sunnuntai 18. elokuuta 2019

Pieniä parempia valintoja: pakkauksettomuus sekä Lushin uutuuksia.


*kuvan tuotteet saatu

Heinäkuun lopussa vietettiin maailman ylikulutuspäivää. Jo useampana vuonna olen suunnitellut päiväksi jotain postausta ja ihan yhtä usein olen havahtunut päivään vasta, kun luen siitä uutisista. Ei toki ihmekään: joka vuosi ylikulutuspäivä tulee edellisvuotta aikaisemmin. Tänä vuonna maailman uusiutuvat luonnonvarat oli käytetty loppuun heinäkuun 29. päivänä. Meidän suomalaisten ylikulutuspäivä tuli vastaan vielä aiemmin, tänä vuonna huhtikuun viidentenä. Reilussa neljässä kuukaudessa olimme käyttäneet loppuun kaiken sen, minkä olisi kestävän kehityksen kannalta pitänyt riittää kahdeksitoista kuukaudeksi; meidän suomalaista kulutuskäyttäytymisen mahdollistamiseksi tarvittaisiin yhden maapallon sijaan 3,8 maapalloa.

Joku viikko sitten törmäsin netissä lainaukseen kuka muu pelastaisi maailman jos et sinä, jota jäin pohtimaan pidemmäksi aikaa. Onneksi maailman pelastaminen voi olla myös pieniä arjen valintoja, joilla omaa kuluttamista voi muokata kestävämpään suuntaan ja samalla tehdä myös arjesta vähän helpompaa. Yksi keino tähän on ostaa vain tarpeeseen ja ostaessaan pyrkiä valitsemaan tuotteita, jotka on tuotettu mahdollisimman ekologisesti ja esimerkiksi mahdollisimman vähin pakkausmateriaalein. Oman kulutuskäyttäytymisen tarkkaileminen on erityisen tärkeää ihan jo siksi, ettei niitä kaikista tehokkaimmin kierrätettäviä materiaalejakaan voi käyttää loputtomasti.

Muovin kulutuksesta, kertakäyttömuovijätteestä sekä kierrätysmateriaalien järkevästä käytöstä kirjoitin blogiin jo maaliskuussa, kun vaihdoin myös shampooni palaversioon. Sen jälkeen kylpyhuoneen muovipurkkien määrä on vähentynyt sitä mukaan, kun ne vanhimmatkin purkinloput on käytetty loppuun ja korvattu kiinteillä, pakkauksettomilla versioilla. Siksi olin erityisen iloinen siitä, että kun noudin pari viikkoa sitten postista paketillisen Lushin syksyn uutuustuotteita, ainoastaan huulikuorinta oli purkissa ja kaikki muu - suihkuöljyt, vartalonkuorinta, saippua sekä jopa hoitoaine - olivat paloina paperipusseissa. Pakkauksettomuus onkin yksi Lushin perusperiaatteista, ja jotta ympäristöä kuormittava muovipakkausten valmistus, käyttö ja hävitys olisi mahdollisimman vähäistä, valmistetaan Lushilla tuotteet mahdollisimman pitkälti kiinteään muotoon. Suihkugeelit ja kosteusvoiteetkin, jotka ainakin vielä pitää pakata johonkin muuhun kuin paperikääreeseen, pakataan Lushilla kierrätysmuovista valmistettuihin purkkeihin ja pulloihin, jonka nekin voi käytön jälkeen jatkokierrättää Lushin myymälässä. Jokainen kierrätetty kosteusvoidepurkki tai vaihtoehtoisesti suihkugeelin sijaan ostettu palasaippua pienentää sitä pelkistä tuotteiden pakkauksista tulevaa kaatopaikkajätevuorta, joka vuosittain kasvaa miljooniksi tonneiksi.

Siinä missä joskus aiemmin täytin kylpyhuoneen erilaisilla pulloilla ja purnukoilla, ostan nykyään pakkauksissa enää vain ne kosteusvoiteet, hammastahna, deodorantin ja kasvoveden ja kaikki muu kosmetiikka on erilaisina pahvisissa tai paperisissa kääreissä kulkevina paloina. Lushin tämän syksyn uutuuksista ihastuin muuten erityisesti suihkuöljyyn, joka sopii enemmän kuin hyvin minunlaiselleni superlaiskalle kosteusvoiteen käyttäjälle ja jonka myötä se yksi pakollinen kosteusvoidepakkauskin riittää taas entistä pidemmäksi aikaa.


