lauantai 7. joulukuuta 2019

Pieniä parempia valintoja: Toisenlainen lahja.Viime syksynä teimme ysiluokan ruotsintunnilla kuuntelutehtävän, jonka aiheena olivat arjen pienet teot, jolla nuoret säästävät luontoa. Tehtävän yhdessä kohdassa mainittiin aineettomien lahjojen kuten Afrikkaan toimitettavan puun hankkiminen, ja vaikka kyseessä oli vain yhden tunnilla tehtävän tehtävän yksi kohta, jäimme siihen kiinni pitkäksi aikaa: kävi nimittäin ilmi, ettei kukaan luokasta ollut koskaan kuullutkaan eettisistä lahjoista. Googlasimme yhdessä Kirkon Ulkomaanavun sivut ja selasimme valikoimaa. Erityisesti ysejä tuntui huvittavan tarjolla ollut halaus. Vuohi ehkä, samoin jalkapallo, mutta kuka nyt haluaisi lahjaksi halauksen?

Palasimme aiheeseen pitkin syksyä, ja lopulta siitä tuli meille jonkinlainen yhteinen vitsi, meidän juttumme. Siksi joulun lähestyessä tiesin, että hankkisin ruotsinryhmälleni Kirkon Ulkomaanavulta joululahjan. Pohdin pitkään hankkivani nimenomaan halauksen, mutta päädyin lopulta kuitenkin puuntaimiin, joista keskustelu aineettomista lahjoista alun perin lähti. Valitsin oppilailleni ruotsinkielisen kortin, ja vuosi sitten ysieni nimissä toimitettiin puuntaimia aluelle, jonne niitä kaikkein eniten tarvitaan.

Lokakuussa ennen syysloman alkua pitäessäni ruotsin tuntia uusille kaseilleni luokan oveen yllättäen koputettiin. Yhtenä äänekkäänä mylläkkänä sisään kopisteli neljä niistä minun viimevuotisista ysiluokkalaisistani, joille olin viime vuonna opettanut ruotsin sanajärjestystä ja vähän myös maailmanparannusta. Mukana heillä oli ruotsinkielinen kortti ja niiltä samoilta Kirkon Ulkomaanavun sivuilta hankittu eettinen lahja muistoksi viimeisestä yläkouluvuodesta ja ehkä myös vähän kiitokseksi niistä ruotsintunneistakin. Ne sun puut kasvoi vuosien aikana hedelmää, joten nyt saat takaisin hedelmäpuita, oli korttiin kirjoitettu. Ne teinit, jotka vajaa vuosi sitten olivat ihmetelleet, kuka oikein hankkii lahjan jollekin muulle, olivat ostaneet minulle hedelmäpuita.

Juuri näiden hetkien takia haluan tehdä tätä työtä myös niinä toisenlaisina päivinä, jolloin tunnin loputtua kerään lattialta lennokiksi muuttuneen aikamuotomonisteen ja pyyhin pupetista siihen piirretyn tagin.

Kirkon Ulkomaanavun sivuilta voi hankkia tänäkin vuonna aineettomat ja oikeasti elintärkeät joululahjat hänelle, jolla on jo kaikkea ja joka ei oikeasti tarvitse enää yhtään kosmetiikkalahjapakkausta tai neulepaitaa. Toisenlaisen joululahjan avulla voi sekä ilahduttaa läheistään että samalla tukea kaikkein vaikeimmissa oloissa elävien ihmisten toimeentuloa. Toisenlainen lahja turvaa kaikista köyhimpien maiden ihmisille riittävän ruuan, puhtaan veden ja mahdollisuuden esimerkiksi koulunkäyntiin, ja työtä tehdään ihmisten uskontoon, etniseen taustaan tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta. Kirkon Ulkomaanavun valikoimasta löytyy lahjoja viidestä eurosta ylöspäin aina yli tuhannen euron yrityslahjoihin, ja valita voi niiden hedelmäpuiden lisäksi vaikka vuohen, kuusi kanaa, hygieniapaketin tytölle tai aterian koko kylälle.

Meidän ostoskoriimme sujahti tänä vuonna niiden perinteisten puuntaimien lisäksi koulupuku ja siemenlajitelma, ja mitä poikieni opettajia yhtään tunnen, uskon heidän arvostavan niitä enemmän kuin yhtään käsivoidetta tai tuikkukippoa.


Pieniä parempia valintoja -postaussarjassa esitellään niitä arjen ympäristöystävällisiä valintoja, joita kuka tahansa voi tehdä suhteellisen helposti:

2 kommenttia:

  1. Kiitos kirjoituksesta, meidän perhe oli tyystin unohtanut päiväkodin aikuisten joulumuistamiset. Neiti 5 vuotta päätyi lahjoittamaan saimaannorpalle ja parhaillaan askartelee kortteja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä, olipa ihana kommentti! Mekin ollaan useampana vuotena valittu poikien opettajille nimenomaan eettisiä hyväntekeväisyyslahjoja ja niin, että pojat ovat saaneet valita mieleisensä lahjat tietystä hintahaarukasta. Luonnonsuojelulalhja hankitaan tänä vuonna toiselle poikien tädeistä.

      Poista