Mä niin rakastan Henri Alénia, joka olisi halunnut nimetä alkavan lokakuun kuukaudeksi, jolloin jokainen saa syödä, mitä huvittaa. Somekohuhan siitäkin syntyi, tottakai. Vaikka jaankin blogissa paljon kokeilemiani kasvisruokareseptejä, olen Alénin kanssa samaa mieltä - ja toteutan Alénin ideologiaa ihan joka kuukausi. Yhtenä päivänä meillä saattaa tuoksua tofu curry hot pot ja seuraavana päivänä mikro kilahtaa maksalaatikon valmistumisen merkiksi. Syödään makaronilaatikkoa, makkarakastiketta, purkkihernekeittoa, pintapaistettua chililohta ja tofua. Ja ulkona myös, keskimäärin kerran viikossa. Jos kasvissosekeittoillallisen jälkeen tulee fiilis, että iltapalaksi tekisi mieli saada pizzaa, voimme hyvin kipaista Pizza Hurttiin ja palata sieltä pian mukanamme laatikollinen Lord of kinkkua. Karkinsyömisestä ehkä, mutta muusta ruuasta en ikinä ole tuntenut huonoa omaatuntoa tai laskenut kaloreita.
Silti tällä viikolla vietetään taas kasvisruokaviikkoa. Ihan vaikka alkavan lihattoman lokakuun kunniaksi - tai sen "Syö mitä haluat ja nauti" -kuukauden kunniaksi, jolloin voi hyvin kokeilla uusia, hyväksi havaittuja kasvisruokareseptejä silloin, kun on sellainen fiilis, ja hakea sitten toisena päivänä sen valkosipulimajoneesikuorrutteisen kinkkupizzan.
MAANANTAI: INTIALAINEN KUKKAKAALIKASTIKE
Ohje alun perin: Kampaajalla lukemastani Annasta
kokonainen kukkakaali
3 valkosipulinkynttä
öljyä
1 rkl tomaattipyreetä
4 dl kookosmaitoa
1 tl kurkumaa
1 tl juustokuminaa
1 tl suolaa
1 tl jauhettua chiliä
1/4 tl kanelia
ripaus sokeria
1 dl cashewpähkinöitä
Pese ja paloittele kukkakaali. Kuullota kukkakaalia ja valkosipuleita hetki pannulla öljyssä ja lisää sitten tomaattipyree. Lisää joukkoon kookosmaito, mausteet ja pähkinät, kiehauta.
Anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Tarkasta maku ja ripottele halutessasi pinnalle kookoslastuja. Tarjoile riisin ja naanleivän kanssa.
kokonainen kukkakaali
3 valkosipulinkynttä
öljyä
1 rkl tomaattipyreetä
4 dl kookosmaitoa
1 tl kurkumaa
1 tl juustokuminaa
1 tl suolaa
1 tl jauhettua chiliä
1/4 tl kanelia
ripaus sokeria
1 dl cashewpähkinöitä
Pese ja paloittele kukkakaali. Kuullota kukkakaalia ja valkosipuleita hetki pannulla öljyssä ja lisää sitten tomaattipyree. Lisää joukkoon kookosmaito, mausteet ja pähkinät, kiehauta.
Anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Tarkasta maku ja ripottele halutessasi pinnalle kookoslastuja. Tarjoile riisin ja naanleivän kanssa.
TIISTAI: BATAATTISOSEKEITTO
Ohje alun perin: Aaltoja-blogista
2 bataattia
3 perunaa
3 porkkanaa
1 sipuli
noin peukalonkokoinen pala tuoretta inkivääriä
vettä
1 prk ranskankermaa
kasvisliemikuutio
suolaa
mustapippuria
yrttejä maun mukaan
Kuori ja paloittele bataatit, perunat, porkkanat, inkivääri ja sipuli. Keitä kasvikset kypsiksi kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä.
Soseuta kasvikset ja lisää (keitin)vettä niin, että keitosta tulee halutun paksuista. Sekoita joukkoon mausteet, ranskankerma ja yrtit. Kiehauta ja tarjoile patongin kanssa.
3 perunaa
3 porkkanaa
1 sipuli
noin peukalonkokoinen pala tuoretta inkivääriä
vettä
1 prk ranskankermaa
kasvisliemikuutio
suolaa
mustapippuria
yrttejä maun mukaan
Kuori ja paloittele bataatit, perunat, porkkanat, inkivääri ja sipuli. Keitä kasvikset kypsiksi kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä.
Soseuta kasvikset ja lisää (keitin)vettä niin, että keitosta tulee halutun paksuista. Sekoita joukkoon mausteet, ranskankerma ja yrtit. Kiehauta ja tarjoile patongin kanssa.