Pieniä parempia valintoja -postaussarjassa esitellään niitä arjen ympäristöystävällisiä valintoja, joita kuka tahansa voi tehdä suhteellisen helposti:

4 kommenttia:

 1. Palasaippuaan olen itsekin siirtynyt, koska se kestää kauemmin ja tosiaan ei tule sitä jätettä niin paljoa. Sitten yritän katsoa miten ostan, että miten on pakattu ja suosin pakkauksia, joita voi laittaa kierrätykseen esim. siis muovi tai pahvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä niin totta, että nämä palamuodossa ovat kiinteät kosmetiikat ovat ihan superriittoisia - mulla on tällä hetkellä käytössä muun muassa shampoopala, jonta olen käyttänyt jo puoli vuotta ja jota on edelleen reilusti jäljellä. Tosin tärkeintä nimenomaan on, että kun ostaa ostaa tarpeeseen. Joskus aiemmin saatoin ostaa suihkugeelin, kosteusvoiteen tai vaikka kuorinta-aineen ihan vain piristykseksi, vaikka kaapissa oli jo vastaava tuote - apua mitä haaskausta!

   Poista
 2. Mun eka palashampoo odottaa nestemäisen shampoon loppumista, mutta odotan kokeilemista innolla!

  Muovipakkauksiin liittyen lainaus tänä vuonna julkaistusta mielenkiintoisesta kirjasta, jossa vasta pääsin alkuun. Johanna Kohvakka & Liisa Lehtinen: Hyvä, paha muovi - vähennä viisaasti.

  "Koko maailman muovin tarve katetaan tällä hetkellä vain 4%:lla koko öljyntuotannon kapasiteetista. Lisäksi muovin koko elinkaaren aikaiset ympäristövaikutukset ovat pienempiä kuin esimerkiksi paperilla tai kartongilla, joten muovien korvaaminen muilla materiaaleilla ei ole ilmastonmuutoksen tai luonnon monimuotoisuuden kannalta useinkaan niin järkevää kuin meidän on annettu ymmärtää. --- Muovien suurimmat ongelmat tällä hetkellä ovat niiden päätyminen luontoon ja heikko kierrätettävyys, ja nämä ovatkin seikkoja, joihin juuri nyt etsitään aktiivisesti ratkaisua."

  Samansuuntaisia uutisia on ollut jo jonkin aikaa, mm. siitä montako kertaa paperipussia pitäisi käyttää, jotta se olisi ekologisempi tai edes yhtä ekologinen kuin muovipussi. Odotankin innolla mitä kaikkea opin tästä kirjasta, kun nyt tietoa saa tipoittain uutisista, joissa niissäkin on aina virheen mahdollisuus.

  Siis: muovi ei itsessään ole niin paha kuin annetaan ymmärtää, mutta tietysti *turhia* pakkauksia kannattaa välttää, kuten esimerkiksi juuri riittoisaa palasaippuaa käyttämällä.

  Kiitos näistä ekopohdintateksteistä! Pienistä hyvistä teoista ja niistä puhumisesta lähtee suurempi muutos kuin luulisi, niin uskon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi vitsi, kiitos ihan superpaljon aivan mahtavasta kommentistasi, jonka luin useampaan kertaan. Ihan huippua, että tänä "selaan-ja-painan-peukkua-koska-on-kiire" -aikana joku jaksaa kirjoittaa näin pitkästi!

   Kun toissakesänä lomailimme Prahassa, oli jotenkin tosi pysäyttävää nähdä, miten täynnä kadut olivat muoviroskaa kuten tyhjiä vesipulloja ja take away -mukeja ja kuinka paljon tuota samaa roskaa ajelehti myös pitkin Vltavaa. Jotenkin olin siihen mennessä kuvitellut, että tuo muovin päätyminen luontoon on lähinnä Aasian ongelma, mutta niin vain meillä on jätteiden ja etenkin muovin kierrätyksessä tehtävää myös täällä Euroopassa.

   Mä olen itse ehkä mennyt vähän mukaan tuohon muovihypeen, lähinnä siksi, kun en tiedä paremmin. Mutta ihan totta, että esimerkiksi ne kauppojen "pannaanko pakasteet pieneen pussiin" -muovipussitkaan eivät lopulta ehkä olekaan niin epäekologisia, jos niitä sen pakasteiden kantamisen jälkeen käyttää vielä kotona uudestaan. Ehkä parasta olisikin nimenomaan pyrkiä siihen pakkauksettomuuteen, mikä ainakin vähentäisi ympäristön kuormitusta. Ja ylipäätään ostaa vain tarpeeseen.

   Poista