keskiviikko 28. joulukuuta 2016

Vuonna 2016.



Tänä vuonna muun muassa...

Poika R täytti viisi ja sitä juhlittiin Oktonauttien hengessä.
Jäin tammikuussa äitiyslomalle ja synnytin sitä seuraavana päivänä.
Kolmihenkisestä perheestä tuli nelihenkinen.
Mies teki työreissut Tanskaan ja Kreikkaan samalla kun me ajoimme bussilla mummolaan.
Lomailimme kaksi kertaa Helsingissä.
Poika R aloitti kuvataidekoulussa ja Pikkuveli muskarissa.


Vietin yhteensä melkein kaksi viikkoa sairaalassa, ilman vauvaa ja sen kanssa.
Matkustimme pummilla Tukholmassa.
Hyvästelin nuoruudenrakkauteni Kentin Hartwall Areenan -jäähyväiskeikalla. 
Pikkuveli sai nimensä sairaalassa, sillä oli ristiäisten aikaan niin sairas, ettei olisi jaksanut matkaa kirkkoon.
Kävin kerran vauvakinossa. 
Maalasimme jälleen heinäkuussa omat piirroksemme Oikokatuun, mutta sade pesi ne pois.
Puhisimme useampaan otteeseen putkiremontin rasittavuutta.


Remontoimme vihdoin olohuoneen loppuun.
Shoppailin vähemmän kuin pitkiin aikoihin ja olin siitä todella tyytyväinen.
Mies teki loppuvuodesta kahta työtä, kirjoitteli ohessa kolumneja ja sai joulukuussa ison projektin kahdeksi seuraavaksi vuodeksi.
Haaveilimme aurinkolomasta.
Uin välillä syvemmissä vesissä kuin koskaan aiemmin.
Hyvästelin tammikuussa taas kerran yhden ihanan työyhteisön ja työkaverit.
Selailimme nimikirjoja, mutta päädyimme lopulta kastamaan toisenkin poikamme Astrid Lindgrenin kirjojen mukaan.
Kokeilin ensimmäistä kertaa suppausta ja innostuin.
Mies oli kaksi viikkoa rajussa keuhkokuumeessa.
Pikkuveli oppi hymyilemään, nauramaan  ja löysi varpaansa.


Ristelimme Ville Vikingin kanssa Tukholmaan ja näimme Junibackenissa Peppi Pitkätossun kodin.
Kilistelimme kuusivuotishääpäivälle Passionin brunssilla poikien mesotessa vieressä.
Hain keväällä työpaikkaa, jonka todella olisin halunnut saada, mutten saanut edes haastattelukutsua, ja olin asiasta maassa aika pitkään.
Pikkuveli oppi kääntymään ja ryömimään, nousi seisomaan , lähti kävelemään tukea vasten ja sanoi "äiti!"
Poika R oppi vihdoin ajamaan polkupyörällä yhden hermojaraastavan harjoitteluillan seurauksena.
Veimme Pikkuveljen ensimmäistä kertaa mielenosoitukseen, Linnanmäelle, kadunvaltaukseen, Tukholmaan, kesäteatteriin, ratikkaan, brunssille sekä yliopistolle.


Löysin jalastani patin, joka osoittautui kasvaimeksi. Lokakuussa se leikattiin pois.
Liikuin liian vähän enkä pitänyt tarpeeksi huolta itsestäni.
Koukutuin Orange is the new blackiin ja The Affairiin.
Kokeilin room escapea vielä kolme kertaa lisää. Joulukuussa tyttöjen kanssa pelatessa pääsin vihdoinkin ensimmäistä kertaa myös huoneesta ulos.
Otin aurinkoa ihan liian vähän, koska Suomen kesä.
Huomasin, että myös näin aikuisena voi saada uusia, hyviä ystäviä.

Näin liian vähän vanhoja ystäviäni, koska aikataulujen yhteensovittaminen tuntui niin vaikealta, mutta olin erityisen onnellinen niistä ystävistä, joiden kanssa lounastreffit saattoi sopia kahden tunnin varoitusajalla tai joiden kanssa kahvittelu onnistui heti messengerviestin jälkeen, kunhan nappasi oman termosmukin mukaan.


Söimme ulkona keskimäärin kerran viikossa.
Surin pitkään, etten koskaan ehtinyt saada Baby Showereita.
Mies kyllästyi jahkailuuni ja varasi minulle joululahjaksi tatuointiajan huhtikuulle.
Rakastuin Kentin uusimpaan ja viimeiseen levyyn, mutta vasta jäähyväiskeikan jälkeen.
Vietimme vappua ystävien lastenjuhlissa ja juhannusta maalla.
Pudotin puhelimeni vessanpönttöön, mutten raaskinut ostaa itselleni uutta. Onneksi melkein käypä puhelin löytyi poika R:n lelulaatikosta.
Lyllersin yhden päivän IKEAssa ison mahani kanssa.
Olin suurimman osan ajasta sitä mieltä, että kulunut vuosi oli meille ihan liian raskas, mutta tätä kirjoittaessani huomasin, kuinka monta ihanaa asiaa tänäkin vuonna lopulta tapahtui.

maanantai 26. syyskuuta 2016

Kasvisruokaviikko vol. 6.

Mä niin rakastan Henri Alénia, joka olisi halunnut nimetä alkavan lokakuun kuukaudeksi, jolloin jokainen saa syödä, mitä huvittaa. Somekohuhan siitäkin syntyi, tottakai. Vaikka jaankin blogissa paljon kokeilemiani kasvisruokareseptejä, olen Alénin kanssa samaa mieltä - ja toteutan Alénin ideologiaa ihan joka kuukausi. Yhtenä päivänä meillä saattaa tuoksua tofu curry hot pot ja seuraavana päivänä mikro kilahtaa maksalaatikon valmistumisen merkiksi. Syödään makaronilaatikkoa, makkarakastiketta, purkkihernekeittoa, pintapaistettua chililohta ja tofua. Ja ulkona myös, keskimäärin kerran viikossa. Jos kasvissosekeittoillallisen jälkeen tulee fiilis, että iltapalaksi tekisi mieli saada pizzaa, voimme hyvin kipaista Pizza Hurttiin ja palata sieltä pian mukanamme laatikollinen Lord of kinkkua. Karkinsyömisestä ehkä, mutta muusta ruuasta en ikinä ole tuntenut huonoa omaatuntoa tai laskenut kaloreita. 

Silti tällä viikolla vietetään taas kasvisruokaviikkoa. Ihan vaikka alkavan lihattoman lokakuun kunniaksi - tai sen "Syö mitä haluat ja nauti" -kuukauden kunniaksi, jolloin voi hyvin kokeilla uusia, hyväksi havaittuja kasvisruokareseptejä silloin, kun on sellainen fiilis, ja hakea sitten toisena päivänä sen valkosipulimajoneesikuorrutteisen kinkkupizzan.



MAANANTAI: INTIALAINEN KUKKAKAALIKASTIKE
Ohje alun perin: Kampaajalla lukemastani Annasta

kokonainen kukkakaali
3 valkosipulinkynttä
öljyä
1 rkl tomaattipyreetä
4 dl kookosmaitoa
1 tl kurkumaa
1 tl juustokuminaa
1 tl suolaa
1 tl jauhettua chiliä
1/4 tl kanelia
ripaus sokeria
1 dl cashewpähkinöitä


Pese ja paloittele kukkakaali. Kuullota kukkakaalia ja valkosipuleita hetki pannulla öljyssä ja lisää sitten tomaattipyree. Lisää joukkoon kookosmaito, mausteet ja pähkinät, kiehauta.

Anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Tarkasta maku ja ripottele halutessasi pinnalle kookoslastuja. Tarjoile riisin ja naanleivän kanssa.




TIISTAI: BATAATTISOSEKEITTO
Ohje alun perin: Aaltoja-blogista

2 bataattia
3 perunaa
3 porkkanaa
1 sipuli
noin peukalonkokoinen pala tuoretta inkivääriä
vettä

1 prk ranskankermaa
kasvisliemikuutio
suolaa
mustapippuria
yrttejä maun mukaan

Kuori ja paloittele bataatit, perunat, porkkanat, inkivääri ja sipuli. Keitä kasvikset kypsiksi kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä.

Soseuta kasvikset ja lisää (keitin)vettä niin, että keitosta tulee halutun paksuista. Sekoita joukkoon mausteet, ranskankerma ja yrtit. Kiehauta ja tarjoile patongin kanssa.




KESKIVIIKKO: SUPERNOPEA KASVISPASTA
Ohje alun perin: jostain naistenlehdestä
spagettia
suolaa
mustapippuria
3 valkosipulinkynttä
mustia oliiveja
aurinkokuivattuja tomaatteja
artisokkia
basilikaa


Laita pastavesi kiehumaan ja lisää joukkoon suola ja valkosipulinkynnet. Keitä spagetti valkosipulien kanssa al denteksi.

Hienonna oliivit ja pilko artisokat ja aurinkokuivatut tomaatit. Huuhtele ja silppua basilika.

Ota vähän keitinvettä talteen ja siivilöi pasta. Poimi valkosipulinkynnet ja hienonna ne. Sekoita kattilassa spagetti, kasvikset, basilika ja valkosipulit ja lisää maun mukaan keitinvettä. Mausta suolalla ja mustapippurilla.




TORSTAI: CHILI CON MIFU
Ohje alun perin: vähän muokaten Valion nettisivuilta

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 punainen paprika
1 paketti Valio Mifua (maustamaton tai Meksikon pippuri)
oliiviöljyä
2 tl paprikajauhetta
1 tl juustokuminaa
1 prk kidneypapuja
1 prk valkoisia papuja
1 tlk tomaattimurskaa
1 kasvisliemikuutio
1tl sokeria
2 dl vettä
1 pss pakastemaissia

Pilko sipulit ja paprika. Ruskista Mifu-ruokarae pannulla ja nosta se lautaselle odottamaan.

Kuullota oliiviöljyssä sipuleita ja paprikaa ja lisää pannulle mausteet. Valuta pavut. Lisää pannulle tomaattimurska, vesi, liemikuutio, sokeri ja pavut ja kiehauta. Keitä kastiketta ilman kantta kymmenisen minuuttia. Lisää joukkoon Mifu ja maissi ja anna porista vielä noin 5 minuuttia.

Tarjoile keitetyn riisin kanssa.




PERJANTAI: SITRUUNAINEN LEHTIKAALIPASTA
 Ohje alun perin: vähän muokaten Myllyn Parhaan nettisivuilta


200 g lehtikaalia
2 punasipulia
3 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
2 sitruunaa
timjamia
pippurikermaa
täysjyväpastaa
halloumia

Silppua sipulit sekä pese ja revi lehtikaali. Kuullota sipuleita oliiviöljyssä ja lisää pannulle lehtikaalit. Pese sitruunat, raasta kuori ja sekoita kaali-sipuliseoksen joukkoon. Mausta sitruunamehulla sekä timjamilla. Hauduta seosta viitisen minuuttia.

Lisää pannulle pippurikerma ja kiehauta. Sekoita joukkoon keitetty pasta.

Paista halloumijuusto kuivalla pannulla. Kokoa annokset lehtikaalipastasta ja juustopaloista ja koristele halutessasi tuoreilla yrteillä.


Edelliset viisi kasvisruokaviikkoa löydät täältä, täältä, täältä, täältä ja täältä.

maanantai 4. huhtikuuta 2016

Kasvisruokaviikko vol 4.

Se on taas täällä: neljäs kasvisruokaviikko eli viisi helppoa kasvisruokareseptiä, joita meillä on viime aikoina kokkailtu. Erityinen suositus perjantain tofusandwicheille (jotka markkinoitiin nelivuotiaalle leipäsinä), joiden ohjeen mies kehitteli todellisuudessakin yhtenä perjantaina ja joiden jälkeen minäkin aloin lopullisesti lämmetä kylmäsavutofulle. (Ja tiedän, maanantain pinaattipasta on jo täällä blogissa näkynyt aiemminkin, mutta hyvää kannattaa ehdottomasti mainostaa toistamiseenkin!)


MAANANTAI: JUUSTOINEN PINAATTIPASTA
Ohje alun perin: Emmin blogista

täysjyväspagettia
oliiviöljyä
kaksi valkosipulinkynttä
yksi iso punasipuli
rasiallinen kirsikkatomaatteja
nelisen kourallista tuoretta baby-pinaattia
pala mozzarellaa
pala parmesaania
mustapippuria
suolaa

Keitä pasta hyvin suolatussa vedessä. Pilko sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä hetki pannulla oliiviöljyssä. Mausta mustapippurilla ja suolalla.

Lisää pannulle puolitetut kirsikkatomaatit ja kääntele niitä hetki. Vähennä lämpöä ja lisää joukkoon huuhdellut pinaatit. Hetki kääntelyä riittää, pinaatit vetäytyvät nopeasti.

Käännä lämpö kokonaan pois ja lisää pannulle paloiteltu mozzarella sekä parmesaania. Kaada päälle keitetty pasta ja sekoita nopeasti. Lisää vielä tarvittaessa mausteita ja kuorruta parmesaanilla maun mukaan.




TIISTAI: VUOHENJUUSTO-MELONI-KRUTONKISALAATTI
Ohje alun perin: Sen verran vanha ohje, etten edes muista


paahtoleipää krutonkeja varten
pieni valkosipulinkynsi
300 g vuohenjuustoa
2 dl tummia viinirypäleitä
puolikas cantaloupe-meloni
rapeaa salaattia
1/2 dl kuivattuja karpaloita
1 dl paahdettuja ja suolattuja cashew-pähkinöitä
mustapippuria
suolaa
oliiviöljyä




KESKIVIIKKO: KASVISKASTIKE SPAGETILLE
Ohje alun perin: Sen verran vanha ohje, etten edes muista

pieni kesäkurpitsa
sipuli
200 g pakastemaissia
tölkki hyvää tomaattimurskaa
oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa
basilikaa

Pese ja viipaloi kesäkurpitsa ja paista viipaleita oliiviöljyssä pannulla. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää pannulle silputtu sipuli ja kuullota hetki, minkä jälkeen lisää tomaattimurska sekä pakastemaissi. Anna kiehua hetki, tarkasta maku ja lisää tarpeen mukaan vettä sekä maun mukaan basilikaa. Tarjoa spagetin kanssa. 




TORSTAI: KASVISSOSEKEITTO
Ohje alun perin: K-Ruoka-lehdestä

viisi porkkanaa
kaksi perunaa
pussillinen pakastekukkakaalia 
7 dl vettä
suolaa
mustapippuria
250 g sulatejuustoa
Provencen mix -yrttiseosta


Kuori ja paloittele porkkanat ja perunat. Mittaa kattilaan vesi ja suola ja keitä vihannekset siellä melkein kypsiksi. Lisää kukkakaali ja keitä, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.

Ota kattila liedeltä, vähennä vähän keitinvettä ja soseuta sauvasekoittimella.

Nosta kattila takaisin liedelle ja lisää sulatejuusto. Kiehauta. Lisää tarvittaessa vielä keitinvettä, josta keitosta tulee sopivan sakeaa. Mausta ja tarjoa patongin kanssa.




PERJANTAI: TOFUSANDWICH JA BATAATTIRANSKALAISET
Ohje alun perin: netistä muokaten


sandwich:
paahtoleipää
marinoitua punasipulia
avokadoa
kylmäsavu-Jalotofua
rucolan versoja
remoulade-kastiketta


marinadi:
0,8 dl sokeria
1 dl punaviinietikkaa
1dl oliiviöljyä
suolaa


ranskalaiset:
yksi iso bataatti
oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa
grillimaustetta


Aloita marinoimalla punasipulit. Sekoita marinadi punaviinietiikasta, oliiviöljystä, suolasta ja sokerista ja lisää joukkoon punasipuliviipaleet. Anna marinoitua jääkaapissa muutama tunti.

Leikkaa tofu ohuiksi viipaleiksi ja ruskista pannulla oliiviöljyssä. Kuumenna pannulla myös paahtoleivät niin, että ne saavat hieman väriä pintaansa. Kokoa leivät tofuviipaleista, punasipulista, remoulade-kastikkeesta, rucolan versoista sekä avokadoviipaleista.

Kuori ja paloittele bataatti noin sormen kokoisiksi viipaleiksi. Sekoita joukkoon öljy sekä mausteet. Paista ranskalaisia uunipellillä 225 asteessa puolisen tuntia.



Aiemmat kasvisruokaviikot löydät täältä, täältä ja täältä.

sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Kaikki elämäni kappaleet.



Kun ruotsalaisbändi Kent keväällä 2000 esitti Emma-gaalassa kappaleensa Musik non stop, oli se heti menoa. Laulajan nahkahousut, 747 sekä seuraavan kesän Ankkarock-keikka olivat kovinta ikinä. Olin yläasteella ja käänsin Hagnesta Hillin tekstejä peruskouluruotsillani. Kymmenen vuotta myöhemmin valmistuin ruotsinopettajaksi.

Lukiossa löysin itseni kappaleesta Stoppa mig juni ja kuullessani kappaleen Chans muistan aina lukion kakkosvuoden talven.

Kesäkuussa 2005 vein tulevan mieheni hänen ensimmäiselle Kentin-keikalleen. Viimeisenä kappaleeni soi Mannen i den vita hatten, ja päälle satoi mustaa paperisilppua. Myöhemmin parinkymmenen neliön yksiö Pasilassa täytettiin makuupusseilla ja patjoilla, sillä meitä yöpyi siellä viisi.

Polttareissa yksi tulevan vaimon tehtävistäni oli esittää karaokessa Kärleken väntar. Mitään virallista meidän biisiä siitä ei ikinä tullut, sillä nykyään muistan siitä nimenomaan sen lauantaisen iltapäivän, jona olin lähiöpubissa pukeutuneena siskoni vanhaan uimapukuun sekä äitini kukalliseen tuulitakkiin.

Ensimmäisinä kuukausinani äitinä tapasin tuuditella poikaani uneen Utan dina andetagia hyräillen. Samaa laulua lauloin myös vajaat viisi vuotta myöhemmin Pikkuveljelle, jota nukkui sylissäni vastasyntyneiden osaston nojatuolissa.

Viime kevään kappaleeni oli La belle epoque. Muutaman astetta raskaampana aamuna kokosin itseni töihin mennessä kuuntelemalla bussissa sen ensimmäistä säkeistöä.

Viime torstaina kuuntelin kuulokkeistani Egoistia samalla, kun odottelimme Pikkuveljen kanssa bussia. Myöhemmin, rs-virusdiagnoosin ja osastolle siirtymisen jälkeen kuuntelin samaa kappaletta vartioidessani pikkuruisen poikani unta sekä pohtiessani, että enpä sitten saanutkaan sitä hartaasti kaipaamaani lattemamman ja puistomutsin huoletonta alkua tämänkään pikkuisen kanssa. Niinhän se on, vi ska leva leva livet, ihan vaikka se meillä on liian usein viime aikoina tarkoittanut ihan uskomattoman suurta huolta.

Menneen, täällä blogissa hiljaisen viikon muistan vielä vuosienkin päästä Pikkuveljen sairastumisesta, peruuntuneista, kauan odotetuista ristiäisistä ja toisaalta sairaalassa suoritetusta kauniista kasteesta, Kentin lopettamisuutisesta sekä viidennelle ja viimeiselle Kentin-keikalleni tyttöporukalla hankkimistamme lipuista. Kaikkien näiden muistojen taustalla tulee aina soimaan Egoist.

(Blogihiljaisuus jatkuu varmasti vielä tovin, sillä olemme edelleen sairaalassa. Nyt pienessä metallisängyssä monitoreiden alla nukkuu kuitenkin Pikkuveli R, joka sai nimen ja kasteen Keski-Suomen keskussairaalassa kansainvälisenä onnellisuuden päivänä.)

torstai 10. maaliskuuta 2016

Erittäin hyvä ja erittäin juustoinen kasvispasta.


Joku ehkä muistaakin meidän ikuisuusprojektin, jossa etsimme nelivuotiaallekin maistuvaa kasvisruokaa, siis muutakin kuin pinaattilettuja. Viikonloppuna löysimme vihdoin yhden. Bonuksena toki vielä se, että ruoka maistui erityisen hyvin myös perheen aikuisille. Tämän juustoisen kasvispastan ohjeen nappasin täältä, ja voin suositella erityisellä lämmöllä kyllä muillekin. Parmesaani-mozzarella-tomaatti-yhdistelmähän ei edes voi olla pahaa, eihän?



KAHDEN JUUSTON PINAATTIPASTA

täysjyväspagettia
oliiviöljyä
kaksi valkosipulinkynttä
yksi iso punasipuli
rasiallinen kirsikkatomaatteja
nelisen kourallista tuoretta baby-pinaattia
pala mozzarellaa
pala parmesaania
mustapippuria
suolaa

Keitä pasta hyvin suolatussa vedessä. Pilko sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä hetki pannulla oliiviöljyssä. Mausta mustapippurilla ja suolalla.

Lisää pannulle puolitetut kirsikkatomaatit ja kääntele niitä hetki. Vähennä lämpöä ja lisää joukkoon huuhdellut pinaatit. Hetki kääntelyä riittää, pinaatit vetäytyvät nopeasti.

Käännä lämpö kokonaan pois ja lisää pannulle paloiteltu mozzarella sekä parmesaania. Kaada päälle keitetty pasta ja sekoita nopeasti. Lisää vielä tarvittaessa mausteita ja kuorruta parmesaanilla maun mukaan.