Marraskuun vegenä herkutellaan marokkolaistyylisellä harira-keitolla sekä kotitekoisilla sämpylöillä. Sämpylöiden ohjeen löysin alun perin Juliaihminen-blogista ja hariran reseptin Vege herkullista kasvisruokaa -kirjasta.
HARIRA ELI LINSSI-KIKHERNEKEITTO
2 porkkanaa
1 lehtisellerin varsi
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
cayennepippuria
pieni pala inkivääriä
1/2 tl juustokuminaa
1/2 tl jauhettua korianteria
1/2 tl kanelia
2 dl punaisia linssejä
1 l kasvislientä
3 rkl tomaattipyreetä
1 prk kikherneitä
1 tlk kokonaisia tomaatteja
suolaa
mustapippuria
korianteria tai persiljaa
maustamatonta jogurttia
Kuori ja paloittele porkkanat, inkivääri, sipulit ja selleri ja kuullota niitä hetki öljyssä. Lisää mausteet ja huuhdellut linssit sekä kasvisliemi ja anna porista noin 20 minuuttia.
Lisää keittoon tomaattipyree, kikherneet sekä tölkkitomaatit ja keitä vielä parisenkymmentä minuuttia. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Sekoita lopuksi joukkoon hienonnetut yrtit ja tarjoile keitto sämpylöiden sekä maustamattoman jogurtin kanssa.
SÄMPYLÄT
7,5 dl vettä
25g hiivaa
1 rkl suolaa
1,5 dl ruisjauhoja
2 dl grahamjauhoja
10 dl vehnäjauhoja
25g hiivaa
1 rkl suolaa
1,5 dl ruisjauhoja
2 dl grahamjauhoja
10 dl vehnäjauhoja
Sekoita suola ja hiiva keskenään ja lisää kädenlämpöinen vesi. Lisää taikinaan tämän jälkeen jauhot niin, että aloitat grahamjauhoista ja ruisjauhoista ja lisäät sitten vehnäjauhoja niin paljon, että taikinasta tulee paksun puuron kaltaista. Peitä liinalla ja laita yöksi jääkaappiin tekeytymään.
Pyörittele aamulla taikinasta jauhoisin käsin sämpylöitä ja paista puolisen tuntia 225-asteisessa uunissa. Taikinasta tulee noin 18 keskikokoista sämpylää.
Edelliset kuukauden veget löydät täältä: