keskiviikko 1. toukokuuta 2019

Pieniä parempia valintoja: The Humble co. ja bambuhammasharja.


*kuvan tuotteet saatu pr-näytteinä Ruohonjuuresta

Viime kuukausina olen kirjoittanut blogiin useamman kerran muovista, muoviroskasta sekä niihin liittyvästä maailmantuskastani. Vaikka olenkin vielä kaukana niistä tavoitteista, joihin joskus haluaisin päästä, on nimenomaan muovin kuljettaminen kaupasta kotiin silti vähentynyt koko ajan. Jostain syystä muovin vähentäminen on ollut helpointa aloittaa kosmetiikkaosastolta.

Vuosittain maailmassa käytetään yli 3,6 miljardia muovista hammasharjaa. Koska tästä määrästä iso osa päätyy lopulta kaatopaikoille tai maailman meriin, tarkoittaa se samalla isoa määrää periaatteessa turhaa muovijätettä luonnon rasitteena. Juuri tämän muovijättenäärän vähentämiseen pyrkii vuonna 2013 Ruotsissa perustettu The Humble co., jonka tuotteita on nykyään saatavilla ympäri maailmaa. 

Koko Humblen tuotannossa, pakkauksessa ja myöhemmin tuotteiden kierrätyksessä on pyritty kiinnittämään huomiota ympäristöystävällisyyteen niin, että tuotteen kokonaishiilijalanjälki olisi mahdollisimman pieni. Humble Brush -hammasharjan varsi on sataprosenttisesti biohajoavaa bambua, joka on materiaalina luonnollisesti antibakteerista. Hammasharjan harjaosa on puolestaan nylonia, joka ei sisällä paikoin haitallisena pidettyjä bisfenoli A-yhdisteitä. Lisäksi harjan pakkausmateriaalina käytetään kasvipohjaista biohajoavaa käärettä, joka on valmistettu kierrätyspaperista. Muutenkin Humble tavoitteena on noudattaa zero waste -periaattetta tuotteiden pakkausmateriaaleja myöten, jotta käytön jälkeen maapallolle jää mahdollisimman vähän ylimääräistä.

Hammasharjojen lisäksi Humblen valikoimaan kuuluu hammaslanka, maissitärkkelyksestä valmistetut hammaslankatikut, suolahammastahnat sekä luomupuuvillasta ja bambusta tehdyt vaunupuikot. Näistä viimeksi mainittuja on saatavilla niiden perinteisten valkoisten lisäksi pinkkeinä, jolloin puikon puuvillapää on värjätty luonnonmukaisella soijavärillä. Suuhygieniatuotteet on suunniteltu, tuotettu ja valmistettu yhteistyössä hammaslääkärien kanssa, ja esimerkiksi bambuhammasharjoja on saatavilla viidessä eri värissä. Humblen tuotteet ovat siinäkin mielessä helppo arjen parempi valinta, etteivät ne juuri poikkea hinnaltaan niistä perinteisistä muovisista. Lisäksi osa myyntituotoista menee Humble Smile Foundationin kautta hyväntekeväisyyteen, joten luonnon lisäksi pääsee edistämään myös suun terveydenhoitoa maailman köyhemmillä alueilla.

Ja pakko kyllä myöntää, että tuo kuvan hammasharja on varmasti nätein hammasharja, minkä ikinä olen omistanut.


Pieniä parempia valintoja -postaussarjassa esitellään niitä arjen ympäristöystävällisiä valintoja, joita kuka tahansa voi tehdä suhteellisen helposti:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti