeimpiä toimia on rajata ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen. Se on edellytys sille, että planeettamme ylipäätään pysyy elinkelpoisena.

Suomi on EU:n puheenjohtajamaa heinäkuusta joulukuuhun 2019. EU:n puheenjohtajamaana Suomi on nyt avainasemassa: sillä on mahdollisuus ottaa vetovastuu koko EU:n ilmastopolitiikasta. Allekirjoittamalla Ilmastoveivin näytämme päättäjillemme, että me haluamme Suomen tekevän aloitteen EU:n ilmastotavoitteiden nostamiseksi tuon elintärkeän 1,5 asteen tielle. 

Vaikka tarvitaan isoja ja vaikeita tekoja, ei kaikkien ilmastotekojen onneksi tarvitse olla niitä: Ilmastoveivin allekirjoitus onnistuu tässä parissa minuutissa.

Olkoon tämä alku, sekä postaussarjan että isomman muutoksen.


Mitä pieniä parempia valintoja sinä olet tehnyt ja millaiset valinnat tässä postaussarjassa pitäisi ehdottomasti nostaa esiin?

2 kommenttia:

 1. Tää on kyllä tärkeä aihe, ja huippua, että sitä tuodaan niin paljon nykyään esille esim blogeissa tai instassa jne. Itsekin päätin, että tänä vuonna haluan ostaa eettisemmin ja ekologisemmin. Harkitsen siis tarkasti, että mitä ihan oikeasti tarvitsen. En halua enää ostaa ihan vain ostamisen ilosta. Vaihdoin myös muoviputelissa olevan shampoon shampoopalaan. Mukava lukea täältä lisää ideoita siihen, että millaisia valintoja voisi arjessaan tehdä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että ekoaiheet kiinnostavat myös ruudun sillä puolella! Näistä vaahtoan kyllä lähes päivittäin (kotona), mutta blogimaailma on tuntunut korostavan enemmän kuluttamista ja kaupallisuutta. On ollut mahtava huomata, että sekin on kyllä viime aikoina muuttunut tosi paljon.

   Mä vaihdoin kasvojenpesuaineen kasvoille tarkoitettuun pala"saippuaan" ja luonnon lisäksi se on muuten säästänyt paljon myös rahaa: kesäkuussa Lushilta saamani saippua on edelleen käytössä ja riittää varmasti vielä useammaksi kuukaudeksi.

   Poista