maanantai 28. kesäkuuta 2021

65 x kesävinkkiä Jyväskylään ja lähialueille.RAVINTOLOITA JA KAHVILOITA

Itämaisen ruuan ystäville voi suositella ainakin Yliopistonkadun vietnamilaista Fitiä, Kävelykadun Thai Street Foodia sekä Nomia, josta löytyy myös iso sushivalikoima. 

Nami Sushi on sushi-intoilijoille must.

Kesän parasta britakakkua pääsee maistamaan Toivolan vanhan pihan Valkoisessa puussa. Samasta osoitteesta löytyy myös lounasta sekä artesaanipizzoja.

Kaupungin parhaat burgerit löydät sataman konttiravintola Mortonista. Mortonin kahvilapuolella on tarjolla esimerkiksi aamiaista, pavlovaa ja mustikkakukkoa.

Keskustan terasseista kannattaa suunnata esimerkiksi Venniin, Revolutioniin, Hox cityyn tai Green Eggiin. Kaikissa näissä tarjolla myös hyvä lounas.

Miriam'silta saat sekä makeat leivonnaiset että hyvät (lounas)salaatit.

Vegaanisia herkkuja, jotka maistuvat myös sekasyöjille, löydät Beans&morelta.

Eikä ole Jyväskylää ilman Teeleidiä. Näin kesällä iltapäiväteen voi nauttia myös Kramsunkadun puutarhassa. Kirkkopuiston laidalta löytyy nykyään myös Pikku Teeleidi.

Sohwissa iltaa voi istua pidempäänkin.

Hyvien vohveleiden perässä kannattaa ajaa puolisen tuntia pohjoiseen Äänekoskelle. Wille olohuone ja keittiö toimii entisissä kaupunginmuseon tiloissa. Vohveleiden lisäksi tarjolla on lounasta, kahvilatuotteita sekä a la carte -lista.OSTOKSIA

KOTO designmarketilta Yliopistonkadulta löydät niin kotimaista designia, lahjatavaroita, vastuullista muotia ja asusteita.

Juuri Cygnaeuksenkadulle muuttavan Aarre Storen valimoimaan kuuluu second hand ja tavoitteena on inspiroida ihmisiä pukeutumaan rohkeasti omalla tyylillään. Vaatelainaamo Vaatepuu toimii samoissa tiloissa.

 Lasten kanssa kannattaa ottaa suunnaksi Pienikamari.

Ekokauppa Ekolosta löydät esimerkiksi ekologista kosmetiikkaa, herkkuja ja luomutuotteita.

Mäki-Matin Herttala on ihan pakollinen pistäytymisen kohde. Tarjolla huolella valittua second handia ja lahjatavaroita. Valikoima löytyy myös liikkeen nettikaupasta ja päivittyy sitä mukaan, kun hengarit tyhjenevät.

Kaupungin kirpputoreista kannattaa katsastaan ainakin Keskustan kirppis, Fida sekä UFF. Ysitietä pohjoiseen ajettaessa kannattaa myös ehdottomasti pysähtyä Hankasalmella ja käydä sympaattisella Aseman kirpparilla.

Harjun paperista löydät kortit, kalenterit, tarrat, paperitarvikkeet sekä aina jotain kivaa pientä jyväskyläläistä tuliasiksi tai muistamisiksi. 

Kävelukadulta löytyy nykyään myös Alvar Aalto shop.

 


TEKEMISTÄ

Varjolan tilalla Laukaan Kuusaassa voit suppailla, joogata, laskea koskea kumiveneellä tai ajaa fat bikella maastossa. Savusauna lämpiää kesäisin keskiviikkoisin ja lauantaisin, ja avoimissa saunavuoroissa pääsee pulahtamaan myös terassin ulkoporealtaisiin. Bistro Sylvi tarjoaa paikallista lähiruokaa ja muun muassa superhyviä artesaanipizzoja.

Laajavuoren seikkailupuistossa pääset kokeilemaan käsivoimiasi ja rajojasi (itselle tosin riitti viisivuotiaan avittaminen maasta käsin).

Ilmaiseksi kiipeilemään pääsee myös Väinölässä Seppä Högmanin puistossa, jonne voi hyvin mennä isompienkin lasten kanssa. Ota eväät mukaan ja lepäile samalla rannan riippumatossa.

