tiistai 24. syyskuuta 2019

Pieniä parempia valintoja: Vaatelainaamo Vaatepuu.


Ensi viikolla luvassa työpaikan juhlat, joihin olisi kiva laittaa päälle jotain uutta? Postilaatikkoon kolahti kutsu karonkkaan, jonka pukukoodina on tumma puku eikä vaatekaapista löydy mitään siihen sopivaa? Omaa arkityyliä tekisi mieli päivittää muttei kuitenkaan huvittaisi ostaa mitään liian radikaalia, joka ehkä kuitenkin hautautuu kahden käyttökerran jälkeen vaatekaapin perälle ja kulkeutuu lopulta uudenveroisena kirpputorille?

Juuri näihin tilanteisiin sopii kuun alussa Jyväskylään laajentanut Vaatelainaamo Vaatepuu, kaupunkilaisten yhteinen vaatekaappi, joka löytyy nykyään Koto Designmarketin yhteydestä.

Vuonna 2013 perustetun vaatelainaamo Vaatepuun idea on yksinkertainen: toimia ikään kuin kaupunkilaisten omana vaatekirjastona, jonka avulla omaa tyyliä voi päivittää tai piristää ilman, että hankkii yhtään mitään uutta. Valikoimaan kuuluu vaatteiden lisäksi kaulakoruja, sormuksia, huiveja, hattuja, laukkuja ja korvakoruja, ja kokoelma käsittää noin 4000 tuotetta sekä kotimaisilta että pohjoismaisilta tuotemerkeiltä. Vaatepuu on suunnattu naisille, jotka arvostavat vaatteissa ja asusteissa laatua mutta jolle on tärkeää myös tietty ekologisuus, kestävä kehitys ja eettiset arvot - kaikkea kun ei todellakaan kannata hankkia uutena tai edes itselle. Samalla Vaatepuun ideologiaan kuuluu halu opastaa ihmisiä tekemään parempia ja harkitumpia ostopäätöksiä ja kertakäyttömuodin hankkimisen sijaan ohjata ihmisiä rakentamaan sellaista vaatekaappia, jossa on aina jotain päällepantavaa.

Vaatepuun Se juttu on silti kuitenkin ennen kaikkea tietty ajatustavan muutos: oikeastaan vaatteisiin tulisi suhtautua niin kuin kirjoihin. Ihan samalla tavalla kun hankimme omaan kirjahyllyymme vain ne klassikot ja kestosuosikit, joihin tiedämme palaavalle vielä vuosienkin päästä, ja lainaamme muut kirjastosta, ei myöskään vaatteita, joita ei käytä joka päivä tai joka viikko, tarvitse omistaa itse ja sen oman tyylinen voi hyvin päivittää fiiliksen ja sesongin mukaan ilman, että tarvitsee varsinaisesti hankkia yhtään mitään. Kestääkseen käyttökerrasta toiseen ja käyttäjältä toiselle pitää vaatteen toki myös olla laadukas. Jollain tavalla Vaatepuun ideologia haastaa myös meitä miettimään omia kulutustottumuksiamme: haenko niihin työpaikan juhliin mekon halpavaateliikkeestä sillä riskillä, että se unohtuu juhlien jälkeen vaatekaapin perälle, vai käytänkö saman summan lainatakseni jotain laadukkaampaa, jonka myöhemmin palautan?

Ja tässä jos missä ajatustavan muutokselle on huutava tarve: tällaisenaan vaateteollisuus on maailman toiseksi pahin saastuttaja.

