maanantai 3. kesäkuuta 2019

Pieniä parempia valintoja: Raw intola.


Miltä kuulostaisi, jos lounaalle tai kahvitteluun voisi valita paikan, joka hellii vatsan ja makuhermojen lisäksi myös terveyttä ja jossa eettiset ja ekologiset arvot ovat kaiken tekemisen taustalla? No aika hyvältä - ja Yläkaupungin yöstä alkaen tällainen paikka on löytynyt Kirkkopuiston reunalta.

Vielä kaksi kuukautta sitten Jasmine, Juhani ja Oona pohtivat, mitä tehdä kesällä. Oikeastaan ajatus omasta kahvilapakusta lähti liikkeelle pelkästä vitsistä, mutta aika nopeasti heitosta tuli suunnitelma ja raakakakkujen ympärille alkoi hahmottua muutakin tuotevalikoimaa. Kahvilaksi löytyi vanha grilliauto, joka aluksi ristittiin Reppanaksi mutta josta maalauksen, tapetoinnin ja rasvaisten seinien raaputtelun jälkeen tuli Raw intola, Kirkkopuiston laidalta, Taidemuseota vastapäätä löytyvä kesäkahvila-auto.

Raw intolan menussa painottuu raaka-ravinto, ja autosta voin napata mukaansa esimerkiksi lounassalaatti bowlin tai smoothie bowlin. Pienempään nälkään löytyy raakakakkuja, kookomalattea, Hessulattea, kookosvettä, itsetehtyä limonadia tai vaikka luomukahvia ja -teetä sekä raakasuklaalla kuorrutettuja banaani-jäätelöpuikkoja ja vegaanista artesaanijäätelöä. Raw intolassa on panostettu erityisen paljon kierrätykseen ja ekologisuuteen, sillä kaikki astiat ovat biohajoavaa kierrätysmateriaalia ja banaanijäätelöpuikoissa hyödynnetään mahdollisimman paljon Citymarketin ruokahävikkibanaaneja. Tuomalla mukaan oman astian tai kestokupin voi itsekin säästää luonnon lisäksi myös rahaa: omaan astiaan tehtyinä Raw intolan annoksien hinnasta saa pois 20 senttiä. 

Jo kahvila-auton suunnitteluvaiheessa Jasminen, Juhanin ja Oonan tavoite oli tarjota ihmisille kasvisperäistä, säilöntäaineetonta ja ravintorikasta hyvää ruokaa, jota valmistetaan eettisyys edellä. Raw intolan annoksissa maistuu eettisyyden lisäksi myös paikallisuus. Raaka-aineissa suositaan mahdollisimman paljon pieniä toimijoita sekä lähituotteita, ja tarjolla on myös paikallisen Foodinin tuotteita, joita käytetään myös esimerkiksi raakakakkujen ja smoothie bowlien valmistuksessa. Ainoa Raw intolan annoksissa käytetty eläinperäinen tuote on hunaja, joka sekin tuotetaan muutaman kymmenen kilometrin päässä, ja suurimman osan annoksista voi saada myös täysin vegaanisina. Raw intolan annokset ovat lisäksi gluteenittomia, ja raaka-aineista puolet on luomua.

Raw intolan löydät koko kesän ajan Taidemuseon ja Kirkkopuiston välisestä kulmasta ja kahvila-auto on auki maanantaista perjantaihin klo 11-18 ja lauantaista sunnuntaihin klo 12-18. Istumapaikkoja ei Raw intolan pakusta löydy, joten lounaan voi joko napata mukaan tai syödä Kirkkopuistossa puistonpenkillä tai vaikka piknik-viltillä samalla kesäistä Jyväskylää fiilistellen. Ja jos viltti on unohtunut kotiin, voi sellaisen aina lainata lounaan tai kahvin ajaksi Raw intolasta. Vaikka annoksen voikin ottaa mukaan, ei Raw intolan idea ole olla mikään varsinainen pikaruokapaikka, päinvastoin: tämä on paikka, jossa vaihdetaan kuulumisia asiakkaiden kanssa, istutaan viltille nauttimaan ruuasta ja kesästä ja jossa kaikilla on aikaa jäädä vielä hetkeksi hengaamaan.

Ja hei, perinteisen "ravintolan" sijaan Raw intolan nimi lausutaan puoliksi englanniksi ja puoliksi suomeksi "raw -intola". Kaikista helpoin se on muistaa siitä, että se on se paikka, jossa raakaruuan valmistaminen on intohimo.

(Ja tuon syömäni appelsiini-kvinoa buddhabowl sekä sen päällä oleva punajuurihummus olivat muuten aivan taivaallisen hyviä!)


Pieniä parempia valintoja -postaussarjassa esitellään niitä arjen ympäristöystävällisiä valintoja, joita kuka tahansa voi tehdä suhteellisen helposti:

4 kommenttia:

 1. Ooh! Just kävelin tosta kohdalta ohi mut emmä mitään pakua nähny. Ens kerralla ehkä silmät auki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ehdottomasti ensi kerralla silmät auki: tämä on todellakin testaamisen arvoinen paikka!

   Poista
 2. Tarjoamme kaikenlaisia lainoja 3%. Voimme auttaa jokaista hankkimaan lainaa älykkäillä ja tehokkailla palveluilla. Tarjoamme lainoja välillä 1 000–10 000 000 dollaria. Annamme laillisia lainoja vakaville henkilöille tai yritysyrityksille, jotka tarvitsevat lainoja. lainojamme tarjotaan tuetulla korolla, joka on kaikille suotuisa. Voimme vastata rahoituslainoihisi. kiinnostunut upeasta tarjouksesta. Ota meihin yhteyttä kiireellistä lainaa varten tänään: robertokennety@gmail.com

  Yrityksen nimi: Roberto Loan Service
  Yrityksen sähköposti: robertokennety@gmail.com
  WhatsApp: +15079442795

  VastaaPoista
 3. Todistus siitä, kuinka lopetan taloudelliset huoleni


  Päivämäärä kaikille, Tarjoamme lainoja yksityishenkilöille, yrityksille ja yhteistyölaitoksille. Olen rouva Clency Dexter. Asun Floridassa ja olen tänään onnellinen nainen, haluan kiittää herra PENDELIS WEARTHia lainatarjousten vuoksi, jumalanpalvelija (SEKÄ TOSI) ota yhteys: pwloancompany484@gmail.com


  Parhain terveisin

  VastaaPoista