perjantai 15. maaliskuuta 2019

Pieniä parempia valintoja: palasaippua ja -shampoo.


*kuvan tuotteet saatu pr-näytteinä

Asia, josta tunnen erityisen paljon huonoa omaatuntoa, on muovinkäyttö. Kannan tavarani kangaskassissa, pakkaan vihannesosastolla tomaatit kestokassiin ja sitä mukanani kantamaan muovista vesipulloakin pesen ahkerasti niin, että voin käyttää samaa pulloa viikko- ja kuukausitolkulla. Silti samaan aikaan ostan Oltermannini, spagettini ja tortillani muoviin käärittynä ja punnitsen irtokarkitkin surutta muovipussiin aina silloin, kun paperista ei ole tarjolla. Siinä missä olemme viime kuukausina pystyneet vähentämään biojätteen määrää selvästi, kertyy muoviroskaa edelleen ihan liikaa. En toki ole muovituskani kanssa yksin: vuonna 2018 moni muukin suomalainen koki jonkinasteisen muoviherätyksen kiitos muovittoman maaliskuun, mikromuovikeskustelun ja mediaan levinneiden kuvien valtameressä kelluvista jätelautoista.

Silti pelkkää muovin käyttöä pahempaa ympäristölle on nimenomaan kertakäyttökulttuuri ja ylikulutus sekä elämäntapa, jossa uutta ostetaan jatkuvasti - myöskään kierrätysmateriaaleja kun ei voi käyttää holtittomasti.

Yksi helppo ja pieni tapa sekä vähentää kertakäyttömuovijätettä että kulutusta ylipäätään on vaihtaa kasvojen puhdistusaine, suihkugeeli ja shampoo pahvipakkauksiin tai paperiin käärittyihin palasaippuaversioihin, joita on nykyään tarjolla monelta merkiltä ja moneen tarpeeseen. Jos jokin niin mielikuva palasaippuasta mummolan saippuatelineessä nököttävänä kuivuneena valkoisena palana, jota ei tuntunut saavan vaahtoamaan millään, on todellakin aikansaelänyt.

Oikeastaan innostuin palasaippuoista kunnolla vasta viime kesänä Lushin luonnonkosmetiikan myötä, enkä sen jälkeen olekaan enää ostanut itselleni yhtään perinteistä suihkugeeliä tai kasvojenpuhdistusainetta. Se alun perin pelkäämäni ihon kuivuminen ei saippuoiden myötä ole toteutunut, ja erityisen tyytyväinen olen siitä, ettei kylpyhuone ja myöhemmin roskis enää täyty nopeasti tyhjenevistä muovipulloista. Koska lähimpään Lushin myymälään on kuitenkin täältä matkaa, oli erityisen kiva saada Ruohonjuurelta kokeiltavaksi myös kotimaisen Flow cosmeticsin kasvosaippua sekä shampoopala. Minullekin ihan uusi tuttavuus Flow cosmetics on muuten vuonna 2004 alkunsa saanut yritys, jonka tavoitteena on luoda kauneustuotteita aidoista luonnon raaka-aineista kuten mustikasta tai luonnonnokkosesta ja tuoda tuotteisiinsa samalla myös alkuperäislajikkeiden parantavia vaikutuksia. Palasaippuoiden, shampoopalojen ja muiden hiustuotteiden ohella Flow'n valikoimaan kuuluu muun muassa mineraalimeikkejä, vartalonhoitotuotteita sekä aromaterapeuttisia eteerisiä öljyjä, ja kaikki tuotteet ovat täysin luonnonmukaisia.

Tuota kuvan mustikkakasvosaippuaa en tosin vielä ole ehtinyt kokeilemaan: kesäkuussa Lushilta saamaani ja sen jälkeen reissuja lukuun ottamatta jokapäiväisessä käytössä ollutta kasvosaippuaa kun on edelleen ihan reilusti jäljellä.


Pieniä parempia valintoja -postaussarjassa esitellään niitä arjen ympäristöystävällisiä valintoja, joita kuka tahansa voi tehdä suhteellisen helposti:

4 kommenttia:

 1. Pitäisiköhän minunkin innostua kokeilemaan palasaippuaa. Tähän asti kokeilua on hidastanut sen säilytyksen miettiminen. Suihkun yhteydessä en saa millään suojattua palasta roiskeelta ja se tuntuu vähän ikävältä. Miten sinä säilytät palasaippuaa ja -shampoota?
  miettii Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No suosittelen! Mä itse asiassa säilytän näitä suihkussa ihan vaan siinä metallisella ritilällä niiden perinteisten purnukoiden vieressä ja ihan siisteinä ovat pysyneet. Käsisaippualle pitäisi hommata joku nätti astia.

   Poista
 2. Minä ostin joskus about 8 vuotta sitten kestohevipusseja, joita käytän yhä, ja niihinhän voi siis poimia myös irtokarkit! Irtokarkit vaativat kyllä pussin, jossa on mahdollisimman tiheä kangas.

  Palasaipput ja -shampoot on täälläkin käytössä! Nyt viimeisin siirtoni oli, että vaihdoin monta vuotta käyttämäni luottohoitoaineen etikkahuuhteluun. Olin ihan varma, että se olisi itsellenikin vähän too much ja ekaan kokeiluun varasin oikein ajanjakson, kun ei pariin päivään töitä, jos jotain kamalaa tapahtuisi. No ei tapahtunut ja ainakin toistaiseksi etikkahuuhtelu jatkunee. On kyllä edullinen vaihtoehto ja oikeasti toimiva. Hiukset pysyvät kauemmin puhtaina, kuin aiemmin.

  Ruokapakkausten muovit harmittavat itseänikin. Kun melkein kaikki yhä kiedotaan muoviin ja pulkkina saa ostettua vain muutamista paikoista. Vaikka kuinka yrittäisi valita muovittomimman vaihtoehdon ja tehdä ruokia, joihin saisi ostettua ainekset muovitta, niin silti muovia kertyy ruokaostosten yhteydessä ihan älyttömästi. Tässä kohtaa toivoisi, että tätä hommaa alettaisiin miettiä vähän uudelleen siinä päässä, jossa näitä muoviin kääritään...  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana, Katri, niin kiva kuulla susta pitkästä aikaa <3.

   Meilläkin on kestohevipussit aina kaupassa mukana, mutta enpä ole jostain syystä ikinä tajunnut, että niihin voisi tosiaan punnita myös irtokarkit. Todellakin käyttöön! Hedelmiin ei olla näiden ansiosta ostettu sitä pientä muovipussia enää vuosiin. Mutta silti totta, että ruokakaupasta tulee siitäkin huolimatta kannettua kotiin ihan liikaa muovia, vaikka sitä kuinka yrittäisi välttää.

   Mulla on kylppärin kaapissa odottamassa Flow cosmeticsin hiushuuhde, jota ajattelin kokeilla, kun olen saanut nykyisen hoitoainepulloni käytettyä loppuun. Ja etikkaa pitää kokeilla jossain vaiheessa myös! Nykyään teen saunaan usein hiusnaamion ihan vaan perusoliiviöljystä, mikä on tehnyt hyvää hiusten lisäksi myös hiuspohjalle.

   Poista