KESKIVIIKKO: SUPERNOPEA KASVISPASTA
Ohje alun perin: jostain naistenlehdestä
spagettia
suolaa
mustapippuria
3 valkosipulinkynttä
mustia oliiveja
aurinkokuivattuja tomaatteja
artisokkia
basilikaa
Laita pastavesi kiehumaan ja lisää joukkoon suola ja valkosipulinkynnet. Keitä spagetti valkosipulien kanssa al denteksi.
Hienonna oliivit ja pilko artisokat ja aurinkokuivatut tomaatit. Huuhtele ja silppua basilika.
Ota
vähän keitinvettä talteen ja siivilöi pasta. Poimi valkosipulinkynnet
ja hienonna ne. Sekoita kattilassa spagetti, kasvikset, basilika ja
valkosipulit ja lisää maun mukaan keitinvettä. Mausta suolalla ja
mustapippurilla.
TORSTAI: CHILI CON MIFU
Ohje alun perin: vähän muokaten Valion nettisivuilta
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 punainen paprika
1 paketti Valio Mifua (maustamaton tai Meksikon pippuri)
oliiviöljyä
2 tl paprikajauhetta
1 tl juustokuminaa
1 prk kidneypapuja
1 prk valkoisia papuja
1 tlk tomaattimurskaa
1 kasvisliemikuutio
1tl sokeria
2 dl vettä
1 pss pakastemaissia
Pilko sipulit ja paprika. Ruskista Mifu-ruokarae pannulla ja nosta se lautaselle odottamaan.
Kuullota oliiviöljyssä sipuleita ja paprikaa ja lisää pannulle mausteet. Valuta pavut. Lisää pannulle tomaattimurska, vesi, liemikuutio, sokeri ja pavut ja kiehauta. Keitä kastiketta ilman kantta kymmenisen minuuttia. Lisää joukkoon Mifu ja maissi ja anna porista vielä noin 5 minuuttia.
Tarjoile keitetyn riisin kanssa.
PERJANTAI: SITRUUNAINEN LEHTIKAALIPASTA
Ohje alun perin: vähän muokaten Myllyn Parhaan nettisivuilta
200 g lehtikaalia
2 punasipulia
3 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
2 sitruunaa
timjamia
pippurikermaa
täysjyväpastaa
halloumia
Silppua sipulit sekä pese ja revi lehtikaali. Kuullota sipuleita oliiviöljyssä ja lisää pannulle lehtikaalit. Pese sitruunat, raasta kuori ja sekoita kaali-sipuliseoksen joukkoon. Mausta sitruunamehulla sekä timjamilla. Hauduta seosta viitisen minuuttia.
Lisää pannulle pippurikerma ja kiehauta. Sekoita joukkoon keitetty pasta.
Paista halloumijuusto kuivalla pannulla. Kokoa annokset lehtikaalipastasta ja juustopaloista ja koristele halutessasi tuoreilla yrteillä.
Edelliset viisi kasvisruokaviikkoa löydät täältä, täältä, täältä, täältä ja täältä.
TORSTAI: CHILI CON MIFU
Ohje alun perin: vähän muokaten Valion nettisivuilta
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 punainen paprika
1 paketti Valio Mifua (maustamaton tai Meksikon pippuri)
oliiviöljyä
2 tl paprikajauhetta
1 tl juustokuminaa
1 prk kidneypapuja
1 prk valkoisia papuja
1 tlk tomaattimurskaa
1 kasvisliemikuutio
1tl sokeria
2 dl vettä
1 pss pakastemaissia
Pilko sipulit ja paprika. Ruskista Mifu-ruokarae pannulla ja nosta se lautaselle odottamaan.
Kuullota oliiviöljyssä sipuleita ja paprikaa ja lisää pannulle mausteet. Valuta pavut. Lisää pannulle tomaattimurska, vesi, liemikuutio, sokeri ja pavut ja kiehauta. Keitä kastiketta ilman kantta kymmenisen minuuttia. Lisää joukkoon Mifu ja maissi ja anna porista vielä noin 5 minuuttia.
Tarjoile keitetyn riisin kanssa.
PERJANTAI: SITRUUNAINEN LEHTIKAALIPASTA
Ohje alun perin: vähän muokaten Myllyn Parhaan nettisivuilta
200 g lehtikaalia
2 punasipulia
3 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
2 sitruunaa
timjamia
pippurikermaa
täysjyväpastaa
halloumia
Silppua sipulit sekä pese ja revi lehtikaali. Kuullota sipuleita oliiviöljyssä ja lisää pannulle lehtikaalit. Pese sitruunat, raasta kuori ja sekoita kaali-sipuliseoksen joukkoon. Mausta sitruunamehulla sekä timjamilla. Hauduta seosta viitisen minuuttia.
Lisää pannulle pippurikerma ja kiehauta. Sekoita joukkoon keitetty pasta.
Paista halloumijuusto kuivalla pannulla. Kokoa annokset lehtikaalipastasta ja juustopaloista ja koristele halutessasi tuoreilla yrteillä.
Edelliset viisi kasvisruokaviikkoa löydät täältä, täältä, täältä, täältä ja täältä.