sunnuntai 7. huhtikuuta 2019

Pieniä parempia valintoja: Ilmasto-kummius.


Vaikka olenkin paljasjalkainen kaupunkilaistyttö ja elänyt koko elämäni kerrostalossa, yksi korkeimmalle arvostamistani asioista on silti puhdas luonto. Sen tutun lähiöelämän lisäksi lapsuudenkesissäni maistuivat Rytisuolta poimitut lakat, mummon oman maan mansikoista tekemä mansikkamehu sekä rasvainen, lämmin maito, jota ukki toi mummolan navetasta suoraan aamupalapöytään. Ehkä juuri siksi olen niin onnellinen siitä, että myös omat poikani ovat saaneet vetää jalkaan kumpparit ja kantaa lehmille rehua, onkia mato-ongella isänsä rakentamalla laiturilla ja uida mummolan lammessa lumpeiden keskellä. Ne maisemat ovat myös se perintö, jonka haluan pojilleni jättää.

Yksi mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaisissa metsissä voimme tulevien vuosien aikana retkeillä ja millaisesta luonnosta nauttia, on ryhtyä WWF:n Ilmasto-kummiksi. Kuukausittaiseksi summaksi voit valita  sivuston tarjoamista vaihtoehdoista joko 12, 18 tai 27 euroa tai vaihtoehtoisesti jonkun muun summan, joka sopii sinun kukkarollesi parhaiten - pienikin kuukausittainen lahjoitus auttaa. Kerätyistä varoista kahdeksankymmentä prosenttia ohjataan suoraan luonnonsuojelun tarpeisiin ja loput kaksikymmentä prosenttia raportointiin, hallintoon ja varainhankintaan. Koska ilmaston lämpenemisen hillitsemisessä keskeistä on säästää energiaa, käyttää sitä tehokkaasti ja lisätä uusiutuvan energian käyttöä, panostaa WWF:kin juuri näihin asioihin.  Järjestö vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon muun muassa sillä, että sen asiantuntijat ovat sekä mukana kansanvälisten ilmastosopimusten valmistelussa että valvovat niiden käytännön toteutusta eri valtioissa. Lisäksi WWF kehittää käytännön ratkaisuja uusiutuvan energian käyttöön sekä energiatehokkuuteen, työskentelee lajien ja koko elinympäristön säilyttämiseksi Arktiksella muun muassa vastustamalla uusia öljynporaushankkeita, lisää ihmisten tietoisuutta ilmastonmuutoksesta ja siihen vaikuttamisesta omilla valinnoilla ja järjestää vuosittain Earth Hourin, jolloin valot pimenevät tunniksi monissa maailmakuuluilla paikoilla ympäri planeetan. Ilmastoveivin tavoin myös WWF:n ilmastotyön tavoite on rajoittaa maapallon lämpötilan nousu elintärkeään 1,5 asteeseen. Kummina pysyt toiminnasta ajan tasalla kummikirjeen ja neljä kertaa vuodessa ilmestyvän WWF:n lehden avulla.

On jotenkin aika lohduttava ajatus, että nykyään olen kummi yhdelle supersiistille kolmosluokkalaiselle, yhdelle nyt jo yliopisto-opintojaan suunnittelevalle perulaiselle tytölle sekä sille maisemalle, jota haluan poikienikin voivan katsella vielä pitkään.


Pieniä parempia valintoja -postaussarjassa esitellään niitä arjen ympäristöystävällisiä valintoja, joita kuka tahansa voi tehdä suhteellisen helposti:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti