tiistai 4. elokuuta 2020

Herttala on Mäki-Matin helmi.


Lapsena meidän mummolan vintti oli oikea aarrekammio. Kaikki, mitä ei enää tarvittu, vietiin vintille ja sitten unohdettiin, joten me lapsenlapset saatoimme kaivaa sieltä esiin aarteita vuosikymmenten takaa. Suurin osa näistä aarteista oli vaatteita, sillä mummo ei heittänyt pois mitään:  oli vanhoja kukallisia mekkoja seitsemänkymmentäluvulta, leveälahkeisia housuja tätien ja setien jäljiltä ja niitä uudesta suuresta maailmasta saapuneita koreita paitoja ja ruutumekkoja, joita Kanadaan muuttanut eno lähetti maalle vuosittain. Serkuilleni vintti oli myös loputon ilmaiskirpputori, josta saattoi tehdä ihan uskomattomia löytöjä. Muun muassa isäni vanha karvakauluksinen nahkatakki kaivettiin unohtuneiden vaatteiden kasasta, pestiin ja kuljetettiin Kuhmosta Helsinkiin, jossa se sai uuden elämän kahdenkymmenen vintillä vietetyn vuoden jälkeen.

Jo tuolloin minä olin se, joka fiilistelin muiden löytöjä ja havahduin siihen ruskeaan nahkatakkiinkin vasta, kun serkkuni jo kulki se päällä Mellunmäessä. Yläaste- ja lukioikäisenä kyllä kiersimme silloin tällöin kaupungin kirpputoreja ja kierrätyskeskuksia parhaan kaverini kanssa ja pengoimme Lyylin kirppiksen valtavia vaatekasoja juuri niiden tiettyjen samettihousujen tai seitsemänkymmentäluvun tuulitakkien perässä, mutta mitään varsinaista second hand- ja kirppishaukkaa minusta ei ikinä silloin tullut. Tuntui, että siinä, missä serkkuni tai ystäväni nosti kasasta yhtäkkiä juuri ne täydelliset farkut, olin itse osannut nähdä samassa paikassa vain jotain kulunutta ja nukkavierua.

Kunpa olisin silloin tiennyt, että käytettyjä vaatteita voi ostaa myös niin, että joku muu on tehnyt sen varsinaisen työn ja helmien etsimisen jo valmiiksi.

Oikeastaan juuri tästä ajatuksesta syntyi myös Herttala: toiveesta luoda käytettyjen vaatteiden kauppa, jossa vaatteet on jo valmiiksi valikoitu, josta on karsittu ne piirteet, jotka monesti karsivat kippiksiltä ne satunnaisemmat kävijät ja tarjota second handia myös niille, jotka eivät osaa koluta kirpputoreja tai löydä niitä todellisia aarteita kymmenien rekkien seasta. Ja tämä aarreaitta löytyy melkein yhtä läheltä kuin se mummolan vinttikin, Kortesuonkadulta Mäki-Matista nimittäin.

Herttalan (tiskin) takaa löytyy Sanna, kymmenen vuotta yrittäjänä toiminut kampaaja-meikkaaja-stylisti sekä visualisti, jonka intohimoja ovat ekologisuus ja kaunis arki. Näistä lähtökohdista syntyi Herttala vuonna 2017, ja ensin Vaajakoskella toiminut myymälä on nyt löytänyt kodin Mäki-Matista. Mäki-Matin liikkeen pääpaino on second handissa, ja valikoima koostuu niin kotimaisesta designista, vanhemmista vintage-aarteista kuin ketjuliikkeiden helmistäkin. Sannan visio, että ihmiset ostaisivat käytännöllisiä, kauniita ja kierrätettyjä vaatteita, näkyy Herttalassa siinä, että tarjolla on pääasiassa käyttövaatteita, joita on helppo yhdistellä eri asukokonaisuuksiksi ja eri tilaisuuksiin ja joista on myöhemmin helppo rakentaa itselleen toimivaa vaatekaappia. Valikoima Herttalassa päivittyy viikottain: tyhjälle henkarille Sanna nostaa aina uuden aarteen. Kivijalkaliikkeen lisäksi Herttalalla on verkkokauppa sekä Instagram-tili, jonne uudet vaatteet päivittyvät heti sen jälkeen, kun ne on nostettu rekille Mäki-Matissa ja johon Sanna on myös koonnut valikoiman vaatteista valmiita asukokonaisuuksia - näitä second hand -rekkejä pääsee siis koluamaan myös verkossa.

Vaikka Herttala keskittyykin juuri second handiin, löytyy putiikista myös niin sisustusta, paikallisia herkkuja esimerkiksi Foodinilta, erilaisia lahjatavaroita, luonnonkosmetiikkaa sekä kodin tekstiilejä ja puhdistusaineita. Valikoimaa yhdistää arjen kauneus, sekä se, että ekologiset valinnat voivat olla samalla myös niitä kaikkein esteettisimpiä. Lisäksi Sanna tekee Herttalassa myös stailausta, jossa asiakkaalle etsitään juuri ne sopivimmat vaatteet ja asukokonaisuudet asiakkaan omaa olemassa olevaa vaatekaappia hyödyntäen, pyritään selkeyttämään tyyliä ja selvitetään esimerkiksi mitkä leikkaukset, kuosit, materiaalit tai vaikka hihan pituudet toimisivat parhaiten. Herttalan stailauspalvelusta voi saada apua tyylin päivitykseen tai vaikka työpukeutumista mietittäessä, mutta pääasia on silti kuitenkin löytää pukeutumisen ilo ja rakentaa asiakkaalle sellainen vaatekaappi, joka saa olon tuntumaan hyvältä ja itsevarmalta ja josta löytyy päällepantavaa vuodesta ja tilanteesta toiseen - sellainen todellinen hyvän mielen vaatekaappi siis.

Vaikka se isäni nahkatakki matkasikin lopulta Mellunmäkeen, löysin itselleni oman lempinahkatakkini joitain vuosia myöhemmin ja senkin ystävän vaatekaapista kierrätettynä. Sen jälkeen se on kulkenut mukana syksystä ja sesongista toiseen, ihan niin kuin luottovaatteiden ja parhaiden löytöjen kuuluukin. Herttalan Sannan paras second hand -löytö on muuten täydellisesti istuva musta mekko sekä petroolinsininen pellavajakku.  Näistä tuon istuvan mustan mekon löysin muuten itselleni heinäkuussa, kun pyörähdin Keskustan kirppiksellä. Jos sopivia juhlia ei tule vielä tänä kesänä, niin mekko jaksaa kyllä odottaa: tuo viiden euron Zara-löytöni on nimittäin tullut vaatekaappiini jäädäkseen.


Herttalan löydät täältä:
HERTTALA
Kortesuonkatu 1

Auki keskiviikosta perjantaihin klo 11-18
ja 
lauantaisin klo 11-15
sekä joustavasti sopimuksen mukaan

2 kommenttia:

  1. Ihana paikka! Onneksi Instagram- tiliä ja verkkokauppaa seuraamalla saa Herttalan fiiistä itselleen, vaikka en oikein paikan päälle myymälään pääsee. Nämä tarkasti valikoitujen second hand - vaatteiden myymälät ovat onneksi yleistyneet myös Helsingin ulkopuolella :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta: mahtavaa, että näitä valmiiksi valittujen second hand -vaatteiden liikkeitä löytyy jo ympäri Suomea ja netistä. Kierrätyksestä ja ekologisesta kuluttamisesta tulee koko ajan helpompaa, mikä on ihan huippujuttu.

      Poista