Mäki-Matin perhepuistossa voi viettää vaikka koko päivän. Vanhan kunnon kahvilan korvapuustit ovat jo käsite, ja tekemistä riittää kaikenikäisille. Perjantaisin grilli kuumana ja klo 10-12 Mäki-Matin perhepuiston järjestämä vilttikirppis, jonne voi tulla tekemään löytöjä tai myymään omia tavaroitaan ilman paikkavarauksia tai -maksuja. 

Frisbeegolfia pääsee pelaamaan ilmaiseksi muun muassa Harjulla, Tuomiojärvellä, Naissaaressa ja Huhtasuolla. Lisätietoja kaupungin radoista täältä.

Rantaraitti on nykyään myös kaupungin suurin ulkokuntosali. Lenkin voi kiertää kahdessa eri pituudessa ja lihaskuntoa voi pysähtyä treenaamaan vaikka Satamassa tai Mattilanniemessä.

Alpakoita pääsee rapsuttelemaan Haanpään kesäkahvilassa.

Kankaan uudelta asuinalueelta löytyy myös entiseen paperitehtaan porttirakennukseen perustettu yleinen sauna. Kankaan saunalla saunotaan maanantaista lauantaihin ja tiloista löytyy myös kahvila sekä avantoallas.

Päiväretken lasten kanssa voi tehdä esimerkiksi Ysitien Lemmikkiin tai Tarhalehdon tilalle.

Uimarantoja löytyy ympäri kaupunkia. Käy katsomassa ainakin Köhniö, Naissaari, Tuomiojärvi ja Alba.

Lehtisaaren kesäkoti on auki myös tänä kesänä. Paikan saarelle voi varata tästä.

Taidetta, käsitöitä ja suomalaista muotoilua pääsee fiilistelemään Höyry-galleriassa Korpilahden satamassa.

Tavinsulka tarjoaa sekä omatoimiretkiä että ohjattuja melontoja Tourujoella. Kokeile myös joogaa sup-laudalla.

Tuomiojärven villiyrttipuistosta voi kerätä vilttiyrttejä omiin tarpeeseensa ihan ilmaiseksi. Puistosta löydät muun muassa mesinangervoa, nokkosta ja poimulehteä.

 


NÄHTÄVYYKSIÄ

Vuosi sitten uudistettuna avatusta Keski-Suomen museosta löytyy tekemistä ja näkemistä niin aikuisille kuin lapsillekin. 

Perjantaisin kaupungin museoihin on ilmainen sisäänpääsy. Milloin kävit viimeksi Taidemuseossa tai Käsityön museossa?

Hyviä luontokohteita ovat ainakin Nyrölän luontopolku sekä Kanavuori. Keskustasta löytyy myös Tourujoen luontopolku, jonne pääsee kätevästi myös ilman autoa.

Luonnosta innostuneille ehdoton on myös Hitonhauta Laukaassa. Toinen erityinen kohde on myös Häähninmäki Hankasalmella, jonka uuteen näkötorniin pääsee myös yöksi.

Satamassa voit istahtaa piknikille Jyväskylä-kyltin alle. Myös Harjun portaat ovat hyvä paikka evästelyyn tai pussiviineille.

Kaupungin parhaat näkymät löytyvät Matti Nykäsen mäestä.

Kaupunkiin tulevat turistit kannattaa viedä ehdottomasti myös Toivolan vanhalle pihalle.

Vesilinnan näkötornista näkee kaupungin yli ja samalla voit kiertää myös alakerran Luontomuseon.

Ja tietenkin Jyväskylässä on pakko tutustua myös Alvar Aaltoon.


2 kommenttia:

  1. Kattava listaus vinkkejä! Pari vuotta poissa Keski-Suomesta ja jotain uutta on ehtinyt tulla jo. Laitoin muistiin Aarre Storen ja keskustan Alvar Aalto shopin. Tiedätkö, vieläkö Sepänaukion viikonloppukirppiksiä on, sunnuntaisinko ne oli? Laitan sulle viestiä, kun tullaan Jyväskylään, jos olette siellä viikonloppuna heinä-elokuun vaihteessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan, Sepänaukion viikonloppukirppikset järjestetään kyllä tänäkin vuonna. Näitä on kiva kyllä listata myös itseään varten, monesti unohtuu, mitä kaikkea täältäkin löytyy. Ja olisipa tosiaan kiva nähdä! Laita ihmeessä viestiä, kun olette maisemissa, ja katsotaan, saadaanko järjestymään :).

      Poista