Vaatepuu tarjoaa sekä määräaikaisia puolen vuoden jäsenyyksiä sekä mahdollisuuden tehdä satunnaisia kertalainoja yksittäisiä tilaisuuksia varten ilman mitään pidempiä sitoumuksia. Lainaamon pisteisiin pohjautuva jäsynyysmalli pyrkii siihen, että jokainen voi räätälöidä jäsenyydestään juuri itselleen ja omiin lainatarpeisiinsa sopivan ja että yksittäisen vaatteen lainaaminen tulee halvemmaksi kuin kertalainaperiaatteella. Kaikki vaatepuun tuotteet on pisteytetty niiden arvon ja kunnon mukaan: iltapuvun tai design-tuotteen lainaaminen kuluttaa enemmän pisteitä kuin vaikkapa collegemekon tai legginsien. Oman jäsenyytensä voi siis rakentaa sen perusteella, lainaako ennemmin arkivaatteita vai arvokkaampia vaatteita esimerkiksi juhlia varten. Halvimmillaan puolen vuoden jäsenyyden saa sadallaviidelläkympillä, jolla voi koko jäsenyyden ajan lainata joka viikolle esimerkiksi yhden uuden rennomman paidan ja korvakorut. Tuotteet palautetaan laina-ajan jälkeen pestyinä ja huollettuina, ja samalla voi jälleen täydentää vaatekaappiaan uudella päällepantavalla sen mukaan, kuinka monen pisteen jäsenyyden on hankkinut. Käytännössä vaatekaappiinsa saa siis puoleksi vuodeksi joka viikolle jotain uutta 25 euron kuukausihintaan - sillä samalla hinnalla, millä halpavaateliikkeestä saa yhden uuden heräteostoksena mukaan napatun paidan.

Vaatepuun valikoimaan vaihtelevuutta tuo se, että lainaamon tuotteet kiertävät eri kaupunkien toimipisteiden välillä: joka kuukausi lainaamon rekeiltä löytyy myös jotain ihan uutta. Täällä Jyväskylässä valikoimaa pääsee hypistelemään Yliopistonkadulla Kotossa Vaatepuun aukioloaikoina aina perjantai-iltaisin klo19-21 sekä lauantaiaamupäivisin klo 9-11, ja koko valikoiman voi tarkastaa kätevästi netistä.

Entä jos lainaamaansa asuun tai asusteeseen sitten rakastuu ihan totaalisesti eikä sitä haluaisi millään palauttaa takaisin? Siinä tapauksessa voi aina kysyä, voisiko sen lunastaa ihan kokonaan itselleen. Aika hyvä keino varmistaa, että sinne omaan vaatekaappiin pääty pelkästään niitä todellisia luottovaatteita.


Pieniä parempia valintoja -postaussarjassa esitellään niitä arjen ympäristöystävällisiä valintoja, joita kuka tahansa voi tehdä suhteellisen helposti:

6 kommenttia:

 1. Tuo Vaatelainaamo on kyllä todella hyvä ja toimivalta kuulostava idea, pitää kokeilla joskus! Tosin laiskana silittäjänä pitäisi varmaan lainata jotakin itsestään siliävää :) En halua ostaa enää ainuttakaan vaatetta, jota pidän vain kerran tai kaksi ja hylkään sitten toisten ongelmaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin olen ihan superlaiska silittäjä, samaistun! Mutta onneksi voi valita, hankkiiko kaappiinsa silitettävää vaatetta vai ei. Mulla niitä ei juuri tuosta syystä kovin montaa ole...

   Poista
 2. Minä olen myös miettinyt tuota vaatelainaamoa. Mahtavaa, että sellainen saatiin tänne Jyväskylään! Hieman pelkään kuitenkin sitä, osaisinko olla rennosti lainavaatteessa, vai jännittäisinkö koko ajan, että joku punaviini tai muu osuu lainavaatteeseen, ja pilaa sen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta kyllä, mutta ihan samalla tavalla sitä kyllä pilaisi oman kalliin vaatteenkin punaviinillä kuin sen lainavaatteen ja samalla tavalla sekin harmittaisi. Mutta näin kokemuksen syvällä rintaäänellä voin sanoa, että ainakin Vanishilla punaviinin saa ihan kokonaan pois myös valkoisesta matosta :O...

   Poista
 3. Tämä on kyllä ihan superhyvä palvelu ja lisä nykyisiin vaatteiden hankintamahdollisuuksiin. Erityisesti sellaiset juhlavaatteet, joita ei usein tule käytettyä voisi aivan yhtä hyvin, ellei jopa mieluummin, lainata kuin ostaa. Toivottavasti tällainen saataisiin tulevaisuudessa myös Joensuuhun ja muutenkin leviämään myös muihin kaupunkeihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin liputan lainaamisen puolesta erityisesti noiden juhlavaatteiden osalta - se miehen väitökseen ja karonkkaan aikoinaan ostettu musta mekkokin kun on tuon yhden tilaisuuden jälkeen roikkunut kaapissa käyttämättöämänä (eikä näin vielä toisen lapsen jälkeen enää edes taida mahtua päälle). Toivotaan todellakin, että tällaiset lähtevät leviämään laajemminkin!

   Poista