keskiviikko 19. kesäkuuta 2019

Remonttipäivitys vol. 1: tokaluokkalaisen oma huone.


*Kaupallinen yhteistyö RUOKO design.
*SK8-penkistä saatu alennusta blogin kautta


Kesäloman ensimmäisenä päivänä ihan vaan kokeilimme, kuinka helposti esikoisen huoneen vanha tapetti oikein irtoaakaan, ja kävi ilmi, että helposti. Ja siitä se ajatus sitten lähti. Ensimmäisen lomaviikon revin tapetteja, pesin liisteriä ja hioin esikoisen huoneen seiniä vähän kerrallaan poikien kanssa ja viikonloppuna ryhdyimme miehen kanssa maalaamaan. Kun sunnuntai-iltana irrottelimme maalarinteipit ja lattiasuojukset, paistoi ilta-aurinko Laajavuoren hyppyrimäen takaa ihan uuteen, paljon raikkaampaan huoneeseen.

Vaikka tapetti irtosikin ilman sen suurempia ongelmia, tasoituksen ja hionnan kanssa jouduttiinkin hikoilemaan sitten odotettua enemmän. Tapetin revittyämme huomasimme nimittäin, että tässäkin huoneessa oli jossain vaiheessa ollut puinen puolipaneeli seinän alaosassa ja jonkinlainen boordi katon rajassa, ja molemmat pitkät seinät olivat näin ollen jokseenkin eri paria. Seinien ohella oli pakko maalata luonnollisesti myös ajan tummentama katto. Vasta kolmen maalikerroksen jälkeen se alkoi vihdoin näyttää taas valkoiselta.

Kaapiston kanssa päätimme mennä siitä, mistä aita on matalin (ja humanistin mukavin ylittää) ja päädyimme maalaamisen sijaan ainoastaan vaihtamaan ruskeat vetimet valkoisiin. Alun perin vihreät, kuusikymmentäluvulta peräisin olevat kaapit oli maalattu vuosien saatossa valkoisiksi jo parikin kertaa, mutta niiden päivittäminen niin, ettei uusi maali olisi rapissut heti irti, olisi vaatinut täyden hionnan sekä pinnan käsittelyn ennen varsinaista maalausta. Ja toisaalta alkoi tuntua, ettei ihan kaikkea vanhaa edes kannata piilottaa uuden maalikerroksen taakse vaan että juuri nuo vähän lohkeilleet ikkunalaudat ja puoliretrot kaapitkin ovat jotenkin aika meidännäköisiä. Kaapiston yleisilme raikastui onneksi myös uusilla valkoisilla vetimillä, jotka ostimme Clas Ohlssonilta. 

Tokaluokkalaisen oma huone sisustettiin pääasiassa vanhoja, jo olemassa olevia tavaroita käyttäen: sänky, työpöytä, kirjahylly, matto ja työtuoli ovat poikien entisestä yhteisestä huoneesta ja lamppu keittiöstä. Yhden pitkäaikaisen sisustushaaveen päätin kuitenkin koululaisen huoneen osalta toteuttaa, ja sängyn viereen, tauluseinän alle asettelin remontin jälkeen RUOKO designin mentolinvärisen SK8-penkin. RUOKO design on vuodesta 2017 alkaen toiminut yritys, joka valmistaa puusta mittatilauskalusteita asiakkaan toiveiden ja suunnitelmien pohjalta sekä myy omaa designtuotemallistoaan.  Näiden kotimaisesta koivusta ja koivuvanerista valmistettujen SK8-penkkien lisäksi RUOKO designin mallistoon kuuluu tällä hetkellä puisten tarjoiluvadin, leikkuulaudan, juustotarjottimen, lasinalusten sekä suodatinpussitelineen lisäksi printtipaitoja, tyynynpäällisiä, laukkuja ja koteloita. Näin jyväskyläläisenä RUOKO designin tuotteet ovat todellista lähituotantoa: yrityksen puutuotteet valmistetaan perheyrityksen puusepänverstaassa Kuhmoisissa ja käsinpainetut tekstiilit suunnitellaan ja painetaan työhuoneella täällä Jyväskylässä. Näitä skeittilautapenkkejä on tällä hetkellä saatavana viidessä eri värissä, mutta jos haluaa kotiinsa täysin uniikin ja ihan omanlaisensa penkin, voi RUOKO designilta tilata muuten myös pelkän jalustan, jonka avulla penkin voi koota omasta skeittilaudasta. Alun perin kaikki RUOKO designin SK8-penkit itse asiassa valmistettiin aidoista skeittilaudoista, mutta kysynnän kasvaessa ja vanhojen skeittilautojen etsinnän sen myötä vaikeutuessa penkkien valmistuksessa siirryttiin nykyiseen vaneripuristeiseen malliin.

On jotenkin erityisen kiva tukea paikallista pienyrittäjyyttä ja hankkia jotain, mikä on tehty alusta alkaen käsin ihan vain muutaman kymmenen kilometrin päässä. RUOKO design on itse asiassa yhden naisen yritys, jonka takaa löytyy 27-vuotias puu- ja tekstiilialan artesaani ja puusepän tytär Sanna Ruokola. Kaikki yrityksen tuotteet ovat Sannan käsialaa aina suunnittelusta valmistukseen ja viimeistelyyn asti, ja niiden inspiraationa toimii pohjoisen luonto ja sen materiaalit.

Että siinä ne ovat nyt sulassa sovussa päällekkäin, RUOKO designin skeittipenkki ja esikoisen kaksi vuotta sitten piirtämä Jyväskylä-juliste, jonka voi edelleen bongata myös keskustasta Yliopistonkadulta.

Remontti- ja sisustuspostauksia on luvassa muuten myös myöhemmin kesällä, sillä vaikka haaveilemani keittiöremontti onkin saatu toistaiseksi unohtaa, on meillä silti tarkoitus päivittää vähitellen pintoja pikkubudjetilla ja itse tehden. Ne tokaluokkalaisen huoneesta yli jääneet maalit siirrettiinkin parin oven päähän meidän makuuhuoneeseen, jonka tapetin repimisen aloitin jo ennen, kuin esikoisen huoneen maali oli edes ehtinyt kokonaan kuivua.

Se ei sitten irronnutkaan ihan niin helposti, mutta se on jo kokonaan toinen tarina.


Ja hei, jos innostuit SK8-penkistä, niin vielä tämän kuun loppuun asti niistä saa lasten kesäloman kunniaksi verkkokaupasta 20 prosentin alennuksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti